ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Πώς κάνουμε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα

Μαγδαληνή Νίκα*

Σε παίρνει τηλέφωνο η Λαγκάρντ.

Σου λέει :
-Κοίτα, έχω μιλήσει με τους άλλους 26, κι επειδή με τούτο το κακό που μάς βρήκε, πάμε για φούντο όλοι μαζί, κι εσύ ακόμα πιο κάτω, θα κόψω 750δις ζεστό χρήμα, να χουν οι Τράπεζες να πορεύονται, να μην καταρρεύσουν.

Πολύ θα ήθελα να σ΄αφήσω απέξω, ξέρεις εσύ, αλλά έχεις χάρη λόγω της περίστασης.
Βάστα, λοιπόν, για τον κοσμάκη το μαξιλαρακι που σου άφησαν οι άλλοι και θα σου δώσω εγώ, να χεις να δανείζεσαι φθηνότερα, παναθεμά σε.

Κλείνεις το τηλέφωνο, τρέμουν τα χέρια σου, τρέμουν και τα πόδια σου, συνειδητοποιείς ότι τρέμουν ως και τα τσαούλια σου από τέτοια ανέλπιστη χαρά, δεν μπορείς να την βαστήξεις, σκέφτεσαι «τώρα θα σε φτιάξω εγώ κυρ-Αλέξη μου….»

Κι αρχίζεις και στέλνεις τα νέα στο ΑΠΕ οπού “σαι και προϊστάμενος, στον ΣΚΑΙ, στον Φιλελεύθερο και σ΄όλα τα αντικειμενικά κανάλια, ξέρεις εσύ…

Βάζουν αυτά μπολτ και κεφαλαία στη γραμματοσειρά και ξεκινάνε:

«Τεράστια ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη!!!
Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια!!!»

Την ίδια ώρα η Λαγκάρντ σε ξεμπροστιάζει επίσημα:

«Οι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ περιστάσεις απαιτούν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δράση. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το ΠΛΗΡΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Christine Lagarde@Lagarde

Extraordinary times require extraordinary action. There are no limits to our commitment to the euro. We are determined to use the full potential of our tools, within our mandate. https://twitter.com/ecb/status/1240411016078536709 …European Central Bank✔

Δεν σε νοιάζει όμως, στα αγγλικά το “χει γραμμένο, σιγά μην κάτσουν να το μεταφράσουν οι χαχόλοι.
Η δουλίτσα μας να γίνεται.

Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συγκυρίας, πας και συγκρίνεις ανόμοιες περιστάσεις με σκοπό να αποδομήσεις τον αντίπαλο, την ώρα που αυτός βάζει πλάτη να σε βοηθήσει.
Το οικειοποιείσαι και το παρουσιάζεις σαν ΔΙΚΟ ΣΟΥ κατόρθωμα.
Ταυτόχρονα, πουλάς μούρη και εφέ, σ” έναν λαό κοκκαλωμένο στην κυριολεξία απ΄την ανασφάλεια και την αγωνία.

Μαυραγορίτες υπήρξαν πολλοί στην ιστορία τούτου του έρμου τόπου. Μόνο που διακινούσαν σε σκουριασμένες ζυγαριές λάδια, βέρες, φασόλια και κάτι αλεύρια με σκουλήκια.

Σήμερα, στις κρίσιμες περιστάσεις, όταν δεν πουλάνε σάπιο λαϊκισμό και εθνοπατριωτισμό, διακινούν την δική τους πολιτική ένδεια σε πειραγμένες ζυγαριές.

Τη λένε παπατζιλίκι.

* Η Μαγδαληνή Νίκα είναι δασκάλα