Παρακολουθήσεις, περίεργες κλήσεις και νόμος-φίμωτρο: Η Νέα Δημοκρατία κυβερνά ή η ΕΡΕ;
Τρία γεγονότα των τελευταίων ημερών, εκ πρώτης όψεως ασύνδετα, προκαλούν ερωτηματικά για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και μιας κρατικής υπηρεσίας με κακόφημο παρελθόν. Και εντέλει παραμένει αναπάντητο το ερώτημα τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση με νόμους που μπορούν να στραφούν εναντίον της ελευθερίας του λόγου.
Γεγονός πρώτο: Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, πρώην υπουργός, παίρνει κλήση προκειμένου να δώσει «ανωμοτί κατάθεση», μετά από μήνυση που υπέβαλε ο γνωστός και μη εξαιρετέος (και υπόδικος) τηλε-αστέρας Μένιος Φουρθιώτης για συκοφαντική δυσφήμηση. Μετά τις αντιδράσεις, η κλήση ανακλήθηκε με τη δικαιολογία ότι εστάλη «εκ παραδρομής». Η δικαιολογία αυτή σημαίνει ότι ο εισαγγελέας που έστειλε την κλήση είναι (επιεικώς…) άσχετος, αφού και οι πρωτοετείς της Νομικής γνωρίζουν ότι οι βουλευτές δεν διώκονται ούτε καλούνται σε εξέταση χωρίς άδεια της Βουλής. Ας δεχτούμε την πιο απλή και αθώα εκδοχή, δηλαδή ότι έκανε μια «πατάτα» ο εισαγγελέας. Το περίεργο είναι ότι το έγγραφο που πήρε ο βουλευτής τον καλούσε να εξετασθεί στο (κρατηθείτε…) «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» της Ασφάλειας Αττικής!
Απορία: Ας δεχτούμε ότι ο Πολάκης συκοφάντησε τον Φουρθιώτη. Ποια σχέση έχει το αδίκημα αυτό με το πολίτευμα και γιατί κινδυνεύει το κράτος; Υπάρχει, διάβολε, κάποια εξήγηση γι’ αυτήν την χοντράδα; Και ποιος θα την δώσει;
Γεγονός δεύτερο: Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθεί πολίτες και μάλιστα διερευνά και το… ιδεολογικό τους υπόβαθρο. Το γεγονός ότι οι παρακολουθούμενοι ανήκουν στο χώρο των αντιεμβολιαστών δεν πρέπει να καθησυχάζει κανέναν. Οι παρακολουθήσεις πολιτών είναι παράνομες. Η αποκάλυψη (από την «Εφημερίδα των Συντακτών») είναι γνωστή από το βράδυ της Παρασκευής, όταν κυκλοφορούν οι εφημερίδες του Σαββάτου. Αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση σιωπά αιδημόνως. Και το γεγονός ότι η ΕΥΠ υπάγεται στον πρωθυπουργό καθιστά τη στάση αυτή εντελώς απαράδεκτη. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει εξηγήσεις.
Γεγονός τρίτο: Η κυβέρνηση τροποποίησε το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Έτσι, κάποιος εισαγγελέας θα μπορεί να ασκήσει δίωξη για δημοσιεύματα ή δηλώσεις, που μπορούν να προκαλέσουν την «ανησυχία» ή τον «κλονισμό της εμπιστοσύνης» των πολιτών σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την εθνική άμυνα και τη δημόσια υγεία. Η τροποποίηση έγινε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων στην πανδημία, αλλά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο για την ελευθερία του Τύπου όσο και για την ελευθερία του λόγου γενικότερα. Διότι ο νόμος θα υπάρχει και όταν η πανδημία τελειώσει. Και τότε μπορεί να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε τολμήσει να πει ή να γράψει κάτι, το οποίο ένας εισαγγελέας θα το αξιολογήσει ως «επικίνδυνο» για την εθνική άμυνα ή την οικονομία. Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι αμελητέος. Διότι, έτσι όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο, επιτρέπει να εκδηλωθεί ο υπερβάλλων ζήλος ενός εισαγγελέα, όπως έδειξε και η κλήση στον κ. Πολάκη. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχει ζητήσει να αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο.
Τα τρία αυτά γεγονότα είναι εκ πρώτης όψεως ασύνδετα. Όμως, έχουν ένα κοινό σημείο: την εκδήλωση της αυταρχικής βούλησης του κράτους, όπως αυτό εκπροσωπείται από τη σημερινή κυβέρνηση. Η οποία, αν δεν κάνουμε λάθος, είναι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όχι της αλήστου μνήμης ΕΡΕ…