Οταν έγιναν γνωστά τα σοκαριστικά στοιχεία της μελέτης του καθηγητή Θ. Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ, το σύστημα Μητσοτάκη αντέδρασε με συσκότιση. Το θέμα δεν έπαιξε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και δεν έγινε πρωτοσέλιδο, με προφανή σκοπιμότητα να υποβαθμιστεί και να αποκρυβεί.
Όμως, η επιχείρηση εξαφάνισης δεν απέδωσε. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκδηλώθηκε πολύ έντονο ενδιαφέρον και διαχύθηκαν οι πληροφορίες ότι σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πέθαναν και περίπου 7 στους 10 από όσους βρήκαν κρεβάτι στην εντατική – πολύ περισσότεροι δηλαδή σε σχέση με τις άλλες δυτικές χώρες.
Έτσι, το σχέδιο άλλαξε και επιλέχθηκε η οδός της απαξίωσης μέσα από τη δολοφονία της επιστημονικής προσωπικότητας του Θ. Λύτρα.
Η επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας Αν. Κοτανίδου, επικεφαλής της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και πανεπιστημιακός, αποδόμησε (στον ρ/σ ΣΚΑΪ) τη μελέτη του συναδέλφου της υποστηρίζοντας ότι υπάρχει λάθος μεθοδολογικό γιατί δεν έχει λάβει υπόψη του τη συνοσηρότητα και τη διάρκεια της διασωλήνωσης.
Κατά την Αν. Κοτανίδου, η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλότερη, ενώ δεν αναφέρθηκε στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ.
Παραδέχθηκε ότι η ίδια δεν έχει στοιχεία απ όλη την Ελλάδα ακόμη αλλά ήταν απόλυτη στα συμπεράσματα που έχει εξάγει μέχρι στιγμής.
Θα περίμενε κανείς παρέμβαση Εισαγγελέα για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση και να καταλογιστούν ευθύνες, αν υπάρχουν, εφόσον άνθρωποι πέθαναν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν.
Θα περιμέναμε επίσης επίσημη τοποθέτηση από την ηγεσία του υπουργείου υγείας (την προηγούμενη και τη σημερινή) και από τον επικεφαλής της επιτροπής επιστημόνων που συμβούλευε την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, τον Σωτ. Τσιόδρα.
Αυτά σε μια “κανονική” χώρα, όπως θα έλεγαν και οι κεντρώοι σύμμαχοι του Κ. Μητσοτάκη. Πριν από τις εκλογές του 2019. Γιατί τώρα δεν λένε τίποτα για το φόνο.