ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι το «χειρότερο κακό». Είναι μια «άλλη επιλογή»

Αν η συζήτηση είναι για το μέλλον του νησιού, για το μέλλον μας δηλαδή και όσον αφορά εμάς εδώ στη Λέσβο, η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο νησί, μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τις υπαρκτές επιλογές που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Δεν πρόκειται για επιλογές ανάμεσα στο «κακό» και το «χειρότερο κακό» ή για επιλογή «καλύτερης ή χειρότερης διαχείρισης της μιζέριας».

Ο Κ. Μητσοτάκης, εμφανίστηκε μπροστά σε όλους και σε όλες μας «κενός περιεχομένου». Εχοντας στις αποσκευές του ως μοναδικό θέμα το «προσφυγικό» ουσιαστικά έδειξε ότι αγνοεί παντελώς τα ουσιαστικά διακυβεύματα  και τις αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Ηρθε στη Λέσβο, προκειμένου να θέσει την κεντρική πολιτική ατζέντα του κόμματός του, για το επόμενο διάστημα και να συσπειρώσει, μέσω του «προσφυγικού» το ακροατήριό του.

Με την επίσκεψή του αυτή, ουδόλως τον ενδιέφερε το τοπικό ακροατήριο. Απευθύνθηκε στο «εθνικό κοινό» αναπαράγοντας τα στερεότυπα του, αλλά με αυτό τον τρόπο «θυσίασε» το νησί. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να μιλήσει για την «ανικανότητα της κυβέρνησης» όσον αφορά το προσφυγικό, εάν δεν παρουσίαζε τη Λέσβο, ούτε λίγο – ούτε πολύ, όχι ως έναν δύσκολο τόπο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά ως τόπο που οι κάτοικοί του ζουν σε ένα καθεστώς συνεχούς ανασφάλειας και φόβου εξ΄αιτίας της ύπαρξης των προσφύγων και μεταναστών;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να εκφέρει ούτε έναν κόκκο, αναπτυξιακού οράματος για το νησί. Δεν έχει κάτι τέτοιο και αυτό δεν είναι τυχαίο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σε «εθνικό επίπεδο» η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εκφέρει έναν συνεκτικό αλλά και πειστικό αναπτυξιακό λόγο, με τον ίδιο τρόπο αδυνατεί να το κάνει και για τα νησιά. Οπως έχουμε ήδη γράψει, ο ελληνικός αστισμός, μέσα στην βαθειά κρίση του έχει ακριβώς τον εκφραστή που του ταιριάζει!

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή στην αδυναμία εκφοράς οποιουδήποτε συνεκτικού αναπτυξιακού οράματος για το νησί μας, είναι που συναντούνται οι, οποίες, τοπικές οικονομικές, κοινωνικές και πολίτικες ελίτ με το κόμμα της Ν.Δ. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος, που και αυτές οι τοπικές δυνάμεις προτάσσουν ως το μείζον της περιόδου το «προσφυγικό».

Επιχειρούν δηλαδή να καταστήσουν τους εαυτούς τους «χρήσιμους¨στην τοπική κοινωνία, όχι μέσω της προβολής ενός θετικού οράματος για το μέλλον της, αλλά ως αυτοί που την υπερασπίζονται από όσους «την απειλούν», εν” προκειμένου από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί εδώ. Με αυτόν όμως τον τρόπο και αυτές οι τοπικές δυνάμεις, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να «θυσιάζουν το νησί.

Αυτό όμως, δεν είναι απλά μια «κακή» επιλογή. Η επιλογή της αναπαραγωγής, δια μέσου του φόβου μιας τοπικής οικονομικής, κοινωνικής και πολίτικης ελίτ που δεν μπορεί να συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία μας, είναι μια «άλλη επιλογή» για το μέλλον του τόπου. Είναι «άλλη επιλογή» απέναντι σε αυτή που οι ζωντανές δυνάμεις του νησιού, στην παρούσα συγκυρία, επιχειρούν να χαράξουν.

Στο νησί μας δεν υπάρχει μόνο ο κόσμος που μονοπωλεί συνήθως τις ειδήσεις και τα πρωτοσέλιδα του τοπικού τύπου και των μπλογκς, δηλαδή οι, όποιες τοπικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Υπάρχει όλος αυτός ο κόσμος που σήμερα βρίσκεται σε μια διαρκή κινητικότητα, που παράγει πολιτισμό αλλά και καινοτομίες, που αναζητά και βρίσκει νέες μορφές οργάνωσης της παραγωγής, υπάρχει ο κόσμος της αλληλεγγύης, ο κόσμος του αθλητισμού, ο κόσμος του περιβάλλοντος. Ενας κόσμος που λειτουργεί με τις αρχές της συλλογικότητας, του σεβασμού στον άνθρωπο, που προτάσσει το συλλογικό απέναντι στο ατομικό. Ενας κόσμος δηλαδή που παρά τις μεταξύ του αντιθέσεις και αρκετές φορές πολεμικές, προτάσσει ένα όραμα για το μέλλον στον αντίποδα της μιζέριας του παλιού.

Οσο και αν πολλές φορές αυτό μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό με την πρώτη ματιά, η κυβερνητική αλλαγή του  Γενάρη του 2015, έχει απελευθερώσει τις δυνατότητας αυτού του κόσμου. Εχει ενδυναμώσει τη φωνή του και την θέση του στην τοπική κοινωνία. Αυτή η ενδυνάμωση είναι που απειλεί τα, όποια, προνόμια εξακολουθεί να έχει τοπικά η παλιά οικονομική, κοινωνική και πολίτικη ελίτ.

Αυτό ακριβώς είναι που μας αποκάλυψε η επίσκεψη Μητσοτάκη στο νησί μας. Οτι από την μια πλευρά έχουμε μια «άλλη επιλογή». Αυτή ακριβώς που σκιαγράφησε ο Κ. Μητσοτάκης με την στάση του και την ομιλία του. Από την άλλη έχουμε τον δρόμο που ανοίχτηκε πριν από δύο χρόνια. Ενα δρόμο που η συνειδητή δράση των ζωντανών δυνάμεων του νησιού, μπορεί να τον ανοίγει καθημερινά…