ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Μετά τις κραυγές, θα περάσουν στο σχεδιασμό;

Εχοντας διανύσει τις δύο πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη-ΝΔ και παρατηρώντας τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εφικτό να εξάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα.
Η ΝΔ εδώ και τέσσερα χρόνια πολιτευόταν σε διεθνές, εθνικό, και εντονότερα σε τοπικό, επίπεδο και σε σχεδόν καθημερινή βάση, ξορκίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τα σύνορα και μας γέμισε μετανάστες στην ήπια ή «λάθρο», κατά την ορθότητα που απέδωσε στη λέξη η δεξιά ΕΛΜΕ Λέσβου. Με την καραμέλα της μη «καλής» φύλαξης των συνόρων, με τις υποκριτικές κραυγές για τον εγκλωβισμό των αιτούντων ασύλου στα νησιά, μετά την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, και με πολύ δόση fake news, στοχοποιώντας την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπους του, θρέφοντας παράλληλα το «φίδι» δίπλα τους. Έτσι πολιτεύτηκαν σε όλα τα επίπεδα (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές) και τώρα έρχονται κατάματα με την πραγματικότητα και τις υποσχέσεις τους.
Ξεκίνησαν με την κατάργηση του υπουργείου και τη μετακίνηση του χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ανάκληση της εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΚΑ. Στο πνεύμα της δική τους λογικής, αλλά και των απαιτήσεων των δικών τους ανθρώπων, ξεκίνησαν οι επισκέψεις στα κρίσιμα νησιά, τη Σάμο και τη Λέσβο. Οι προσδοκίες και η αναμονή των τοπικών παραγόντων δεν διέφεραν από τις υποσχέσεις, να κλείσει το πρότυπο, και διεθνώς αναγνωρισμένο, δημοτικό χωριό φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και το ΠΙΚΠΑ και να γίνουν τα ΚΥΤ κλειστά.

Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα

Οι υπουργοί, όμως, διαπίστωσαν την πραγματικότητα και την ευθύνη που αναλαμβάνουν. Οργανωμένο και ενισχυμένο, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, τον κρατικό μηχανισμό, με εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα να δουλεύουν με αυταπάρνηση και να επιτελούν σπουδαίο έργο. Στη Σάμο μια δύσκολή κατάσταση, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σε εξέλιξη σχέδιο για τη διευθέτηση του ζητήματος της κατασκευής ενός νέου ΚΥΤ και την κατάργηση της υφιστάμενης δομής. Στη Λέσβο διαπιστώθηκε η εξαιρετική χρησιμότητα και αναγκαιότητα του Καρά Τεπέ, η διαχειρήσιμη κατάσταση στη Μόρια, παρά τους πάνω από 6.000 αιτούντες άσυλο, εντός και παραπλεύρως του ΚΥΤ, με τα πολλά καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν, το μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες και αναμένουν τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για να φύγουν από τα νησιά, αλλά και τις σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει για τη διαχείριση του ζητήματος και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων. Διαπίστωσαν ότι εκεί στα νησιά μας «παίζεται» και σώζεται το κύρος της ΕΕ και η χώρα μας έχει συμβάλει αποφασιστικά, και στο μέτρο του δυνατού, δημιουργικά σε αυτό.
Ήρθαν είδαν και απήλθαν, με εικόνα και πραγματική ενημέρωση για την κατάσταση, χωρίς περιττά λόγια και πολλά ερωτηματικά για τις προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις.
Η πραγματικότητα δύο εβδομάδες μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στα νησιά, έχει να πραγματευτεί με τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες ροές ανθρώπων ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Βρήκαν οργάνωση, δομές και διαδικασίες, σε αντιδιαστολή με αυτά που άφησαν 4,5 χρόνια πριν. Τώρα που οι εκλογές τελείωσαν, είναι η ώρα, και έχουν όλη την εικόνα, να αποκτήσουν σχέδιο για την ολόπλευρη διαχείριση του ζητήματος. Οι κραυγές κόπασαν, όπως και σε άλλα ζητήματα, οι ευθύνες αρχίζουν να βαραίνουν και οι επιλογές αργά ή γρήγορα θα φανούν με τους ανθρώπους και την κοινωνία να στέκουν εκεί σε αναμονή.
Προσοχή στους γορίλες!