ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Πρώτο Θέμα

Στρατής Πάλλης: Παλιά και νέα εποχή του κ. Μηταράκη. Τι άλλο να περιμένουμε;

Είπαμε, γιορτινές μέρες είναι, ας αφήσουμε στην άκρη τις κριτικές, τις αντιδράσεις, τις διαμαρτυρίες γιά τα ατελείωτα κακώς κείμενα που μας πνίγουν.Ας ασχοληθούμε μόνο με ευχές, ας επικεντρωθούμε σε σιωπηλές καλωσύνες και σε όσο γίνεται λιγότερο εμφανείς πράξεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους άλλους, αυτούς που ο παντεπόπτης θεός, η καλή κοινωνία και η συντεταγμένη πολιτεία έχουν καταδικάσει σε ισόβια ανέχεια, αποκλεισμό από τα στοιχειώδη της ζωής και επιβίωση στο σκοτεινό περιθώριο.Βάσανα που πολλαπλασιάζονται όταν οι άλλοι είναι ξένοι και ταυτόχρονα πλησίον μας όσο ο καθένας από εμάς, δυό βήματα από τα σπίτια μας, που η μοίρα το έφερε να είναι αλλόφυλοι, να έχουν διαφορετικό χρώμα, να μιλούν άγνωστες γλώσσες, να θρησκεύονται διαφορετικά.
Ευσεβής πόθος! Οι καλοί μας κυβερνήτες δεν το επιτρέπουν. Δεν μας αφήνουν ν’αγιάσουμε ούτε τις γιορτές.
Πάρτε παράδειγμα τον τόσο οικείο πλέον στους νησιώτες κύριο Μηταράκη, εραστή της μισής αλήθειας και του ολόκληρου ψέματος, πρωταθλητή της αντιστροφής της πραγματικότητας.Βγήκε ο αθεόφοβος παραμονή πρωτοχρονιάς να διαμηνύσει περιχαρής ότι ότι η χρονιά που έφυγε είταν ορόσημο γιά το μεταναστευτικό.
Θριαμβολόγησε γιά την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και τη μεγάλη μείωση των ροών. Απέφυγε να αναφερθεί στους λόγους, το κόστος και τις απεχθείς και παράνομες πρακτικές που ακολουθούνται, γιά τις οποίες δηλώνει επισήμως άγνοια αλλά εμμέσως επιδοκιμάζει με κάθε ευκαιρία. 
Υπερηφανεύτηκε γιά την επιτάχυνση των εκδόσεων αποφάσεων ασύλου υπονοώντας ότι αυξάνονται οι απορρίψεις, αλλά απέκρυψε την παταγώδη, αναμενόμενη αποτυχία απελάσεων ( η συντριπτική πλειοψηφία των όποιων απελάσεων πραγματοποιήθηκαν το 2020 αφορούσε Αλβανούς πολίτες συν τις εθελούσιες επιστροφές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης).
Αναφέρθηκε με έπαρση στη » δημιουργία σχεδόν από το μηδέν ενός σύγχρονου υπουργείου » ( ω ναί, αυτού που ο κ. Μητσοτάκης είχε καταργήσει την επομένη της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας και πού υποχρεώθηκε να επανιδρύσει άρον άρον λίγους μήνες αργότερα).
Μίλησε γιά υλοποίηση μετεγκαταστάσεων στις χώρες της ΕΕ όταν αυτές δεν υπερβαίνουν το 1% των διαμενόντων στην Ελλάδα. Αλλά δεν είπε λέξη γιά την παταγώδη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει στην ΕΕ αποτελεσματικές πολιτικές δίκαιου διαμοιρασμού.
Απογειώθηκε λέγοντας ότι » αποσυμφορήσαμε τα νησιά», με πλήρη επίγνωση των πάντων ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη τη Μόρια με 5.500 χιλιάδες, στη συνέχεια τις ανέβασε στις 23.000 και τώρα τις έχει » μειώσει» στις 7.500 ψυχές.
Με τη διαβεβαίωσή του γιά τη «βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης»των προσφύγων μας προσγείωσε ανώμαλα στον λιμναίο «προσωρινό» καταυλισμό του πεδίου βολής Καρά Τεπέ, του επιλεγόμενου και Μόρια 2, οι εικόνες του οποίου κάνουν το γύρο του κόσμου εξευτελίζοντας την αξιοπρέπεια των διαμενόντων και καταρρακώνοντας τον δικό μας αυτοσεβασμό.
Ο κ. Μηταράκης το τερμάτισε διαβεβαιώνοντας ότι το 2021 » θα τελειώσουν και θα παραδοθούν όλες οι νέες δομές», συμπεριλαμβανομένης αυτής της Λέσβου, 5.000 + θέσεων, που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στη μέση του πουθενά, δίπλα στον σκουπιδότοπο του νησιού, στις παρυφές του κεντρικού δάσους, παρά τις επίμονες και αυτονόητες αντιδράσεις.
Τέλος, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις πρωτοφανείς βιαιότητες των ΜΑΤ τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λέσβο και Χίο, στην έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων νεοφασιστών κατά προσφύγων και αλληλέγγυων πολιτών, στην ενθάρρυνση της ξενοφοβικής ρητορικής, στη συστηματική και συλλήβδην συκοφάντηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στους εμπρησμούς και το «νόμιμο» κλείσιμο εγκαταστάσεών τους, ακόμα και ιατρικών μονάδων, στον υφέρποντα χαρακτηρισμό ως πρακτόρων της τουρκικής προπαγάνδας όσων αντιτίθενται στο αντιπροσφυγικό κυβερνητικό αφήγημα. Ούτε μιά λέξη γιά την τριήμερη πυρπόληση του ΚΥΤ στη Μόρια, καμιά εξήγηση γιά τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή.
Αν έχουν έτσι τα πράγματα, τι να σημαίνει άραγε η κατακλείδα του μηνύματος του κ. Μηταράκη ότι η νέα χρονιά θα είναι » ξεκίνημα νέας εποχής γιά το Μεταναστευτικό»; Τι άλλο να περιμένουμε μετά και το ποδαρικό της κ. Βούλτεψη στο υπουργείο;
 ΥΓ1 
Ο κ. πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο την παραμονή της πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε και τον καταυλισμό Καρά Τεπέ. Στάθηκε λίγα μέτρα μετά την είσοδο μπροστά σ” ένα τραπέζι πάνω στο οποίο είχε απλωθεί σχεδιάγραμμα του καταυλισμού.Αφού ενημερώθηκε επί του χάρτου αποχώρησε εμφανώς ικανοποιημένος.Αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος, αν θυμηθούμε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προτιμήσει να ενημερωθεί γιά το ΚΥΤ της Μόριας από την κορυφή γειτονικού λόφου.
ΥΓ2
Σύμφωνα με τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν, κατά την απόδοση συγχαρητηρίων απο τον πρωθυπουργό στο λιμάνι της Μυτιλήνης γιά την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, δίπλα στους λιμενικούς φαίνονται παρατεταγμένοι άνδρες των ΟΥΚ (Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών). Οι ΟΥΚ είναι αναμφίβολα αναγκαίες γιά την εθνική άμυνα  της χώρας.Αλλά μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει πώς συνδράμουν οι ΟΥΚ τους λιμενικούς στη φύλαξη των συνόρων;