Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να παίξει τον «ψόφιο κοριό» μέχρι τη ΔΕΘ, όπου ελπίζει με σειρά από εξαγγελίες παροχών να αλλάξει την ατζέντα. Αν αποκαλυφθούν παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων η παραίτηση Μητσοτάκη είναι μονόδρομος, ενώ η σημερινή “Εστία” κάνει λόγο για υποψήφιους “Ντράγκι”, που στο πρότυπο της Ιταλίας θέλουν να αναλάβουν την πρωθυπουργία και ρίχνουν «γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ».
Εν όψει της ΔΕΘ, η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα μπαράζ επικοινωνίας και υποσχέσεων. Στο πακέτο εξετάζονται εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, το τέλος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και επιδόματα για τη θέρμανση και τα καύσιμα. Εχουν επίσης προαναγγελθεί αύξηση των συντάξεων και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.
«Είναι σαφές ότι πρόκειται για τρεις κοινωνικές τάξεις με πολύ μεγάλο εκλογικό αποτύπωμα» σχολιάζει η “Καθημερινή”, με τις οποίες «ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει τη σταθερή επαφή που έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της τριετίας». Σχεδιάζονται επίσης εξαγγελίες για τη στέγαση, ιδίως των νέων στους οποίους η ΝΔ υστερεί εκλογικά, ύψους 1,5 δις ευρώ!
Τα μέτρα που θυμίζουν το «Τσοβόλα δώστα όλα», τη διαβόητη φράση του Ανδρέα Παπανδρεόυ προς τον υπουργό του των Οικονομικών, την εποχή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο Κοσκωτά, ανησύχησαν και τις Βρυξέλλες και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Ο κ. Σκυλακάκης «μάζεψε» την παροχολογία σε συνέντευξη του, ενώ και το κύριο άρθρο των Νέων(17/8) καλούσε την κυβέρνηση σε αυτοσυγκράτηση:
«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ με μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα της επιτρέψουν να αντισταθμίσει το πλήγμα που έχει δεχθεί από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Εχει υποχρέωση να προβεί σε λελογισμένες εξαγγελίες, οι οποίες δεν θα απειλήσουν ούτε στιγμή τη δημοσιονομική πορεία της χώρας – ειδικά ενόψει ενός χειμώνα με ενεργειακή κρίση».
Στο επικοινωνιακό επίπεδο, μέχρι και οι πυρκαγιές, που έπληξαν σοβαρά, στην αρχή της σαιζόν, την Πεντέλη, τη Λέσβο και ένα σημαντικό μέρος του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, αλλά ευτυχώς δεν συνεχίστηκαν τον Αύγουστο, σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν για να δείξουν «την ετοιμότητα του επιτελικού κράτους»!
Το μεγάλο ερώτημα είναι οι υποκλοπές. Η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει σοβαρές εξηγήσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσπαθήσει να μεταθέσει μετά τη ΔΕΘ τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που πρέπει να συνεδριάσει έτσι κι αλλιώς για την έγκριση του νέου διοικητή της ΕΥΠ.
Αυτό «το πέταγμα της μπάλας» στην εξέδρα θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά μόνο έτσι η κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει την καταστροφή: να αποκαλυφθούν και άλλοι ..κοριοί. Στο σχετικό ρεπορτάζ(Α. Κωβαίος) στο σημερινό “Βήμα”, σημειώνεται σχετικά:
«Βασική παράμετρος της ρευστότητας και των ενδεχόμενων περαιτέρω πολιτικών επιπτώσεων είναι το αν, πότε και πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για άλλες παρακολουθήσεις προσώπων, πολιτικών και μη. Ομολογείται μάλιστα η αγωνία αυτή ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη.
“Αν δεν προκύψει κάτι άλλο, η ζημιά προφανώς είναι μεγάλη, θα είναι όμως διαχειρίσιμη και οι επιπτώσεις της θα απορροφηθούν. Αν δεν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο και η επίδρασή του απροσδιόριστη” σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, εν όψει των συνεδριάσεων της Βουλής της ερχόμενης εβδομάδας».
Ανάλογους φόβους εκφράζει και το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της εφημερίδας, που με τίτλο «Το πολιτικό πρόβλημα» αναφέρεται στην «απειλή της πολιτικής αστάθειας»:
«Ολα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι στους επόμενους εκλογικούς μήνες οι εντάσεις θα περισσεύουν και η χώρα θα κινδυνεύσει να περιπέσει σε καθεστώς ανελέητων εσωτερικών πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν διευρυνόμενο το δίκτυο των παρακολουθήσεων».
Συνέχεια της επικριτικής αρθρογραφίας της την προηγούμενη Κυριακή, στο πρωτοσέλιδο άρθρο της, η εφημερίδα σκιαγραφεί τις γκρίζες προοπτικές της κυβέρνησης:
«Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει πληγωθεί από αυτή την τόσο σκοτεινή για τη Δημοκρατία μας υπόθεση. Βρίσκεται εμφανώς σε αμυντική θέση, προσπαθεί να ελευθερωθεί από το μέγα βάρος που αυτή μεταφέρει, πιέζεται εσωτερικά και ελέγχεται εξωτερικά. Ο μύθος της κάμπτεται, η αξιοπιστία της υπονομεύεται και οι ευρύτερες προσπάθειές της, μεταρρυθμιστικές και άλλες, δυσκολεύουν…
..Η άποψη που διακινείται από ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες ότι το σκάνδαλο δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία είναι εσφαλμένη. Αντιθέτως την απασχολεί σφόδρα γιατί θίγει τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων και παραβιάζει τον πυρήνα των αξιών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Ενώ οι δημοσκοπήσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες θα διαμορφώσουν την τακτική όλων των παικτών του πολιτικού παιχνιδιού, στο παρασκήνιο συνεχίζονται με ένταση οι φήμες για την επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων, που προβλέπουν την αντικατάσταση Μητσοτάκη. Στο πρωτοσέλιδο κύριο της θέμα, η σημερινή Εστία έχει τη φωτογραφία των Στουρνάρα- Βενιζέλου- Σχοινά και τίτλο: «Ονειρεύονται να γίνουν οι Ελληνες “Ντράγκι” και ρίχνουν γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα».