ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις

Προσφυγικό: Τι κάνουμε λοιπόν;

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δημήτρης Βίτσας, είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε: Από τον περασμένο Ιούνη, όταν δηλαδή μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο της αποσυμφόρησης του ΚΥΤ της Μόριας, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, έφυγαν 3.600 άνθρωποι. Την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700 άνθρωποι. Να θυμίσουμε ότι εκείνο τον μήνα, ο πληθυσμός του ΚΥΤ, ήταν, πάνω – κάτω 6.000.

Εδώ έχουμε το πρώτο και μεγαλύτερο πλέον, πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην διαχείριση των προσφυγικών ροών. Η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, αν και είχε σαν αποτέλεσμα την δραματική μείωση των ροών, έτσι όπως αυτές καταγράφονταν το 2015 και το 2016, δεν τις σταμάτησε. Αντίθετα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές γίνονται όλο και πιο έντονες. Τι κάνουμε λοιπόν;

Η «αποτροπή στην θάλασσα» πνίγει ανθρώπους

Η απάντηση που έδωσε σε αυτό το πρόβλημα ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ήταν ότι, «θα φυλάξει καλύτερα τα σύνορα»: Ανάγει δηλαδή το θέμα των προσφυγικών ροών, αποκλειστικά σε θέμα «φύλαξης συνόρων».

Είναι αλήθεια ότι στην περίπτωση των χερσαίων συνόρων, οι «φράχτες» που έχουν υψωθεί, φαίνεται, ότι σε έναν βαθμό, κάνουν την δουλειά τους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των θαλασσίων συνόρων, όπου ως γνωστό δεν μπορεί να υψώσει κανείς φράχτες; Τι ακριβώς σημαίνει «αποτελεσματική φύλαξη τους;»

Ακόμα και να συμφωνήσουμε με την λογική του Κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει ταυτόχρονα να συμφωνήσουμε ότι στην περίπτωση των προσφυγικών ροών, τα θαλάσσια σύνορα μας, δεν «απειλούνται» από αντίπαλα πολεμικά πλοία. «Απειλούνται» από πλαστικές βάρκες γεμάτες ανθρώπους.

Τι ακριβώς σημαίνει «αποτελεσματική φύλαξή τους» σε αυτή την περίπτωση; Να εμποδίζει, ο στόλος, το λιμενικό κλπ, τις βάρκες να προσεγγίζουν τα θαλάσσια σύνορά μας ή ακόμα να γυρνάνε πίσω όσες το καταφέρνουν; Δηλαδή ¨αποτροπή»; Εκτός από το ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων; Αυτό δεν ενδιαφέρει τον Κ. Μητσοτάκη; Αν είναι έτσι να το πει ανοιχτά!

Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει, σε όλους τους τόνους, η Ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική της «αποτροπής στη θάλασσα», δεν είναι δική της πολιτική, γιατί έτσι πνίγονται άνθρωποι. Αυτό λοιπόν δεν πρέπει να αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει!

Ομως, αυτό δεν φτάνει, γιατί ακριβώς από αυτό το σημείο και πέρα αρχίζουν να δημιουργούνται τα προβλήματα που ζητούν άμεσα λύση!

Ανάγκη για ακόμα περισσότερες μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα

Ο ίδιος ο υπουργός, σημείωσε ότι «αν η πολιτική της ΕΕ δεν έχει παρέμβαση στις χώρες που γεννιούνται τα προσφυγικά και τα μεταναστευτικά κύματα και αν δεν εμπεριέχει το στοιχείο της ανακατανομής, τότε το πρόβλημα για τις χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα θα γίνεται όλο και εντονότερο».

Η συνεχείς προσπάθειες για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος και της εξεύρεσης ευρωπαϊκών λύσεων και εφαρμογής είναι συστατικό μέρος της Ελληνικής πολιτικής. Ομως μέχρι τότε;

Σύμφωνα με ότι έχει δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουν αναχωρήσει από τα νησιά επιπλέον 3.047 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί το πώς θα λειτουργήσει η αποσυμφόρηση και μέχρι το τέλος της χρονιάς με την μετακίνηση άλλων 3.674 προσφύγων και μεταναστών. Να σημειώσουμε ότι έχουν εξασφαλιστεί 2.161 μισθωμένες θέσεις σε κτίρια, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα μετακινηθούν από τα νησιά μέχρι το τέλος του χρόνου σε 8.882.

Είναι σαφές ότι με βάση το πώς καταγράφονται οι προσφυγικές ροές, αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι ικανός να αποσυμφορήσει τα υπερπλήρη κάμπς στα νησιά. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που θα μπορέσει θα είναι να διατηρήσει και το επόμενο διάστημα την κατάσταση στα σημερινά εκρηκτικά νούμερα.

Αυτό που πρέπει να γίνει , είναι η πιο γρήγορη και σε μεγαλύτερους αριθμούς δημιουργία χώρων υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, κάτι που πρέπει να το ομολογήσουμε, δεν γίνεται με τους ρυθμούς «έκτακτης ανάγκης»  στην οποία έχουν περιέλθει πλέον τα νησιά.

Ακόμα πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, εάν, όπως ακούμε, υπάρχουν δυσκολίες συντονισμού ανάμεσα στις διαφορετικές υπηρεσίες και τα διαφορετικά υπουργεία τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση της δημιουργίας θέσεων και χώρων υποδοχής.

Η δημιουργία ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της κρίσης που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού και της εποπτείας των διαφορετικών υπηρεσιών και υπουργείων τα οποία εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση, φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι μια λύση.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών μέσα στα κάμπς

Είναι προφανές ότι η δραματική αύξηση των ροών, έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης μέσα σε αυτά. Αν και, όπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι σε αυτά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, είναι αδύνατο να διασφαλιστούν συνθήκες διαβίωσης με στοιχειώδη αξιοπρέπεια και ασφάλεια, σε χώρους που φιλοξενούν δύο και τρεις φορές παραπάνω από τη δυναμικότητα τους ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να γίνουν και να γίνονται συνεχώς, οι αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιζονται οι στοιχειώδεις αναγκαίες συνθήκες συνθήκες διαβίωσης αλλά και εργασίας. Είναι ανεπίτρεπτο, για παράδειγμα, ο βιολογικός του ΚΥΤ της Μόριας, να καθυστερεί επί μήνες, για λόγους, που ακόμα και εμείς, αδυνατούμε να κατανοήσουμε!

Στήριξη των τοπικών κοινωνιών

Οι πολίτες των νησιών και ειδικότερα οι περιοχές που βρίσκονται κοντά ή δίπλα στα κάμπς, είναι εκεινοι που νοιώθουν τις μεγαλύτερες πίεσης από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η «κούραση του δωρητή» και οι καθημερινές πλέον πιέσεις που νοιώθουν, έχουν, σε μεγάλο βαθμό μετατρέψει τα συναισθήματα αλληλεγγύης και ανοχής που έδειχναν τα προηγούμενα χρόνια, στο εντελώς αντίθετό τους.  Σημαντικά τμήματα του τοπικού πληθυσμού, τείνουν να πεισθούν ότι «η κυβέρνηση έχει ξεγράψει τα νησιά». Μέσα σε αυτό το κλίμα που πάει να γενικευτεί, βρίσκει πρόσφορο έδαφος η ακροδεξιά. Οι τοπικές μας κοινωνίες θέλουν άμεση και πολλαπλή στήριξη.

Οι εξαγγελίες και οι αποφάσεις του αναπτυξιακού συνεδρίου, πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται γρήγορα, ενώ επιπλέον, τώρα είναι η στιγμή που η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να ενισχύσει τους κάτοικους και τις περιοχές που πιέζονται περισσότερο «ανταποδίδοντας» τους ουσιαστικά αυτό που περιμένουν και δείχνοντας ακόμα πιο πολύ, έμπρακτα την αναγνώρισή της στις προσπάθειες τους και την στάση τους!