ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Σε ταληράκια

Ένα από τα λάθος δόγματα που έχει εγγεγραμμένα στο DNA της η ελληνική Δεξιά είναι ότι η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ μας καθιστά ισχυρότερους απέναντι στην Τουρκία.

Αυτό δεν έχει αποδειχτεί ιστορικά. Αντιθέτως, έχει αποδειχτεί ιστορικά το αντίθετο.

Διότι όσο σημαντική είναι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα, άλλο τόσο είναι και η Τουρκία. Για να μην πούμε ότι η Τουρκία ίσως είναι σημαντικότερη.

Γιατί είναι περιφερειακή δύναμη που ακουμπάει παντού. Και στη Μέση Ανατολή και στο Ιράν και στη Ρωσία.

Απλώς εμάς μας θεωρούν περισσότερο δεδομένους. Να τα λέμε κι αυτά.

Όλα αυτά τα nonpaper, λοιπόν, που πανηγυρίζουν ότι τώρα που ήρθε ο Πομπέο θα πάρουμε τον Ερντογάν φαλάγγι, είναι απλώς παραμύθιασμα για κομπλεξικούς δεξιούς.

Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενισχύσουν κατά πολύ την παρουσία τους στην Ελλάδα. Γιατί ο στρατηγικός τους στόχος είναι το Ιράν.

Αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μας ισχυροποιήσει έναντι της Τουρκίας. Είναι όμως αρκετά πιθανό να μας εμπλέξει σε αντιπαραθέσεις με χώρες με τις οποίες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

Παρεμπιπτόντως, ενώ είναι κοινώς παραδεκτό ότι ο Τραμπ είναι ένας επικίνδυνος ημίτρελος όταν αρνείται την κλιματική αλλαγή ή όταν δολοφονεί στρατηγούς στο Ιράν, όταν μας λέει ότι θα φέρει εδώ αεροπλανοφόρα, του στρώνουμε χαλιά.

Το δεύτερο που θέλουν οι ΗΠΑ από εμάς είναι η επιχειρηματική διείσδυση. Ειδικά στα ενεργειακά, που φαίνεται ότι θα έχουν πολύ ψωμί το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό τούς είναι πολύ σημαντικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Που είναι γωνιακό μαγαζί σε σχέση με τα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και την Τουρκία.

Αυτό, πες, δεν είναι κακό. Αρκεί, βέβαια, να μην ακυρώσει τις οικονομικές συνεργασίες της χώρας με άλλες δυνάμεις.

Απλώς θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να αξιοποιούσε η ίδια τη γεωγραφική της θέση, αντί να την εκχωρεί σε άλλους. Αλλά ο ελληνικός καπιταλισμός δουλεύει με αρπαχτές και η ελληνική πολιτική δουλεύει με μίζες.

Το τρίτο που θέλουν οι Αμερικανοί είναι να μας πουλήσουν όπλα. Γιατί αν δεν τα πουλήσουν τώρα στον Μητσοτάκη, δεν θα τα πουλήσουν ποτέ.

Μάθανε ότι μας πουλάει ο Μακρόν, σου λέει, πάρτε κι από μας, δεν είναι σωστό. Στρατηγικοί εταίροι είμαστε.

Θα δούμε τι έχει συμφωνηθεί. Προς το παρόν τα κυβερνητικά nonpaper πανηγυρίζουν ότι οι Αμερικανοί θα επενδύσουν στα ναυπηγεία μας και στην αμυντική μας βιομηχανία και στα λιμάνια μας.

Και θα δούμε επιτέλους Θεού πρόσωπο εδώ στην Μπανανία.

Όσο για να ελληνοτουρκικά, τα nonpaper πανηγυρίζουν για την κοινή δήλωση Ελλάδας – ΗΠΑ που αναφέρει ότι τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Το χαρακτήρισαν μάλιστα «αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία». Έλεος, ρε σεις.

Όταν έλεγε κάτι τέτοια ο Κατρούγκαλος, τα χαρακτήριζαν προδοσία.

Βασικά, για τη Χάγη μιλάει το κοινό ανακοινωθέν. Αλλά στην πλέμπα το πουλάνε ως ένα μικρό βήμα για να ξαναπάρουμε πίσω την Πόλη.

Τέλος, υπάρχει και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Που τη χαρακτήρισαν «ιστορική» και μετά έτρεχαν να διαγράψουν τη λέξη.

Και τα έριχναν «στη γραφειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΕΞ». Τόσο ανεκδιήγητοι πατριδέμπορες.