ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ο Κουρτς, οι δημοσκοπήσεις μαϊμού κι ο Μητσοτάκης

 

Ο Μητσοτάκης είναι ένα παγκόσμιο πολιτικό φαινόμενο. Όσο περισσότερο έρχεται σε κόντρα με την κοινωνία, όσο η μία αποτυχία του διαδέχεται την άλλη, όσο περισσότερο απαξιώνεται προσωπικά, τόσο η Ν.Δ ανεβαίνει δημοσκοπικά.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες παραιτήθηκε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, διότι ως υπουργός Εξωτερικών το 2016, φέρεται να χρησιμοποίησε κάπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών (χρήματα των φορολογουμένων δηλαδή) για να «εξαγοράσει» δημοσκόπους και δημοσκοπήσεις. Υπάρχει άνθρωπος να πιστεύει ότι όταν αυτά τα πράγματα έγιναν στην ευνομούμενη-θεσμική Αυστρία, δεν γίνονται τα ίδια και πολύ χειρότερα στην Ελλάδα σήμερα; Όταν ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς παράγγελνε στημένες δημοσκοπήσεις μαϊμού, υπάρχει περίπτωση να μην έχει κάνει το ίδιο ο φίλος του ο Μητσοτάκης; Ούτε μια πιθανότητα στο δισεκατομμύριο.

Μόλις δυο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που χάθηκε εντελώς η μπάλα, η ΝΔ ανεβαίνει δημοσκοπικά.

Την ώρα που η Ελλάδα τους δύο τελευταίους μήνες, βρίσκεται σταθερά στις δύο-τρεις πρώτες θέσεις στον αριθμό νεκρών του COVID-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων, η ΝΔ ανεβαίνει δημοσκοπικά.

Την ώρα που είναι αμφίβολο εάν ο Μητσοτάκης μπορεί να κυκλοφορήσει οπουδήποτε στην Ελλάδα, χωρίς να αποδοκιμαστεί άγρια, η ΝΔ ανεβαίνει δημοσκοπικά.

Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των ακροδεξιών αντιεμβολιαστών έχουν ανοίξει βεντέτα με την κυβέρνηση, η ΝΔ ανεβαίνει δημοσκοπικά.

Την ώρα που η ακρίβεια έχει κάνει την απειλητική εμφάνιση της, με θύματα κυρίως τους οικονομικά ευάλωτους και το μέλλον είναι απολύτως αβέβαιο, η ΝΔ ανεβαίνει δημοσκοπικά

Μέσω των δημοσκοπήσεων προσπαθούν να χειραγωγήσουν τον κόσμο και να τον πείσουν ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι όλα είναι φυσιολογικά. Ότι ο Μητσοτάκης είναι καβάλα στ’άλογο και καλπάζει. Ξέρουν ότι όταν φανεί ότι το πολιτικό σκηνικό μπορεί ν’ανατραπεί, μετά οι εξελίξεις θα είναι χιονοστιβάδα. Θα τους παρασύρει όλους. Κυβέρνηση, δημοσιογράφους, δημοσκόπους, προπαγανδιστές, παπαγαλάκια. Για αυτό με νύχια και με δόντια προσπαθούν να διατηρήσουν ατσαλάκωτο τον Μητσοτάκη και την πρωτοφανή κυβέρνηση του. Αμέσως μετά από κάποιο γεγονός που τους κλονίζει, παρουσιάζουν μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι δεν έχει επηρεαστεί το πολιτικό σκηνικό. Μετά τις πρωτοφανείς φωτιές του Αυγούστου παρουσίασαν άρον-άρον δημοσκόπηση που έδειχνε ότι το πολιτικό σκηνικό παρέμενε σταθερό υπέρ της ΝΔ η οποία μετρούσε ελάχιστες ζημιές.

Θέλουν ο κόσμος να είναι απογοητευμένος, παραιτημένος, να θεωρεί ότι δεν υπάρχει ελπίδα να ξεφύγουμε από αυτό το νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό τέρας που ρημάζει τις ανθρώπινες ζωές. Θέλουν τον κόσμο να μην ελπίζει, να πιστεύει ότι δεν υπάρχει προοπτική για κάτι διαφορετικό και να απέχει. Θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ αιχμάλωτο της εσωστρέφειας του και να τον ειρωνεύονται ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση. Θέλουν να πιστεύουμε ότι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης είναι μονόδρομος. There is no alternative.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βήμα-βήμα σταθερά προσπαθεί να χειραγωγήσει την ελευθερία της ενημέρωσης. Ελέγχει τα ΜΜΕ, ενώ σε μεγάλο βαθμό χειραγωγεί και τις δημοσκοπήσεις. Τώρα προσπαθεί να φιμώσει την ενημέρωση μέσω τροποποίησης του άρθρου 191 του Πονικού Κώδικα για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Κάτι τέτοιο μόνον η κυβέρνηση της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν έχει κάνει. Ήδη διεθνείς ΜΚΟ για την ελευθερία του Τύπου και δημοσιογραφικές οργανώσεις χτυπούν καμπανάκι για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα.

Αργά αλλά σταθερά η Ελλάδα του Μητσοτάκη διολισθαίνει στον δρόμο της ελεγχόμενης, ανελεύθερης ενημέρωσης.

Βιώνουμε όχι μια μεταδημοκρατία αλλά μια μεταδικτατορία. Τυπικά όλα θα λειτουργούν ελεύθερα, όμως γίνεται προσπάθεια απόλυτου έλεγχου της ενημέρωσης και κατά συνέπεια της σκέψης. Ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι μέτριος πολιτικός, όμως δεν έχει ηθικές αναστολές και κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Γι αυτό είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να υποδουλώσουν την κοινωνία. Οι ακροδεξιοί νεοφιλελεύθεροι γιάπηδες στυλ Κουρτς και Μητσοτάκη επιβουλεύονται τις ελευθερίες μας.

Ο δρόμος της αμφισβήτησης, της ανυπακοής και της αντίστασης θα είναι η απάντηση μας.

Το μόνο που τους φοβίζει είναι οι γεμάτοι δρόμοι. Ας τους γεμίσουμε λοιπόν…