ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Περαστικά μας, στον εφιάλτη που ζούμε

 

Αν ζεις με μοναδική πηγή ενημέρωσης την τηλεόραση, όλα δείχνουν να είναι υπό έλεγχο. Τα νοσοκομεία στη θέση τους, οι ΜΕΘ έτοιμες και το προσωπικό με το όπλο παρά πόδα να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τα πάντα σχεδιασμένα από το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλα καλά, αν ζεις μπροστά στη μικρή οθόνη.

Τα προβλήματα ξεκινούν έτσι και κλείσεις την τηλεόραση και δεις τι γίνεται γύρω σου. Στον πραγματικό κόσμο. Εκεί όπου τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες διασποράς του κορωνοϊού, με το υγειονομικό προσωπικό αλλά και τους ασθενείς να πληρώνουν το τίμημα της απροθυμίας -ακόμη και αυτή την ώρα της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων- της κυβέρνησης να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Πάνω από 300 ήταν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά υγειονομικών που νοσούν με κορωνοϊό, ενώ και ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλους λόγους μένουν απροστάτευτοι και μολύνονται με τον ιό στους χώρους των νοσοκομείων. Στον «Άγιο Σάββα» το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 κρούσματα. Μάλιστα, 10 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί, με έναν να έχει πεθάνει. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης περισσότεροι από 24 υγειονομικοί νοσούν, ενώ περισσότεροι από 1.000 ασθενείς Covid νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, με αύξηση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και με λιγοστές πλέον διαθέσιμες ΜΕΘ για την πανδημία. Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που εγκαινίασε για τις ανάγκες της τηλεόρασης ο πρωθυπουργός θα λειτουργήσουν μόνο οι 12 και αυτές με προσωπικό που θα αποσπαστεί από άλλες δομές Υγείας.

Κάπως έτσι ή μάλλον και χειρότερη είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. Εκεί που η κυβέρνηση μείωσε τη χρηματοδότηση κατά 31 εκατ. ευρώ και αρνείται πεισματικά να κάνει προσλήψεις. Περαστικά μας