Ο κορονοϊός είναι ακόμα απειλητικός, η κυβέρνηση ετοιμάζει σκληρούς νόμους, όμως δεν πτοούμαστε
Καλή ανάσταση αναγνώστες και αναγνώστριες, αισιόδοξη και γιορτινή! Δίνοντας αυτή την ευχή δεν μας διαφεύγει τίποτε από όσα ζούμε, βέβαια. Όμως δεν πρέπει να το βάλουμε και κάτω, παρ’ όλα αυτά. Που δεν είναι λίγα. Η πανδημία δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο, ενώ τα σημάδια κόπωσης της κοινωνίας είναι εμφανή. Η κυβέρνηση χάνει την αξιοπιστία της όχι γιατί ο κορονοϊός είναι ανθεκτικός και επιθετικός -καμιά κυβέρνηση δεν θα έκανε θαύματα- αλλά για την πολιτική της. Τα έχουμε επανειλημμένως περιγράψει, δεν τα επαναλαμβάνουμε. Μέρος, επομένως, όσων ζούμε είναι και δική της ευθύνη. Αυτό μπορούμε να το πούμε, όσο και αν η κυβερνητική προπαγάνδα όλα τα θεωρεί λαϊκισμό.
Το Πάσχα, λοιπόν, δεν έρχεται μόνο. Η κυβέρνηση φέρνει και τα δικά της, νομοθετικά, δώρα, με νομοσχέδια και υπουργικές πράξεις οδοστρωτήρες δικαιωμάτων, όπως τα εργασιακά – συνδικαλιστικά και τους όρους πολιτογράφησης των μεταναστών. Ταυτόχρονα, πλείστες όσες ανακολουθίες και πράξεις της οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν βρίσκεται σε κομφούζιο μόνο όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στον πολιτικό σχεδιασμό της.
Ως προς τον πολιτικό σχεδιασμό, πολλές πράξεις της δείχνουν ότι δεν έχει αποφασίσει ούτε το έτος των εκλογών. Θα λέγαμε ότι και εδώ πάει με το βλέποντας και κάνοντας, προκρίνοντας πράξεις, εν τω μεταξύ που προετοιμάζουν, αν χρειαστεί, προσφυγή στις κάλπες. Διότι το μέγα πρόβλημα θα έλθει μετά το τέλος, σε όποια μορφή, της πανδημίας. Πώς θα επανεκκινήσει η οικονομία, με ποιο ποσοστό του εγκατεστημένου και τώρα σε αναστολή δυναμικού της;
Ετοιμάζει, πχ, μέτρα για νέους, καθώς την τρομάζει η οργή τους. Δια του ιδίου του πρωθυπουργού απευθύνει τη μεγαλοστομία ότι θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη όλα όσα τους αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι πάντες σήμερα γνωρίζουν την αντιστροφή που κάνουν της πραγματικότητας, που προκύπτει από τα έως τώρα μέτρα και το Σχέδιο για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Σταϊκούρας έσπευσε να εξαγγείλει μέτρα και να προεξοφλήσει ότι το 2022 η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι 6,2%, διότι το 2021 οδεύει προς το 3,6% έναντι 4,8%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Και επειδή η πανδημία πάει πολύ κακά, τα ΜΜΕ όσο μπορούν, “παρακαλούνται”, το αποκρύβουν, όσο γίνεται.
Επιχείρηση προσέλκυσης της ακροδεξιάς
Όμως, αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της και μια άλλη, καθαρά πολιτική, προετοιμασία που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “επιχείρηση προσέλκυσης από τα ακροδεξιά”. Η κυβέρνηση στη “σθεναρή” -όσο και βλαπτική για τα συμφέροντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής- στάση του κ. Δένδια είδε μια άνοδο της δημοσκοπικής επιρροής της (πχ, 1,5 μονάδα άνοδο κατέγραψε η Pulse για το ΣΚΑΙ). Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Μπακογιάννη, που δεν θα κάνουμε λάθος αν την κατατάξουμε σε όσους δυσφόρησαν με το σόου της Άγκυρας, έσπευσε να πει ότι “λαμπρά έκανε ο Δένδιας”. Αυτό μπορεί να ερμηνεύσει και την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών -με καθυστέρηση έξι μηνών μετά τη ψήφιση του νόμου 4735/2020- που δημοσιεύθηκε ξαφνικά την περασμένη Πέμπτη για την πολιτογράφηση των μεταναστών, που είναι απολύτως απαράδεκτη, αλλάζοντας το προηγούμενο καθεστώς. Εισάγει τεκμήρια εισοδήματος τόσο υψηλά και για τόσα έτη -έως και επτά!- που δεν τα είχε επιτύχει, στις συνθήκες ύφεσης και κρίσης που ζούμε για έντεκα χρόνια, ούτε η τεράστια πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Φαίνεται ότι ο κ. Βορίδης έλαβε το μήνυμα της προετοιμασίας στο πιο εύφορο για τη ΝΔ πεδίο: την άκρα δεξιά και το τμήμα της κοινωνίας με αντιρατσιστική θέση.
Εργασιακός οδοστρωτήρας
Όμως, η κυβέρνηση λογαριάζει, τουλάχιστον σε ορισμένα πεδία, χωρίς τον ξενοδόχο. Το εκκολαπτόμενο εργασιακό – συνδικαλιστικό νομοσχέδιο εμπίπτει σ’ αυτή την κατηγορία. Διότι κινδυνεύει να επαναλάβει το πάθημα της κυβέρνησης Κ. Σημίτη 10 χρόνια πριν, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση. Αυτό το διαισθάνθηκε όποια/ος παρακολούθησε την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ τη Μ. Τρίτη για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, με ομιλία των Αλέξη Τσίπρα και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, παρουσία πολλών συνδικαλιστριών/τών από όλη την Ελλάδα. Διότι το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο ένας πραγματικός οδοστρωτήρας εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, μηχανισμός συμπίεσης μισθών -γι’ αυτό η ΝΔ επιδιώκει να το εντοιχίσει στο Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, να το κάνει μνημόνιο!- αλλά έρχεται να προστεθεί στην ήδη ζοφερή εικόνα των συνθηκών εργασίας ενόψει και των δυσμενών προοπτικών απασχόλησης και οικονομίας.
Ο εργαζόμενος θα φεύγει από το σπίτι του και δεν θα γνωρίζει πότε θα γυρίσει, δεν θα αμείβεται, θα νιώθει ανασφαλής. Έτσι το όρισε στην ομιλία του ένας συνδικαλιστής, ενώ ένας άλλος έκανε έκκληση “να μην τους αφήσουμε να υποβιβάσουν άλλο τη ζωή μας”. “Να μην αφήσουμε με το νομοσχέδιο αυτό να γίνει η αδικία, που ήδη ζούμε, κανονικότητα”, είπε μια εργαζόμενη, ενώ μια άλλη ειρωνεύτηκε τον κ. Χατζηδάκη, που θεωρεί ότι επιδιώκει την “εξισορρόπηση της οικογενειακής ζωής” όταν τώρα “οι γυναίκες με την επιπλέον βάρδια, θα επιβαρυνθούν περισσότερο”. “Δεν θα μας εμποδίσουν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας”, είπε μια άλλη εργαζόμενη.
Την 6η Μαΐου θα κριθεί αν “ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς, για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους”, όπως είπε η ΝΔ, σχολιάζοντας τη σύσκεψη ή αν είναι αλήθεια και πειστικό ότι “δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο χωρίς δικαιοσύνη για τους ανθρώπους του μόχθου”, αν δόθηκε “ένα ξεκίνημα μάχης, διότι αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε”, πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας. Γι’ αυτό υπήρξε κατ’ εξοχήν ενωτική η ομιλία του, καθώς κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δράσουν, με τις διαφορές τους, από κοινού.