ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Τα ΜΑΤ και τα κανόνια (νερού), δεν είναι μακαρόνια

Στρατής Πάλλης

Οι πολίτες των νησιών του Αν.Αιγαίου διαδηλώνουν ειρηνικά ενάντια στα νέα κέντρα κράτησης πού ετοιμάζει » αποφασιστικά » ( και ολίγον φασιστικά) η κυβέρνηση Μητσοτάκη .

Κατανοούν κάθε μέρα και πιό καθαρά ότι τελικός σκοπός της είναι η διαιώνιση του εγκλωβισμού ( έως και τρία έτη σύμφωνα το νόμο της ! ) πολλών χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στα νησιά . Το δημοκρατικό τους δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία αντιμετωπίζεται με  δακρυγόνα , κρότου-λάμψης , κανόνια νερού , γκλόμπς ,ύβρεις και λοιπούς  ευγενείς τρόπους από τους εκατοντάδες εισαγόμενους λεβέντες των ΜΑΤ του πολύ νεοδημοκράτη Χρυσοχοίδη .

Την ίδια μέρα του μακελειού ο άλλος λεβεντάνθρωπος , ο Μηταράκης , υποκύπτει στη γελοιότητα να προσκαλέσει τους αυτοδιοικητικούς των νησιών να συζητήσουν μαζί του για την … αξιοποίηση των χώρων των ΚΥΤ που «θα» κλείσουν . Αυτούς τους αυτοδιοικητικούς που , αφού έκαναν τη βρώμικη προεκλογική δουλειά , με άφθονο ρατσισμό , ακόρεστη προσφυγοφαγία και απροσμέτρητη εθνολαγνεία γιά λογαριασμό του Μητσοτάκη ( και του εαυτού τους ) τώρα που έσφιξαν τα πράγματα και αναγκάζονται να συνταχθούν με το δημόσιο αίσθημα , αποκαλούνται » πολιτικάντηδες » από τον πρωθυπουργό τους .
Οι νησιώτες τους έχουν πάρει όλους χαμπάρι .

Πρώτα την κυβέρνηση , που αντί να εργάζεται για την αλλαγή του » Δουβλίνου » ώστε οι αιτούντες άσυλο να μοιράζονται αμέσως στις χώρες της ΕΕ και να εξετάζεται εκεί η αίτησή τους παραμένοντας ελάχιστο χρόνο στη χώρα μας και καθόλου στα νησιά μας ,αποφασίζει και διατάσσει να κρατούνται στον αιώνα τον άπαντα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πού σχεδιάζει και , θεού θέλοντος , κάποιοι από αυτούς να απελαύνονται στην Τουρκία .

Και δεύτερον τους εγχώριους πολιτικάντηδες , που αφού αναθεμάτισαν τους πρόσφυγες ως υπαίτιους για κάθε επιτόπια κακοδαιμονία ,νόσο και μαλακία και έταξαν λαγούς με  πετραχήλια γιά άμεση λύση του προσφυγικού  μετά τις εκλογές , τώρα δακρύζουν όχι από τύψεις , κάθε άλλο, αλλά από τα δακρυγόνα του παράκλητου πρωθυπουργού τους .

Οι νησιώτες αντιλαμβάνονται όλο και πιο καθαρά ότι ο αγώνας τους , πάντα ειρηνικός , δεν θα είναι εύκολος ούτε λίγων ημερών . Ότι θα περάσει από διάφορες φάσεις , με μπρος και πίσω μέχρι τη δικαίωσή του . Ότι θα πρέπει να είναι ενωμένοι στους κοινούς στόχους για άμεσο απεγκλωβισμό των ανθρώπων , για κανένα κέντρο κράτησης , νέο ή παλιό , για την κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού , για συνέχιση της έκφρασης συμπόνιας και αλληλεγγύης .Ότι θα πρέπει να επαγρυπνούν για τις προβλέψιμες απόπειρες εξαγοράς και ξεπουλήματος .

Αυτές τις μέρες οι νησιώτες διαδηλώνουν ότι δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω . Και καλούν ορισμένους αυτοδιοικητικούς και άλλους τοπικούς παράγοντες να σταματήσουν να εκφέρουν ξενοφοβικές μπούρδες όπως ο χθεσινός συσχετισμός του κορωνοιού με τους πρόσφυγες , να σταματήσουν να πατούν σε δύο βάρκες , αν επιθυμούν να έχουν μια θέση στις γραμμές αυτού του δίκαιου αγώνα .