ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ, Η ΑΛΛΙΩΣ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Μπουζιώτας Σωτήρης

Ο κύριος Τσιόδρας καλός επιστήμονας έξυπνος και προπάντων επικοινωνιακός, μπαίνει στα σπίτια μας 1,5 μήνα τώρα κάθε μέρα στις 6.00 το απόγευμα. Οφείλω να πω ότι εκτελεί άριστα την αποστολή του ως μπροστινός της κυβέρνησης την ώρα που οι άλλοι κρύβονται.                         

  Λυπάμαι γιατί δε θα είμαι γλυκός, μειλίχιος  και τρυφερός όπως αυτός, γιατί νομίζω ότι κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται.                                                           

Τι έκανε ο επιστήμων κύριος Τσιόδρας;  Μας μίλησε με απλό τρόπο επιστημονικά χωρίς να παραβιάζει κανόνες της επιστήμης, αλλά ταυτόχρονα μέσα στα επιστημονικά, έχωσε και κάμποση πολιτική, χωρίς να το πάρουμε είδηση.     

Με απλά λόγια: Μας μίλησε για έρευνες που γίνονται σ όλο τον κόσμο και για Μαθηματικά Μοντέλα με βάση τα οποία παίρνονται οι αποφάσεις. Πολλοί από μας φαντάζομαι παθαίναμε σύγκρυο ακούγοντας για μαθηματικά μοντέλα. Τι είναι αυτά; Έρευνες και στατιστικές παρατηρήσεις αποτυπωμένες σε γραφικές παραστάσεις. Ποιο όμως είναι το πρόβλημα που έχουν τα Μαθηματικά μοντέλα;   Προσεγγίζουν την πραγματικότητα, το απόλυτο χωρίς ποτέ να το φθάνουν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πάντα ένα ποσοστό βεβαιότητας και ένα ποσοστό αβεβαιότητας. Ο κύριος Τσιόδρας ελίχθηκε άριστα μια  στη βεβαιότητα και μια στην αβεβαιότητα, κάνοντας χοντρό πολιτικό παιχνίδι, καλύπτοντας με άψογο τρόπο την ανυπαρξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.          

 Συγκεκριμένα παραδείγματα:                                                                                    

Μιλώντας μας για τις μάσκες και θέλοντας να καλύψει την ολιγωρία της κυβέρνησης να τις προμηθευτεί εγκαίρως, μας είπε το Μάρτη, ότι δεν είναι απαραίτητες, ίσως μάλιστα να περικλείει και κινδύνους η χρήση τους. Είπε ψέματα; Όχι πολύ απλά χρησιμοποίησε το ποσοστό αβεβαιότητας  των Μαθ. Μοντέλων για να καλύψει την έλλειψη μασκών.                                                 

    Μιλώντας μας για τεστ και θέλοντας να καλύψει την κυβέρνηση που δεν είχε φροντίσει να προμηθευτεί υλικά για τεστ, μας είπε ότι τα τεστ δεν είναι απαραίτητα ( παρ όλο που ο Παγκ. Οργανισμός Υγείας ζητούσε να γίνονται μαζικά ), αφού όπως ανέφερε δε μας δίνουν με βεβαιότητα σωστά αποτελέσματα. Είπε ψέματα; Όχι πολύ απλά χρησιμοποίησε πάλι την αβεβαιότητα για να καλύψει την έλλειψη υλικών και αντιδραστηρίων με ευθύνη της κυβέρνησης.                                                                                        

     Μάθαμε ακόμη το Μάρτη, τότε που έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία, ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες, ότι τέρμα το babysitting από παππούδες και γιαγιάδες. Έβαλαν μάλιστα και γνωστό ηθοποιό να μας το λέει από την τιβι για να το μάθουμε καλά. Και τώρα που θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, ξαφνικά ο κύριος καθηγητής μας λέει ότι τα παιδιά  δε μεταδίδουν τον ιό όπως μας λένε οι στατιστικές παρατηρήσεις και τα Μαθηματικά Μοντέλα. Λέει ψέματα; Όχι.                                                                        

Άριστος συνεπώς ο κύριος Τσιόδρας, με μπόλικη επιστημοσύνη μας μπέρδεψε και μας έκανε μέσα σε φόβο και πανικό να χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια και να μην ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Άξιος ο μισθός του. Η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ είναι εξασφαλισμένη.