ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Πρόσφυγες ξανά;

Κατσάκος Πέτρος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς εδώ κι έναν χρόνο να έχει προετοιμάσει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, έρχεται σήμερα να εφαρμόσει ένα απάνθρωπο πρόγραμμα εξαθλίωσης χιλιάδων ανθρώπων δείχνοντάς τους τον δρόμο για τα στρατιωτικού τύπου κλειστά κέντρα κράτησης της μίζας και των εργολάβων

Πέρασαν από χίλια μύρια κύματα για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να φτάσουν στην Ελλάδα. Πέρασαν από τα γρανάζια τής ανέτοιμης να τους αναγνωρίσει ελληνικής γραφειοκρατίας. Κατάφεραν και πέρασαν από την ξενοφοβική καχυποψία τής ελληνικής κοινωνίας ώστε να γίνουν αποδεκτοί ως οι νέοι μας γείτονες.

Πέρασαν και τι δεν πέρασαν ώστε να βρουν μια ασφαλή στέγη για τους ίδιους και τα παιδιά τους ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Και τώρα, μετά από όλα αυτά, έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας νέας μορφής προσφυγιάς.

Θύματα μια ανίκανης να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Θύματα μιας κυβέρνησης εγκλωβισμένης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις προς το ακροδεξιό της ακροατήριο. Θύματα της σκληρής αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής που η Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια έχει χαράξει αδιαφορώντας για τα αδιέξοδα στα οποία με ευθύνη της έχει σήμερα οδηγηθεί.

Χιλιάδες εξώσεις δρομολογεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διακινδυνεύοντας να δημιουργήσει μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και παράλληλα να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς, ευτελίζοντας κάθε έννοια ασύλου και προστασίας για πρόσφυγες πολέμου. Χωρίς εδώ κι έναν ολόκληρο χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει προετοιμάσει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα ένταξης αυτών των ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία, έρχεται σήμερα να εφαρμόσει ένα απάνθρωπο πρόγραμμα εξαθλίωσης χιλιάδων ανθρώπων δείχνοντάς τους τον δρόμο για τα στρατιωτικού τύπου κλειστά κέντρα κράτησης της μίζας και των εργολάβων.

Άγνωστο παραμένει εάν ο κ. Μηταράκης θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες τη συνδρομή του συναδέλφου του στο υπ. Προστασίας του Πολίτη ώστε τα ΜΑΤ να συνδράμουν στις βίαιες εξώσεις των προσφύγων, που, όσο και να τις κρύψουν τα κανάλια, η επικοινωνιακή ζημιά για τον δήθεν φιλελεύθερο πρωθυπουργό θα γίνει και θα είναι ανεπανόρθωτη.

Όπως επίσης άγνωστο παραμένει εάν θα εισακουστούν οι αντιρρήσεις του δημάρχου της πρωτεύουσας, που προφανώς και δεν επιθυμεί να γεμίσουν οι πλατείες της Αθήνας με ξεσπιτωμένες οικογένειες πεινασμένων προσφύγων.

Πολλά τα ερωτήματα και πολλές οι προβληματικές παράμετροι του σχεδίου των εξώσεων που θα βρει απέναντί του και ένα τοίχος ανθρωπισμού από το υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που χρόνια τώρα αντιπαρατίθεται δυναμικά στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό της Ακροδεξιάς. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα γίνουν πρόσφυγες ξανά για το χατίρι της Ακροδεξιάς.