ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Τα γεροντάκια της NOVARTIS

Στο Kontra το ντοκιμαντέρ που δεν τόλμησε να μεταδώσει κανένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας στην Ελλάδα της μιντιακής ομερτά

Όταν πετάς κάτι, πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που πετάς. Στο θέμα της NOVARTIS, η κυβέρνηση νόμιζε ότι πετάει ξύλο στον σκύλο – τηλεθεατή να πάει να το πιάσει, αλλά τελικά ήταν μπούμερανγκ, γύρισε πίσω και την πέτυχε κατάμουτρα.

Μεθυσμένοι από τη νίκη τους, κι αφού όλα τα fake news τους είχαν πιάσει, κι αφού είχαν καταφέρει να παρουσιάσουν τον Τσίπρα ως Μαδούρο και Μερκελιστή ταυτόχρονα, είπαν να δοκιμάσουν το μεγάλο κόλπο.

Εδώ καταφέραμε τόσα, δεν θα καταφέρουμε να πλασάρουμε ένα σκάνδαλο σαν σκευωρία; Αυτό σκέφτηκαν, έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες στα ΜΜΕ και ξεκίνησαν την πλύση εγκεφάλου. Ξέρουν ότι απευθύνονται σε τηλε-πολίτες, ξέρουν με ποιον τρόπο να περάσουν το μήνυμα.

Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει, αν έχει μαζί του όλο το μιντιακό παράκεντρο. Σχεδόν τα κατάφεραν να πείσουν μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης ότι, αν όχι σκευωρία, σε κάθε περίπτωση η υπόθεση NOVARTIS είναι ήσσονος σημασίας.

Όμως η ζωή σε πληρώνει με το ίδιο νόμισμα: Στη δική μας εντεταλμένη δημοσιογραφία που μας φόρτωσε έναν άχρωμο, άοσμο και περιορισμένων δυνατοτήτων γόνο για πρωθυπουργό, η Ελβετία απάντησε με τη δική της. Γιατί φαίνεται ότι η Ελβετία δεν φτιάχνει μόνο ρολόγια και σοκολάτες, φτιάχνει και ντοκιμαντέρ.

Ένα ολόκληρο επιτελείο της ελβετικής τηλεόρασης ασχολήθηκε με την ελληνική πτυχή του παγκόσμιου σκανδάλου. Μιάμιση ώρα ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα του Τρίτου Κόσμου, που οι κυβερνήσεις της τα έκαναν πλακάκια με τη φαρμακοβιομηχανία για να εξαπατούν τους ιθαγενείς. Γιατί η Ελλάδα είχε τόση σημασία για τη NOVARTIS; Γιατί είχε επιλεγεί ως χώρα βάσει της οποίας διαμορφωνόταν η τιμή των φαρμάκων της NOVARTIS σε δεκάδες άλλες χώρες!

Είδα στο Kontra το ντοκιμαντέρ που δεν τόλμησε να μεταδώσει κανένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας στην Ελλάδα της μιντιακής ομερτά.

Πιστέψτε με, για εμένα το πιο συγκλονιστικό στοιχείο αυτού του ντοκιμαντέρ δεν ήταν ο Φρουζής με το ύφος του τύπου που ελέγχει κυβερνήσεις και ανεβοκατεβάζει υπουργούς, να λέει: «Είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι θα συμβεί στο Υπουργείο».

Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο δεν ήταν ένας Άδωνις Γεωργιάδης που πιάστηκε σε κρίση ειλικρίνειας – αλλά και κυνισμού – και είπε «η NOVARTIS μπορεί να πληρώνει γιατρούς και πολιτικούς, όμως σώζει και ανθρώπινες ζωές» (αλήθεια, αν είχε πει κάτι τέτοιο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να είχε σταθεί στην υπουργική καρέκλα περισσότερες από 12 ώρες;).

Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ από το ντοκιμαντέρ για τη NOVARTIS ήταν αυτά τα γεροντάκια, που με πετσοκομμένες τις συντάξεις στήνονταν στην ουρά για να πληρώσουν ένα φάρμακο δέκα φορές ακριβότερα από την αξία του. Αυτά τα ίδια γεροντάκια που πήγαν στην κάλπη τον περασμένο Ιούλιο και ψήφισαν μαζικά υπέρ της επιστροφής του δυνάστη τους.