ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Πολυμετωπική ανεπάρκεια

Ενώ προς το παρόν η μόνη «κύρωση» κατά της Τουρκίας είναι να της… στείλει η ελληνική κυβέρνηση το εργοστάσιο της Pitsos, διαφαίνεται σαφέστατος ο κίνδυνος να κατορθώσει ο κ. Μητσοτάκης να στείλει του χρόνου «πεσκέσι» στη γείτονα -ακόμη κι αν βρεθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία για τον κορωνοϊό- και κάμποσα εκατομμύρια τουρίστες.

Γιατί, πρακτικά, αυτά -και ίσως πολύ χειρότερα- θα συμβούν, μιας και 4.000 ξενοδοχεία από τα 10.627 που διαθέτει η χώρα μας δεν άνοιξαν καθόλου εφέτος. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ιδού τι είπε ο πέραν πάσης σχέσεως με την αντιπολίτευση πρόεδρος της ΠΟΞ:

«6.027 ξενοδοχεία άνοιξαν μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες και 4.000 δεν τα κατάφεραν… Σε συνθήκες μηδενικής ρευστότητας, κάθε ξενοδοχείο φωνάζει “Ι can’t breathe”. Η “μαύρη τρύπα” της ρευστότητας απειλεί να καταπιεί κόπους και θυσίες μιας ζωής… Ή θα κάνουμε μια τολμηρή παράκαμψη…, με ενίσχυση δηλαδή της ρευστότητας, ή θα πέσουμε μέσα στη “μαύρη τρύπα’».

Όμως η έκρηξη του ιδιωτικού χρέους λόγω πανδημίας δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά εργαλεία όπως ο ανάλγητος και τραπεζοκεντρικός νέος Πτωχευτικός Κώδικας αλλά με δημόσια δαπάνη.

Νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, μαθητές και καθηγητές στριμωγμένοι στα σχολεία, στα λεωφορεία «η Ελλάδα αναστενάζει». Μικρομεσαίοι που πνίγονται, χιλιάδες οικογένειες να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ακόμη και οι μέχρι χθες προνομιούχοι ξενοδόχοι ομονοούν σε αυτό το τρομακτικό:

«We can’t breathe».

Και χωρίς αέρα οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια σε πολυοργανική ανεπάρκεια και στο μοιραίο. Ακόμη και αν χρησιμοποιείς τη λέξη «ανάπτυξη» σε όλες τις πτώσεις (προφανώς μέχρι τελικής πτώσεως…).