ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις

Συλλαλητήριο: Σπέκουλα, τυφλός εθνικισμός και… ψηφοθηρία

Με θέση να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αποδοχής του ονόματος “Μακεδονία” και των παραγώγων του στην ονομασία της ΠΓΔΜ και αίτημα να σταματήσει η διαπραγμάτευση, όπως από χθες είπε ο Γ. Κασιμάτης, ένας εκ των ομιλητών στο αυριανό συλλαλητήριο, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης επανέλαβαν σε  όλους τους τόνους στις τελευταίες παρεμβάσεις τους το εθνικιστικό σύνθημα “Η Μακεδονία είναι ελληνική”.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Η εξέδρα των ομιλητών θα στηθεί στην Ερμού και όπως έγινε γνωστό τα έξοδα της διοργάνωσης για την εξέδρα, τις ηχητικές εγκαταστάσεις κ.ά θα καλυφθούν με την υποστήριξη οργανώσεων Μακεδόνων από την Ελλάδα και την ομογένεια, καθώς και από ενισχύσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων που στηρίζουν την προσπάθεια.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, που έλαβε την άδεια για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου της Κυριακής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, προπαγανδίζει με κάθε μέσο το συλλαλητήριο. Με πομπώδη τόνο και κεντρικό σύνθημα «η Θεσσαλονίκη μίλησε, σειρά της Αθήνας να φωνάξει» οι διοργανωτές ανέβασαν στη σχετική τους σελίδα στο Facebook το σποτ – κάλεσμα στο συλλαλητήριο. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα διαδικτυακά καλέσματα στα οποία περισσεύει ο τυφλός εθνικιστικός λόγος και η ρητορική μίσους.

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, των οποίων ηγείται η Νίνα Γκατζούλη, έχουν βασική συνιστώσα την «Παμμακεδονική Α.Ε.» (Pan-Macedonian Association Inc.) των ΗΠΑ, οργάνωση που ιδρύθηκε το 1947 στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου για την καταπολέμηση του εσωτερικού εχθρού στους κόλπους της ομογένειας.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπό της διά χειρός Γκατζούλη, κομβικό ρόλο στη σύστασή της διαδραμάτισε «ο πατήρ Θωμάς Δανιήλ, ιερέας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ουάσινγκτον» – ένας ακροδεξιός ιερωμένος και φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή που, όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία του Τρούμαν, ρουφιάνευε στον Λευκό Οίκο τα φρονήματα συμπολιτών του και διπλωματών του ελληνικού κράτους.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές της εποχής δίνουν, πάντως, διαφορετική εικόνα για τους ιδρυτές της. Αυτό για το οποίο δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία είναι, ωστόσο, η ενθουσιώδης υποστήριξη που η Παμμακεδονική πρόσφερε στη χούντα του Παπαδόπουλου, υμνώντας ποικιλότροπα το εθνοσωτήριο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου (βλ. αναλυτικά «Εφ.Συν.» 24/4/2016).

Εξίσου ένθερμη υπήρξε, προ δεκαπενταετίας, η υποστήριξή της στην απρόκλητη εισβολή του Μπους στο Ιράκ. Για την ιδεολογία των ηγετών της, αποκαλυπτική είναι μία επιστολή του Δ.Σ. που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» (31/7/2004), συνυπογράφεται από την Γκατζούλη ως «Υπατη Αντιπρόεδρο» και κλείνει με την ιαχή: «Ζήτω το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!»

Ο ρόλος της ΝΔ

Η ΝΔ από την αρχή επιχείρησε να αξιοποιήσει το ζήτημα παρουσιάζοντας την εκδήλωση ως γενικότερα «αντικυβερνητική». Ταυτόχρονα, προσπάθησε να γεφυρώσει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της, την ώρα που η κυβέρνηση την εγκαλεί για τις παλινωδίες στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά και για την «ομηρία» Μητσοτάκη από την «σκληρή» πτέρυγα του κόμματος.

Παράλληλα, η ΝΔ προσπαθεί να οχυρωθεί απέναντι στον κίνδυνο δημιουργίας νέου κόμματος στα (ακρο)δεξιά της, κίνδυνος που φάνηκε να αποκτά διαστάσεις με την εμφάνιση του Φρ. Φραγκούλη (και της ακραίας, επίκίνδυνης ρητορικής του) στο συλλαλήτήριο της Θεσσαλονίκης.

Σε ρόλο συγκεντρωσιάρχη της Ν.Δ. για το συλλαλητήριο ο Σαμαράς, ενώ η κυβέρνησή του το 2012-14 τάχθηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας 5 φορές!

Ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος την Παρασκευή στη λειτουργία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα δήλωσε: «Την Κυριακή θα είναι μία μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα».

«Εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας, επιβεβαιώνοντας πως οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, καλεί τον κόσμο να βρεθεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής «ειρηνικά και ενωτικά, αλλά πάντως εμφατικά».

Την ίδια στιγμή, ακόμα και κόμματα της Αριστεράς, όπως η ΛΑ.Ε. και όχι μόνο, (βλέπε την Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου), επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά δηλώνοντας τη στήριξή τους στο συλλαλητήριο, στο οποίο δίνουν επίσης αντικυβερνητικό περιεχόμενο.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μ. Παπαδοπούλου, ερωτηθείσα την Τετάρτη αν υπάρχει αντίφαση «οι ΑΝΕΛ να στηρίζουν την κυβέρνηση και να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια με αντικυβερνητικό χαρακτήρα», είπε ότι «τα συλλαλητήρια αυτά δεν πρέπει να ερμηνεύονται κατά το δοκούν, γιατί αποτυπώνουν την έκφραση των Ελλήνων ανεξαρτήτως ιδεολογικού φάσματος για ένα εθνικής σημασίας ζήτημα σχετικά με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” από το γειτονικό κράτος. Δεν είναι αντικυβερνητική διαδήλωση. Ως αντικυβερνητική διαδήλωση θέλει να το εμφανίζει η ΝΔ η οποία έχει μια αλλοπρόσαλλη στάση», καθώς «πριν από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν κατά των συλλαλητηρίων, όταν όμως είδε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, ξαφνικά μετατοπίστηκε απροκάλυπτα για ψηφοθηρικούς λόγους».

​Με …έφεδρους καταδρομείς θα «περιφρουρήσουν» το συλλαλητήριο οι οργανωτές

Κάλεσμα – ανακοίνωση που έχει κυκλοφορήσει σε ακροδεξιές ιστοσελίδες του διαδικτύου, περί περιφρούρησης του συλλαλητηρίου της Κυριακής.

Σε ακροδεξιές ιστοσελίδες του διαδικτύου διακινείται κείμενο που αναφέρει:

«Αγαπητοί συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Στα πλαίσια του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου 2018, η Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις «ΕΛ.ΛΑ.Σ», κατόπιν συνεννοήσεως με τους Οργανωτές θα αναλάβει την περιφρούρηση της εκδήλωσης.

Η επιτυχία του συλλαλητηρίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας στους απανταχού της Γης Έλληνες και Φιλέλληνες, ότι η Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι όρθια στον αέναο αγώνα της για το Ωραίο, το Μεγάλο και το Αληθινό.

Δια του παρόντος κάνουμε έκκληση σε φίλους και γνωστούς να συμμετάσχουν χωρίς κομματική ταυτότητα παρέχοντας την βοήθειά τους στην εύρυθμη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Ήδη η Ομάδα εφέδρων καταδρομέων «ΟΔΕΥΩ» (ΟΜΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΝ ΥΨΙΣΤΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ) και μέλη της «Ασπίδας Εθνικής Σωτηρίας» θα συμμετάσχουν στην περιφρούρηση του Συλλαλητηρίου.

Σχετικές Οδηγίες για όσους πρόκειται να συμμετέχουν θα αποσταλούν τα επόμενα 24ωρα.

Για τη συγκρότηση των ομάδων περιφρούρησης απαιτείται η άμεση αποστολή των ονομάτων και τηλεφώνων σας.

Ο τελικός συντονισμός των ομάδων επιτήρησης θα γίνει έξωθι του Παναθηναϊκού Σταδίου στις 11.30 της 4ης Φεβρουαρίου

Για τυχόν πληροφορίες απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα».

«Μία σφαίρα για τον εχθρό, δύο για τους προδότες, αν χρειαστεί και τρεις…»

Η πρόεδρος του ακροδεξιού μορφώματος «Ελλήνων Πολιτεία», Λίνα Παυλίδου, σε βίντεο μέσω facebook  καλεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής, αναφέροντας: «Πάμε να τους αποτελειώσουμε. Μία σφαίρα για τον εχθρό, δύο για τους προδότες, αν χρειαστεί και τρεις…».

Mε αναφορά της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μ. Γιαννακάκη ζητεί να διερευνηθούν τυχόν κολάσιμες πράξεις από το βίντεο.

Τα μέτρα της αστυνομίας

Πυρετός επικρατεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στα επιτελεία της Ελληνικής Αστυνομίας, εν όψει του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό την Κυριακή, αλλά και άλλων εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αστυνομία, εκτός από την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του συλλαλητηρίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ειρηνικό, είναι τυχόν δράσεις ακροδεξιών, αλλά και ενδεχόμενες συγκρούσεις με αντιεξουσιαστές σε τέτοια περίπτωση.

Για το λόγο αυτό θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να μην υπάρξει επαφή των αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων, που έχουν προαναγγείλει αντισυγκέντρωση για τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής στα Προπύλαια, με τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 14.00 στο Σύνταγμα.

«Απομόνωση των ακροδεξιών στοιχείων»

Μεγαλύτερη έμφαση, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα δοθεί από την Αστυνομία στην απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων, ενώ από την Ασφάλεια επιτηρούνται ήδη συγκεκριμένοι χώροι και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην υπάρξει περιστατικό όπως ο εμπρησμός του της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη, ή άλλη αφορμή που θα οδηγούσε σε συγκρούσεις.

Τα πούλμαν που αναμένονται να φτάσουν με κόσμο που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο από την επαρχία, θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν οριστεί δύο μεγάλοι χώροι, εκτός Αθήνας, όπου θα σταθμεύσουν και θα φρουρούνται από ισχυρές δυνάμεις.

«Από την πλευρά μας,  δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν επεισόδια», δήλωσε ο Μιχάλης Πατσίκας εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό. «Καλούμε τον κόσμο να κατέβει στο συλλαλητήριο χωρίς ακραίες φωνές», πρόθεσε.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα για την Αστυνομία είναι και το ντέρμπι Ολυμπιακού- ΑΕΚ που θα γίνει στις 19.30 το απόγευμα της Κυριακής στο Φάληρο, για το οποίο έχουν επίσης προγραμματιστεί αυστηρά μέτρα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν οριακά, μετά τα μέτρα για το συλλαλητήριο.

Η χρυσαυγίτικη φιέστα στην πλ. Ρηγίλλης ματαιώνεται ξανά – Αντιφασιστική συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα

Μία ημέρα πριν από το συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό», στο οποίο δίνουν το στίγμα ακροδεξιές οργανώσεις, εθνικιστικές ομάδες και… έφεδροι καταδρομείς, οι νεοναζί διοργανώσουν την ετήσια φιέστα μίσους τους, με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, στα γραφεία τους και όχι στην πλατεία Ρηγίλλης όπου στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική συγκέντρωση. (Διαβάστε αναλυτικά)

Ποντάρουν «αντικυβερνητικά» τα ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, «αντικυβερνητικό χαρακτήρα» επιχειρούν να προσδώσουν στο συλλαλητήριο τα ΜΜΕ. Τα τελευταία, λειτουργούν καθημερινά ως «ντουντούκες» της συγκέντρωσης ενώ γνωστοί σχολιαστές αναλαμβάνουν να δώσουν τον τόνο:

Στροφή 180 μοιρών από Ιερώνυμο: Παρούσα η Εκκλησία στο συλλαλητήριο

Tη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Αθήνας, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τους εκπροσώπους των Παμακεδονικών Ενώσεων και διοργανωτές του συλλαλητηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, την Εκκλησία θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου ο οποίος θα συνοδεύεται από τους επίσης συνοδικούς Μητροπολίτες Δράμας και Χίου. Μάλιστα ο Μητροπολίτης Σύρου θα λάβει το λόγο αφού θα αναγνώσει το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, με το οποίο η Εκκλησία, εκτός από το ελεύθερο της συμμετοχής στο συλλαλητήριο, τάσσεται αδιαπραγμάτευτα κατά της χρήσης του όρου στο όνομα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο αρχιεπίσκοπος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μετά τη συνάντηση, η αρχιεπισκοπή με ανακοίνωση της, είχε καλέσει σε εθνική συναίνεση και συνεννόηση, ενώ είχε ταχθεί εναντίον των συλλαλητηρίων.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, είχε τονίσει ότι «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Από την άλλη, ξεκάθαρη θέση ενάντια στη συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια “για τη Μακεδονία” πήρε πρόσφατα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Σε κείμενό του αναλύει διεξοδικά το σκεπτικό του, κάνοντας λόγο για άγνωστους διοργανωτές και συγκεντρώσεις που εξυπηρετούν σκοπιμότητες, ενώ αφήνει αιχμές για τους ιεράρχες που, “σπάζοντας” την επίσημη γραμμή της Εκκλησίας, συμμετέχουν στα συλλαλητήρια, μιλώντας για προσπάθεια ανέλιξης και ικανοποίησης προσωπικών επιδιώξεων και οραματισμών (διαβάστε αναλυτικά).