ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ο χρυσαυγιτισμός και το βαθύ κράτος

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και έστειλε στη φυλακή όλη την ηγεσία της, δεν βάζει τέρμα μόνο στην ατιμωρησία της συγκεκριμένης ναζιστικής συμμορίας. Τερματίζει μια ατιμωρησία των φασιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα που κρατά σχεδόν 100 χρόνια, από την εποχή της διαβόητης 3Ε και του εμπρησμού του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη.

Στο διάστημα αυτό η ελληνική Δικαιοσύνη αθώωσε ή ξέπλυνε τους δωσίλογους της Κατοχής και τις οργανώσεις τους, τις παρακρατικές ομάδες του μετεμφυλιακού κράτους, τους βασανιστές της χούντας και τις ένοπλες κινήσεις που ξεπήδησαν από τους κόλπους τους, τους παρακρατικούς κομάντο του ΜΑΒΗ.

Όλοι αυτοί δεν όφειλαν τις δικαστικές τους νίκες στους πολύ καλούς δικηγόρους τους. Εκμεταλλεύτηκαν κυρίως τις ιδιαίτερες σχέσεις που πάντα διατηρούσε το βαθύ ελληνικό κράτος με την Ακροδεξιά και ιδιαίτερα με τις φασιστικές και ναζιστικές εκφάνσεις του. Κάτι που κατά κόρον έκανε και η Χρυσή Αυγή αυτά τα 30 χρόνια της εγκληματικής δράσης της.

Η διείσδυσή της στα σώματα ασφαλείας έχει αναδειχθεί. Η σχέση της με τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης Σαμαρά κατέληξε να είναι δημόσια. Για τις επαφές της στον στρατό υπάρχουν σκόρπια στοιχεία. Για την επιρροή της στη Δικαιοσύνη μια γεύση πήραμε στη δίκη αυτή -ευτυχώς δεν αφορούσε την έδρα. Το ίδιο και για τις συναλλαγές της με παραδοσιακά τμήματα του κεφαλαίου.

Τα κομμάτια αυτά του βαθέος κράτους δεν εξαφανίστηκαν σε μία μέρα επειδή η ηγεσία της Χρυσής Αυγής μπήκε στη φυλακή. Και όσο υπάρχουν δρουν στο πλαίσιο της εκτελεστικής λειτουργίας του και το στρέφουν προς τον αυξανόμενο αυταρχισμό. Στα στρατόπεδα των προσφύγων, στην καταστολή των διαδηλώσεων, στην παραγωγή νόμων, στις δικαστικές αποφάσεις.

Η ικανοποίηση για την τιμωρία των ναζιστών μπράβων θα αποδειχθεί εφήμερη εάν δεν αναζητηθούν, αναδειχθούν και εξουδετερωθούν οι ισχυροί ακροδεξιοί θύλακοι μέσα στο βαθύ κράτος και οι δεσμοί τους με κομμάτια του κεφαλαίου. Και αυτή είναι μια μάχη την οποία ο αντιφασιστικός κόσμος μπορεί πλέον να δώσει το επόμενο διάστημα από καλύτερες θέσεις.