ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Τα Επιφάνεια: Όταν η κυβέρνηση αποκαλύπτεται

 

Πολιτικοί σε ρόλο επιστημόνων, επιστήμονες σε ρόλο πολιτικών και οι ανήσυχοι νεκροί

«Ξεύρεις τήν χώραν πού ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα
πού κοκκινίζ’ η σταφυλή και θάλλει η ελαία;
Ω! δὲν τὴν αγνοεί κανείς, είναι η γη η Ελληνίς».
Άγγελος Βλάχος/ποιητής διπλωμάτης

Μία συνήθης είδηση

Δυόμισι μήνες μετά, με μερικές χιλιάδες νεκρούς στη Θεσσαλονίκη και με μηδέν ενοχή, υπουργός της αυτοδύναμης κυβέρνησης ενημερώνει τον λαό της, ότι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων ήταν να μην ανοίξουν οι εκκλησίες στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή του πολιούχου της πόλης. Η κυβέρνηση όμως την αγνόησε για «να μη χαλάσει το θρησκευτικό έθιμο».

Ακούγοντας στον αέρα την ωμή παραδοχή, οι δημοσιογράφοι τραγούδησαν «ντάρι ντάρι ντάρι ντάρι στο γιαλό πετούν οι γλάροι». Το άσμα αναμετέδωσε ως είχε η πλειοψηφία των ΜΜΕ. Και ουδένα εξ αυτών ζήτησε πολιτικές ευθύνες.

Είναι μία συνηθισμένη ημέρα όπου υπουργός διαψεύδει τον πρωθυπουργό του, που ένα μήνα νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση βεβαίως και είχε λάβει το okey από την επιτροπή λοιμωξιολόγων να τιμηθεί ο Άγιος ἐν τυμπάνῳ καὶ χορῷ, εν χορδαίς και οργάνοις.  Μια απόφαση που είναι κοινό μυστικό ότι ελήφθη κατά την επίσκεψη αστραπή του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να ανακοινωθεί η ατζέντα, λίγο πριν το επίμαχο τριήμερο. Όπου δήμος, εκκλησία και καταστηματάρχες δεν ήθελαν να κλείσει η πόλη το τριήμερο.

Μία συνήθης συνενοχή

Κι ενώ η Θεσσαλονίκη έχει καταρρεύσει, τα νοσοκομεία της έχουν καταρρεύσει, καταρρέει πλέον και το κύρος της επιστημονικής επιτροπής. Ούτε ένα μέλος της τόσο καιρό δεν βγήκε να μαρτυρήσει, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση απέναντι στους χιλιάδες νεκρούς της πόλης, ότι εισηγήθηκε αρνητικά για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου. Δεν υπαινίχθηκε, ούτε υπονόησε, μήτε καν μουρμουρίσει ότι η εισήγησή της δεν ήταν θετική. Ουδείς εξ αυτών ομολόγησε όχι απλά ανεπάρκεια αλλά συνειδητή αδιαφορία κατά της ανθρώπινης ζωής.
Αν λοιπόν η κυβέρνηση ευθύνεται που αψήφησε τις ζωές των ανθρώπων της, άλλη τόσο ευθύνη έχει και επιτροπή, διότι όταν απειλούνται ζωές, η σιωπή είναι συνενοχή.

(φωτογραφία (φωτογραφία αρχείου)

Μία συνήθης τακτική

Κατά τ΄ άλλα σήμερα έχουμε τον αγιασμό των υδάτων και ήπια αστυνόμευση. Η πολιτεία στρέφει ξανά αλλού το κεφάλι, προκειμένου να μην δει όσες εκκλησίες θα ανοίξουν κανονικά. Η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τις διαδικασίες και τα προβλεπόμενα που επιβάλλει με άγριο τρόπο προς όσους δεν τις δίνουν ψήφο. Διότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση με το λαϊκο-ορθόδοξο κοινό της. Όπως επέλεξε να μην χαλάσει τις εντυπώσεις και με το χριστεπώνυμο πλήθος μακεδόνων της Θεσσαλονίκης.
Λίγοι νεκροί παραπάνω, μικρό το κακό. Μαζί της συντάσσεται η λίστα των Πιστών ψηφοφόρων της κι η λίστα Πέτσα. Όλα καλά…