ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Στρατηγοί και δημόσια υγεία

Ο Μητσοτάκης λοιπόν δήλωσε ότι έχουμε πόλεμο. Αυτά τα ρομαντικά, ξέρετε, που του γράφουν οι επικοινωνιολόγοι του.

Ο πόλεμος χρειάζεται πειθαρχία, αποφασιστικότητα, τάξη και τέτοια. Και υψηλό ηθικό. Και πίστη στην ιεραρχία και στον αρχηγό.

Και ποιος είναι αρχηγός; Μαντέψτε.

Οσο εσείς μαντεύετε, ο Μητσοτάκης κάνει δουλίτσα και κρυφές δημοσκοπήσεις.

Και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλάτη.

Εν τω μεταξύ, μια και είναι στρατηγός ο Μητσοτάκης, καλό θα είναι να θυμηθούμε ότι άφησε τις εκκλησίες δέκα μέρες να κάνουν ό,τι νομίζουν.

Διότι οι εκκλησίες είναι ψήφοι και οι ψήφοι είναι το ψωμάκι των πολιτικών και οι άνθρωποι με το ψωμάκι τους δεν παίζουν.

Και ο ΕΟΔΥ έδινε τηλεφωνικές οδηγίες ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει με τη θεία μετάληψη.

Να θυμηθούμε επίσης ότι με το που πάτησε το πόδι του ο κορωνοϊός στη χώρα, βγήκαν τέσσερα νοσοκομεία οφ. Μεγάλη επιτυχία.

Να θυμηθούμε ότι ο κορωνοϊός ήρθε από το Μιλάνο δόξη και τιμή, χωρίς να γίνουν έλεγχοι και χωρίς να ληφθούν μέτρα.

Καθώς επίσης και από τους Αγίους Τόπους, με τιμές αρχηγού κράτους, γιατί οι Άγιοι Τόποι δεν ήταν, λέει, στη λίστα.

Ναι, τι να πει κανείς. Και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανεβάζει φιλμάκια που κάθεται σπίτι του, ενώ θα έπρεπε να είναι ντυμένος αστροναύτης και να τσεκάρει αν εφαρμόζονται τα μέτρα στους δρόμους.

Αλλά επειδή όντως δεν είναι ώρα για γκρίνιες, τα κρατάμε στην άκρη. Όπως κρατάμε στην άκρη τα σχέδια που έχει ο καθένας για τη διαχείριση της κρίσης μετά τον κορωνοϊό.

Σχετικά με τον πόλεμο. Έγινε την περασμένη Κυριακή μια μονομαχία απέναντι στον Μπάιντεν και τον Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Και έχει μια σημασία η ρητορική τους.

Ειδικά του Μπάιντεν, που είναι άνθρωπος του σκληρού κατεστημένου και όταν μιλάει στέλνει μηνύματα σε πολλαπλές κατευθύνσεις.

Και προφανώς έχει και επικοινωνιολόγους.

Είπε λοιπόν ο Μπάιντεν: Είναι σαν πόλεμος. Ανάγκη για εθνική ενότητα. Χρειάζεται εθνική στρατηγική. Επιστράτευση των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεγάλα οικονομικά πακέτα για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας.

Ωραία. Ειδικά αυτό με τον στρατό συγκινεί τις καρδιές μας.

Κι αυτό με τα μεγάλα πακέτα στον χώρο τις Υγείας συγκινεί τα λόμπι της Υγείας. Και τους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

Ο Μπέρνι ήταν λιγότερο συνεπαρμένος από πατριωτικούς και πολεμικούς τόνους. Το πρόβλημα, είπε, είναι ότι στην Αμερική δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπάρχουν απλώς χιλιάδες ασφαλιστικά συμβόλαια.

«Δεν είναι ένα σύστημα προετοιμασμένο να παρέχει ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη σε όλους τους ανθρώπους όλο τον χρόνο» είπε. «Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πανδημία».

Είναι σαφέστατο. Όσο περισσότερο μιλάει κανείς για πόλεμο και για αρχιστράτηγους, τόσο λιγότερο μιλάει για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο Μπάιντεν απέρριψε το μοντέλο καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Με το επιχείρημα «μα δείτε τι γίνεται στην Ιταλία, κατέρρευσε…».

Πρόκειται περί ουρανομήκους βλακείας. Το μοντέλο δεν κατέρρευσε επειδή ήταν δημόσιο και καθολικό, κατέρρευσε επειδή υποτιμήθηκαν τα μέτρα πρόληψης.

Και θέλει να πει τι; Ότι αν η Ιταλία είχε ιδιωτικό σύστημα Υγείας, θα είχε αντεπεξέλθει καλύτερα;

Ούτε γι’ αστείο.

Στις ΗΠΑ είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σύνδεση με το σύστημα Υγείας. Ούτε έξω από το νοσοκομείο δεν μπορούν να περάσουν. Οπότε κανείς δεν ενδιαφέρεται να καταγράψει αν ζουν ή πέθαναν.

Είπαμε. Τρία κρούσματα, ένας νεκρός. Τόσοι μας ήρθαν, τόσους καταγράψαμε. Κι ας γίνεται έξω στους δρόμους Αρμαγεδδών.

Είπε και κάτι άλλο ο Μπάιντεν απαντώντας στον Μπέρνι: «Οι άνθρωποι θέλουν αποτελέσματα, όχι επανάσταση».

Που σημαίνει: είναι τουλάχιστον ανατρεπτικό και εκτός πλαισίου το να συζητάς για δημόσιο σύστημα Υγείας στις ΗΠΑ.

Και επίσης, έχετέ μου εμπιστοσύνη, μπορεί δημόσια Υγεία να μην θέλω, αλλά είμαι καλός και συμπαθητικός, με ωραία δόντια και κάτι αποτελεσματικό θα καταφέρω να κάνω.

Αυτά. Μόλις περάσει αυτή η φάση, να τα αξιολογήσουμε τα συστήματα Υγείας να δούμε τι κατάφεραν. Και τα μοντέλα πρόληψης. Και στις ΗΠΑ, και στη Βρετανία.

Όπου αυτός ο άθλιος λεχρίτης, που έχει βαλθεί να ξεκάνει 1.200.000 ανθρώπους, κατάλαβε τι πολιτικό κόστος θα έχουν οι φωτογραφίες από κόσμο να πεθαίνει στους δρόμους. Και άλλαξε τακτική. Προσπαθεί να κάνει αυτό που θέλει ισχυριζόμενος πως κάνει το αντίθετο.

Κάνει συστάσεις: μείνετε σπίτια σας, είναι σοβαρό. Αλλά μέτρα δεν παίρνει.

Αυτόν, μόλις περάσει η πανδημία, να θυμηθούμε να τον περάσουμε διεθνές δικαστήριο.

Ο σχολαστικός