ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Οι ολιγάρχες χορηγοί, συνένοχοι του εθνικού δράματος

 

Εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, όπου οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της χώρας έστησαν εξουσίες με μαυραγορίτες, δωσίλογους και κατσαπλιάδες, η Ελλάδα δεν ευτύχησε να αποκτήσει εθνική αστική τάξη

ΕΙΝΑΙ λάθος να επικεντρώνουμε όλη την κριτική στον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας κι ας δίνει καθημερινά πάμπολλα θέματα σχολιασμού από σωρεία λαθών, ψεμάτων και επικίνδυνων παραλήψεων. Κι αυτό διότι χωρίς την τυφλή κάλυψη των ΜΜΕ, με τα περισσότερα να ελέγχονται από τους χορηγούς τους, δεν θα μπορούσαν να σταθούν στην εξουσία θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια, το παρόν και το μέλλον της χώρας. Δεν θα μπορούσαν να φιμώνουν τη Δικαιοσύνη, να αυθαιρετούν και να διασπαθίζουν προκλητικά το δημόσιο χρήμα.

ΟΛΟΙ θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Θα αναλάβει αυτά που του αναλογούν ο κληρονόμος του Μίνωα Κυριακού. Οι κληρονόμοι του Αριστείδη Αλαφούζου, και ιδιαίτερα ο μεγάλος γιος, που έχει μετατρέψει ραδιόφωνο και τηλεοπτικό κανάλι σε τζαμί, με τους δημοσιογράφους σε ρόλο ιεροκήρυκα.

ΘΑ ΤΙΣ αναλάβει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, που παρακολουθεί ατάραχη τα όργια που γίνονται από μια υπόδουλη κυβέρνηση στις εντολές παραγόντων τύπου Λάτση. Δεν της έφτανε ένας τηλεοπτικός σταθμός, εξαγόρασε και δεύτερο όχι για να βγάλει κέρδη, αλλά για να μεγαλώσει την επιρροή της και να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα απέναντι σε ανταγωνιστές.

ΘΑ ΤΙΣ αναλάβει ο κληρονόμος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, στενού φίλου και συνεταίρου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος τον βοήθησε στην εφοπλιστική του άνοδο και τον έκανε βουλευτή Πειραιά. Ο κληρονόμος, ορμητικός και βίαιος, επεκτάθηκε στα ΜΜΕ στήνοντας ένα ολιγοπώλιο που μόνο σε μπανανίες είναι ανεκτό, με μοναδικό σκοπό να στηρίξει την οικογένεια Μητσοτάκη. Σήμερα διαθέτει τέσσερις εφημερίδες, έναν τηλεοπτικό σταθμό, δύο ραδιοφωνικούς, πέντε ιστοσελίδες και το μονοπώλιο της διανομής Τύπου. Και, παρότι χάνει χρήματα, συνεχίζει.

ΘΑ ΤΙΣ αναλάβει και ο Ιβάν, ο οποίος, για να σταθεί στον εσωτερικό ανταγωνισμό των ολιγαρχών και να μην τον κάνουν μια χαψιά, πρώτα απέκτησε τη δημοφιλή ομάδα του ΠΑΟΚ και μετά συμπλήρωσε, για να αυξήσει την επιρροή του, με εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό.

ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, όπου οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της χώρας έστησαν εξουσίες με μαυραγορίτες, δωσίλογους και κατσαπλιάδες, η Ελλάδα δεν ευτύχησε να αποκτήσει εθνική αστική τάξη. Ο πατριωτισμός δεν έγινε ποτέ αξία για στήριξη των προσπαθειών όλων των Ελλήνων ώστε η χώρα να πορευτεί ισχυρή για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ΚΛΑΣΙΚΗ Δεξιά που ίδρυσε μετά τη Μεταπολίτευση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αξιοποιώντας λαμπρούς αστούς δημοκράτες, όπως ο Θανάσης Κανελλόπουλος, ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο Τάκης Λαμπρίας, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Παναγιώτης Ζέπος, ο Γεώργιος Ράλλης, η  Άννα Συνοδινού και τόσοι άλλοι ευπρεπείς πολιτικοί, δεν υπάρχει πλέον. Έχει αντικατασταθεί από υπάκουες μαριονέτες τύπου Άδωνι Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπογδάνου, Πλεύρη, Μηταράκη, Πέτσα, Βρούτση.

ΕΧΟΥΝ το ήθος και τη βούληση όλοι αυτοί να δημιουργήσουν μια σύγχρονη ισχυρή δημοκρατική χώρα, ικανή να διαπρέψει στη νέα εποχή των καθοριστικών για το μέλλον επιστημών και αξιών; Αυτό κάνουν σήμερα; Αυτό γίνεται με αναθέσεις έργων και προμηθειών σε κολλητούς φίλους, με διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ, που το «τερμάτισαν» διορίζοντας 200 συνοριοφύλακες στον Νομό Κορινθίας;

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ περιμένουν όλοι αυτοί οι προστάτες τής εξουσίας της νέας Δεξιάς των Μητσοτάκηδων; Σε μια χώρα που οδεύει προς νέα χρεοκοπία θα είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις του κ. Λάτση για παράδειγμα; Ποιοι και πόσοι θα μπορούν να αγοράσουν διαμερίσματα και να παίζουν στο καζίνο της επένδυσης στο Ελληνικό; Ποιοι θα έχουν χρήματα για να ψωνίζουν στα malls που έχει στο Μαρούσι;

Η ΕΛΛΑΔΑ έχει μεγάλους και τρανούς εφοπλιστές. Τι έκαναν όλοι αυτοί για να έχει η χώρα και σπουδαία ναυπηγεία; Γιατί δεν φιλοτιμήθηκαν όλοι μαζί να σώσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετατρέποντάς τα στην πλέον σύγχρονη και ανταγωνιστική μονάδα της Ευρώπης; Τα δύο ναυπηγεία που έχουν απομείνει στη χώρα σήμερα τα ελέγχουν Αμερικανοί. Περιμέναμε να φέρουν δουλειές. Τι αφελείς! Για να αναλάβουν τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήρθαν!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή η ναυπηγική βιομηχανία της Τουρκίας γιγαντώνεται με περισσότερες από 80 ναυπηγικές μονάδες, που απασχολούν πάνω από 50.000 εργαζόμενους. Και όπως δήλωσε ο Γιαβούζ Καλκαβάν, διευθύνων σύμβουλος των μεγάλων Ναυπηγείων Μπεσίκτας, «είμαστε τυχεροί που μεγάλοι  Έλληνες εφοπλιστές μας εμπιστεύονται». Αυτοί είναι τυχεροί κι εμείς άτυχοι! Ο πατριωτισμός είναι για τους φτωχούς.

ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ τα πλήθη με το παραδοσιακό τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Τα πλήθη όμως, εκτός από κουτόχορτο, χρειάζονται εργασία και χρήματα για να επιβιώσουν. Κι αν δεν μπορούν, τότε θα αναζητήσουν ευθύνες από εκείνους που τους ξεγέλασαν για ακόμη μια φορά.