ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ράψτε το

Βρέθηκε και πάλι ο ιερωμένος που έκανε το «θαύμα» του. Ο μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος, συγκεκριμένα, ο οποίος δεν θυμάμαι αν έχει ξαναπασχολήσει την επικαιρότητα (πέρα από τον διαβόητο πανταχού παρόντα Αμβρόσιο, ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός διαγράφει από τον εγκέφαλό μου τα ονόματα σκοταδιστών ρασοφόρων). Βγήκε χθες ο «άγιος άνθρωπος» να ξεπλύνει από άμβωνος τον γυναικοκτόνο της Κρήτης, κατηγόρησε ουσιαστικά το θύμα πως «τα ήθελε και τα έπαθε», τα έβαλε με τον όρο «γυναικοκτονία» και παρότρυνε τις γυναίκες να κρατούν το στόμα τους κλειστό.

Πέφτει κανείς από τα σύννεφα; Σίγουρα όχι. Η Εκκλησία μάς έχει συνηθίσει στο να πρωτοστατεί στις προσπάθειες για κοινωνική οπισθοδρόμηση. Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, οι εκπρόσωποί της ανοίγουν το δικό τους στόμα για να υπερασπιστούν ό,τι πιο σκοτεινό και αντιδραστικό, είτε πρόκειται για τη θέση της γυναίκας είτε για την παιδεία είτε για την επιστήμη. Από πέρσι που ξέσπασε η πανδημία, ο ρόλος της Εκκλησίας είναι επιεικώς επικίνδυνος. Οι παπάδες δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτα. Κανένας περιορισμός και κανένα μέτρο προστασίας γιατί «ο Θεός μόνο σώζει».

Η παρέμβαση του αρχιεπισκόπου ήταν πολύ χλιαρή και ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση. Στο μεταξύ, αντιεμβολιαστές παπάδες συνεχίζουν τα κηρύγματα ενάντια «στο μπόλι του σατανά» χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Φέτος, παρά την εμπειρία της περσινής εκατόμβης στη Θεσσαλονίκη, άφησαν κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου το εν πολλοίς ανεμβολίαστο ποίμνιό τους στο έλεος του ιού να συνωστίζεται μέσα στις εκκλησίες χωρίς μάσκες και να φιλά εικόνες.

Δεν είναι φυσικά τυχαίο το γεγονός ότι στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, το 60-70% των ιερέων και το 90% των μοναχών είναι ανεμβολίαστοι. Και φυσικά, κανείς δεν περιμένει από αυτή την κυβέρνηση να διατάξει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Βέβαια, οι πολίτες που θέλουν να διαφυλάξουν την υγεία τους και το νευρικό τους σύστημα, ένα πράγμα μπορούν να ζητήσουν από τους διάφορους «σεβασμιότατους» που έχουν ξεμείνει στον Μεσαίωνα: Κλείστε εσείς καλύτερα το στόμα σας. Ράψτε το. Κεντήστε το, εν ανάγκη. Χωρίς σεβασμό.