ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Πόνεσαν «οι αρμοί της εξουσίας»

Meeting of SYRIZA Central Committee, in Athens, Greece on Feb. 15, 2020 / Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθήνα, στις 15 Φεβρουαρίου, 2020

Νίκος Μωραΐτης

Κανόνες παντού, τη δεύτερη φορά που ο Τσίπρας θα έρθει στη διακυβέρνηση της χώρας. Κι ας ουρλιάζουν παρέα η Διαφθορά και η Διαπλοκή, στην πιο παράφωνα χυδαία χορωδία που έγινε ποτέ.

Την έριξε τη βόμβα ο Αλέξης Τσίπρας, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το – κατά τη γνώμη μου – πιο κρίσιμο ερώτημα: «Πώς θα καταφέρει τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας;».

Να γειάσει το στόμα του! Διότι αυτό περίμεναν οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της χώρας και από την πρώτη φορά Αριστερά. Να βάλει κανόνες στην ανέλεγκτη εξουσία του παρακράτους που, ενώ κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές δύο φορές, συνέχισε να εξουσιάζει αυτή τη χώρα.

Δεν είναι εύκολες δουλειές αυτές. Τα βάζεις με το Τέρας αυτοπροσώπως. Κι έχει και πολλά πρόσωπα, πολλά κεφάλια. Γι’ αυτό και η πρόταση του Τσίπρα περί «αρμών της εξουσίας» ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Ποιος διαμαρτύρεται; Το ίδιο το παρακράτος.

Διαμαρτύρεται το παρακράτος της ΝΔ του Μητσοτάκη της Siemens, των offshore και του Κήρυκα Χανίων. Γιατί αν υπήρχαν κανόνες, ο διεφθαρμένος γόνος δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

Διαμαρτύρεται το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, γιατί αν υπήρχαν κανόνες, τα μισά στελέχη της θα βρίσκονταν στη φυλακή και όχι στα κομματικά γραφεία.

Διαμαρτύρονται οι ακροδεξιοί, τα κομματικά μπουλντόγκ και οι «ομάδες αλήθειας» του διαδικτύου, γιατί αν υπήρχαν κανόνες, δεν θα βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας αλλά στα αζήτητα.

Διαμαρτύρονται οι φυλλάδες και τα κανάλια της Διαπλοκής, γιατί αν υπήρχαν κανόνες, οι ολιγάρχες δεν θα απομυζούσαν το κρατικό χρήμα, δεν θα έπαιρναν από δύο τρεις εφημερίδες, από δυο τρία κανάλια και από δυο τρεις ομάδες ο καθένας, και, κυρίως, δεν θα κυβερνούσαν από το παρασκήνιο αυτή τη χώρα.

Διαμαρτύρεται όλο εκείνο το μπλε και πράσινο παρακράτος το οποίο, πίσω από νόμους Βενιζέλου και πρακτικές οικογένειας Μητσοτάκη, κατάφερε να διαφεντεύει αυτόν τον τόπο όποια κυβέρνηση κι αν εκλέγει ο ελληνικός λαός.

Κανόνες λοιπόν, παντού, τη δεύτερη φορά που ο Τσίπρας θα έρθει στη διακυβέρνηση της χώρας. Κανόνες για όλους, κανόνες δίκαιοι, κανόνες χωρίς παραθυράκια και τρύπες για να χωράνε οι λίγοι. Κι ας ουρλιάζουν παρέα η Διαφθορά και η Διαπλοκή, στην πιο παράφωνα χυδαία χορωδία που έγινε ποτέ.