ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ο ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΑΛΙΕΝΤΕ ΚΑΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

του Howard Waitzkin

Οι επιτυχημένες γενιές είχαν ξεχάσει και στη συνέχεια ανακάλυψαν εκ νέου τις συνθήκες της κοινωνίας που προκαλούν ασθένεια και θνησιμότητα. Τώρα, όταν τα χαρακτηριστικά που δημιουργούν ασθένειες του χώρου εργασίας και του περιβάλλοντος απειλούν την επιβίωση της ανθρωπότητας και άλλων μορφών ζωής, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά λαμβάνουν προσοχή. Αλλά υπάρχει μια μακρά ιστορία έρευνας και ανάλυσης που έχει παραμεληθεί, παρά τη συνάφειά της με την τρέχουσα κατάσταση.

Ο Σαλβαδόρ Αλίντε, πρόεδρος της Χιλής και παθολόγος, βοήθησε να καθιερωθεί ο τομέας της λατινοαμερικανικής κοινωνικής ιατρικής με το διαδεδομένο επιδημιολογικό έργο του, το οποίο ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1930. Αν και η κοινωνική ιατρική έχει γίνει ένας ευρέως σεβαστός τομέας έρευνας, διδασκαλίας και κλινικής πρακτικής στη Λατινική Αμερική, τα επιτεύγματα αυτού του πεδίου παραμένουν ελάχιστα γνωστά στον αγγλόφωνο κόσμο. Αυτό το κενό στη γνώση απορρέει εν μέρει από το γεγονός ότι σημαντικές δημοσιεύσεις παραμένουν αμετάφραστες από τα ισπανικά ή τα πορτογαλικά στα αγγλικά.

Επιπλέον, η έλλειψη αντικτύπου αντικατοπτρίζει μια συχνά εσφαλμένη υπόθεση ότι η πνευματική και επιστημονική παραγωγικότητα του «Τρίτου Κόσμου» εκδηλώνει μια λιγότερο αυστηρή και συναφή προσέγγιση στα σημαντικά ζητήματα της εποχής μας.

Οι οπαδοί του οράματος του Rudolf Virchow (Ρούντολφ Καρλ Βίρχοβ Γερμανός γιατρός, ανθρωπολόγος, παθολογοανατόμος, βιολόγος, συγγραφέας και πολιτικός, γνωστός για τη πρόοδό του στη δημόσια υγεία. Επίσης είναι γνωστός ως ο πατέρας της παθολογίας και εκ των ιδρυτών της κοινωνικής ιατρικής) σχετικά με τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της θνησιμότητας και της νοσηρότητας μετανάστευσαν στη Λατινική Αμερική κοντά στις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι οπαδοί του Virchow βοήθησαν να δημιουργηθούν τμήματα παθολογίας στις ιατρικές σχολές και ξεκίνησαν μαθήματα κοινωνικής ιατρικής. Για παράδειγμα, ένας εξέχων Γερμανός παθολόγος, Max Westenhofer, ο οποίος διεύθυνε για πολλά χρόνια το Τμήμα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χιλής, επηρέασε μια γενιά μαθητών, μεταξύ των οποίων και ο Allende, ακτιβιστής ιατρικών σπουδαστών και μελλοντικός πρόεδρος της Χιλής.

Οι εμπειρίες του Allende ως γιατρού και παθολόγου διαμόρφωσαν μεγάλο μέρος της μεταγενέστερης σταδιοδρομίας του στην πολιτική. Αναγνωρίζοντας τα χρέη του Virchow και άλλων που μελέτησαν τις κοινωνικές ρίζες της ασθένειας στην Ευρώπη, ο Allende παρουσίασε ένα επεξηγηματικό μοντέλο των ιατρικών προβλημάτων στο πλαίσιο της υπανάπτυξης.

Ενώ οι ρίζες της κοινωνικής ιατρικής της Χιλής χρονολογούνται στα μέσα του 19ου αιώνα, οι πιο συνεχείς δραστηριότητες άρχισαν μετά τις εθνικές απεργίες του 1918. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, οι εργαζόμενοι στο αλάτι στη βόρεια έρημο ενθάρρυναν τις απεργίες σε άλλες βιομηχανίες, με στόχο τη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας.

Όσαν αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών ο Luis Emilio Recabarren, ένας χαρισματικός ηγέτης μεταξύ των εργαζομένων στο αλάτι, έδωσε έμφαση στον υποσιτισμό, τις μολυσματικές ασθένειες και την πρόωρη θνησιμότητα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών δεκαετιών, ο Recabarren και οι πολιτικοί σύμμαχοί του διεκδίκησαν οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως τη μόνη βιώσιμη λύση για να βελτιώσουν τα πρότυπα ασθενειών και θνησιμότητας που έπληξαν τους φτωχούς.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 και της δεκαετίας του 1930, η κοινωνική ιατρική άνθισε στη Χιλή, εν μέρει ως απάντηση στις απαιτήσεις του εργατικού κινήματος.

Γράφοντας το 1939 ως υπουργός Υγείας της πρόσφατα εκλεγμένης δημοκρατικής λαϊκής κυβέρνησης, ο Allende (που συνεργάστηκε με την ομάδα του στο υπουργείο) παρουσίασε σε συνεργασία με την ομάδα του στο υπουργείο μια ανάλυση των σχέσεων μεταξύ κοινωνικής δομής, ασθένειας και ταλαιπωρίας στο κλασικό βιβλίο του La Realidad Médico-Social Chilena (Η ιατρική και κοινωνική πραγματικότητα της Χιλής).

Στο βιβλίο αυτό η ασθένεια παρουσιάζεται εννοιολογικά ως μια διαταραχή του ατόμου που καλλιεργείται και αναπτύσσεται λόγω των υποβαθμισμένων κοινωνικών συνθηκών. Δημιουργώνταο νέο έδαφος στη Λατινική Αμερική τότε, ο Allende περιέγραψε τις «συνθήκες διαβίωσης των εργατικών τάξεων» που προκαλούν τις ασθένειες.

Ο Allende υπογράμμισε ως αιτίες των ασθενειών και της εξάπλωσής τους, τις κοινωνικές συνθήκες της υπανάπτυξης, τη διεθνή εξάρτηση της Χιλής λόγω των επιπτώσεων του εξωτερικού χρέους και της εργασιακής διαδικασίας. Περιγράφοντας ζητήματα που δεν είχαν μελετηθεί προηγουμένως, ανέλυσε την παράνομη έκτρωση, την αποκριτικότητα της φυματίωσης στις οικονομικές εξελίξεις και όχι στις καινοτομίες της θεραπείας, την πυκνότητα της στέγασης στην αιτία των μολυσματικών ασθενειών και τις διαφορές μεταξύ της τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων και της επωνυμίας στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Η εισαγωγή του La Realidad διερεύνησε τα διλήμματα του ρεφορμισμού και υποστήριξε ότι οι αυξημένες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας θα παραμείνουν αναποτελεσματικές αν δεν συνοδεύονται από ευρείες διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνία. Ο Allende υπογράμμισε τον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό, ιδιαίτερα τις πολυεθνικές εταιρείες που έβγαζαν τεράστια κέρδη από τους χιλιανούς φυσικούς πόρους εκμεταλλευόμενοι το φθηνό εργατικό δυναμικό. Ισχυρίστηκε ότι για τη βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, μια λαϊκή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Τα ιατρικά προβλήματα που εξέταζε ο Allende περιλάμβαναν τη μητρική και τη βρεφική θνησιμότητα, τη φυματίωση, τις αφρικανικές ασθένειες, άλλες μεταδοτικές ασθένειες, τις συναισθηματικές διαταραχές και τις επαγγελματικές ασθένειες. Παρατήρησε ότι τα ποσοστά μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας ήταν γενικά πολύ χαμηλότερα στις ανεπτυγμένες από ό, τι στις υποανάπτυκτες χώρες. Αφού εξέτασε τις κυριότερες αιτίες θανάτου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο υποσιτισμός και η κακή υγιεινή, οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στις αντιφάσεις της υπανάπτυξης, ήταν σημαντικές εξηγήσεις γι ‘αυτή την υπερβολική θνησιμότητα. Στην ίδια ενότητα, ο Allende έδωσε μία από τις πρώτες αναλύσεις της παράνομης έκτρωσης. Σημείωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων σε γυναικολογικά νοσοκομεία, περίπου 30%, προέρχεται από αμβλώσεις και τις επιπλοκές τους. Επισημαίνοντας τη μεγάλη συχνότητα εμφάνισης των επιπλοκών των αμβλώσεων μεταξύ των γυναικών της εργατικής τάξης, αποδίδει αυτό το πρόβλημα στις οικονομικές στερήσεις της εργατικής τέξης.

Ο Allende χαρακτήρισε τη φυματίωση ως μια «κοινωνική ασθένεια» επειδή η επίπτωσή της διέφερε τόσο πολύ μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Γράφοντας πριν από την εποχή των αντιβιοτικών, κατέληξε σε συμπεράσματα παρόμοια με εκείνα της σύγχρονης επιδημιολογίας, δηλαδή ότι η σημαντική μείωση της φυματίωσης ακολούθησε τις οικονομικές προόδους παρά θεραπευτικές ιατρικές παρεμβάσεις. Από τις στατιστικές των αρχών του 20ού αιώνα, σημείωσε ότι η φυματίωση είχε μειωθεί σταθερά στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, σε οικονομικά ανεπαρκείς χώρες όπως η Χιλή, σημειώθηκε μικρή πρόοδος κατά της ασθένειας. Στο πλαίσιο της υπανάπτυξης, η φυματίωση άσκησε τον πιο σοβαρό αντίκτυπο στην εργατική τάξη.

Ο εθισμός ήταν ένα άλλο πρόβλημα που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στον Allende. Διατηρούσε την ανησυχία του για τον εθισμό σε όλη του τη ζωή και μια προτεραιότητα των πολιτικών υγείας του ως Προέδρου της Χιλής ήταν ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα κατά του εθισμού στο αλκοόλ. Στο La Realidad, ο Allende ανέλυσε τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που ώθησαν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ναρκωτικά που προκαλούν εθισμό. Ο αλκοολισμός, που είχε τις ρίζες του στην κοινωνική δυστυχία, θεωρούσε ότι ασκεί έντονη επίδραση στην υγεία, μια επίδραση που η Allende τεκμηριώθηκε για ποικίλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών ασθενειών, της κίρρωσης, των παραληρητικών παραλείψεων, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, των γενετικών ανωμαλιών και της φυματίωσης. Παρακολούθησε επίσης μερικές από τις πιο λεπτές κοινωνικές επιπτώσεις του αλκοολισμού. για παράδειγμα, πρότεινε μια πρώιμη ανάλυση του ρόλου του αλκοόλ σε θανάτους από ατυχήματα.

Οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας που κατέληξαν στο συμπέρασμα της La Realidad πήραν μια μοναδική κατεύθυνση υποστηρίζοντας κοινωνικές και όχι ιατρικές λύσεις σε προβλήματα υγείας. Αντί να βλέπει τις βελτιωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ως μέσο για ένα πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό, ο Allende αξιολόγησε την υγεία του πληθυσμού ως αυτοσκοπό και υποστήριξε κοινωνικές αλλαγές που ξεπέρασαν το ιατρικό πεδίο. Κατά την εξέταση της μεταρρύθμισης και των διλημμάτων της, επανεξέτασε την κοινωνική προέλευση της ασθένειας και τις αναγκαίες κοινωνικές διαρθρωτικές θεραπείες.

Ο Allende αρνήθηκε να συζητήσει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας έξω από τα μακροοικονομικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Η παραγωγικότητα της χώρας υπέφερε λόγω της ασθένειας των εργαζομένων και του πρώιμου θανάτου, σύμφωνα με τον Allende, αλλά η βελτίωση της υγείας των εργαζομένων ήταν αδύνατη χωρίς βασικές διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνία. Αυτές οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν «δίκαιη κατανομή του προϊόντος της εργασίας», κρατική ρύθμιση της «παραγωγής, διανομής και τιμής ειδών διατροφής και ενδυμάτων», ενός εθνικού προγράμματος στέγασης και ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα επαγγελματικής υγείας. Οι δεσμοί μεταξύ της ιατρικής και της ευρύτερης κοινωνικής πραγματικότητας ήταν αναπόφευκτοι: «Όλα αυτά σημαίνει ότι η λύση των ιατρο-κοινωνικών προβλημάτων της χώρας θα απαιτούσε ακριβώς τη λύση των οικονομικών προβλημάτων που επηρεάζουν τις προλεταριακές τάξεις»

Στη συνέχεια πρότεινε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τις οποίες θεωρούσε ως προϋποθέσεις για ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις απαιτούσαν βαθιές αλλαγές στις υπάρχουσες δομές εξουσίας και χρηματοδότησης. Πρώτα απ ‘όλα, πρότεινε τροποποιήσεις των μισθών, οι οποίες αν είχαν τεθεί σε ισχύ θα είχαν οδηγήσει σε σημαντική ανακατανομή του πλούτου. Όσον αφορά τη διατροφή, ανέπτυξε ένα σχέδιο βελτίωσης του εφοδιασμού με γάλα, της αλιείας και της ψύξης και πρότεινε διατάξεις για τη μεταρρύθμιση της γεωργίας για τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγικότητας. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για καλύτερη στέγαση, ο Allende πρότεινε μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια στις κρατικά υποστηριζόμενες κατασκευές καθώς και τον έλεγχο του μισθώματος στον ιδιωτικό τομέα.

Δεδομένου ότι η κύρια κοινωνική προέλευση της ασθένειας ήταν οι χαμηλοί μισθοί, ο υποσιτισμός και η κακή στέγαση, η πρώτη ευθύνη του συστήματος δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον Allende, ήταν η βελτίωση αυτών των συνθηκών. Ο Allende δεν έδωσε έμφαση σε προγράμματα έρευνας ή θεραπείας για συγκεκριμένες ασθένειες. Αντίθετα, υποτίθεται ότι η μεγαλύτερη πρόοδος προς τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας θα ακολουθούσε θεμελιώδεις αλλαγές στην κοινωνική δομή. Αυτός ο προσανατολισμός διείσδυσε επίσης το προτεινόμενο «ιατρο-κοινωνικό πρόγραμμα». Στο πρόγραμμα αυτό πρότεινε καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένης της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Υγείας, σχεδιασμού δραστηριοτήτων, ελέγχου της φαρμακευτικής παραγωγής και τιμών, των πολιτικών ασφάλειας και υγείας στην εργασία, μέτρων για την προληπτική ιατρική , και προγράμματα αποχέτευσης.

Η αναλυτική θέση του Allende στην κοινωνική ιατρική βρίσκεται πίσω από μεγάλο μέρος του πολιτικού του έργου μέχρι το θάνατό του το 1973 κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ως εκλεγμένος γερουσιαστής στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Allende εισήγαγε τη νομοθεσία που δημιούργησε την εθνική υγειονομική υπηρεσία της Χιλής, το πρώτο εθνικό πρόγραμμα στην Αμερική που εξασφάλιζε την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες. Συνδέθηκε αυτή η μεταρρύθμιση με άλλες προσπάθειες που αποσκοπούσαν στην επίτευξη πιο ισόρροπης κατανομής του εισοδήματος, της ασφάλειας της απασχόλησης, της βελτίωσης της στέγασης και της διατροφής, καθώς και σε έναν λιγότερο δεσπόζοντα ρόλο για τις πολυεθνικές εταιρείες στη Χιλή. Ομοίως, ως γερουσιαστής κατά τη δεκαετία του 1960 και εκλεγμένος πρόεδρος μεταξύ 1970 και 1973, ο Allende επιδίωξε μεταρρυθμίσεις στην εθνική υγειονομική υπηρεσία και άλλα ιδρύματα που θα είχαν επιτύχει διαρθρωτικές αλλαγές σε ολόκληρη την κοινωνία. Λόγω της υπεράσπισης μιας ενιαίας υγειονομικής υπηρεσίας στον δημόσιο τομέα, η εθνική ιατρική ένωση της Χιλής (Colegio Médico) φοβόταν τις επιπτώσεις των πολιτικών του Allende στην ιδιωτική πρακτική και κατά συνέπεια συχνά αντιτάχθηκε σε αυτόν, ιδιαίτερα πριν από το πραξικόπημα του 1973.

Πολλά χρόνια αργότερα, η αντίληψη ότι η κοινωνική προέλευση της ασθένειας απαιτεί κοινωνικές λύσεις δεν είναι ιδιαίτερα περίεργη. Όπως και ο Engels και ο Virchow μπροστά του, ο Allende είδε τη μεγάλη προέλευση της ασθένειας στη δομή της κοινωνίας. Αυτό το όραμα υπονοούσε ότι η ιατρική παρέμβαση χωρίς πολιτικό ακτιβισμό θα παραμείνει αναποτελεσματική και, με μια βαθιά έννοια, λανθασμένη.

^Howard Waitzkin Τμήμα Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Νέου Μεξικού, Αλμπουκέρκη

Μετάφραση: independentnews.gr

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύθηκε από την Oxford University Press εξ ονόματος της Διεθνούς Επιδημιολογικής Εταιρείας

Το άρθρο στα αγγλικά: Commentary: Salvador Allende and the birth of Latin American social medicine