ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Τη θάλασσα ποιος θα μπορέσει να την εξαντλήσει;

Στρατής Πάλλης

Όταν ο Γ. Σεφέρης έγραφε τον παραπάνω στίχο δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι εν έτει 2020 ελληνική κυβέρνηση θα αποτολμούσε να περιζώσει με πλωτό φράχτη τα νησιά του Αν . Αιγαίου .

Αλλά ώ της Ύβρεως, η προμήθεια και δοκιμαστική εγκατάσταση 2.700 μέτρων τέτοιου φράχτη γίνεται πράξη .Μακάρι αυτό να ήταν ακόμη μια κυβερνητική γελοιότητα που να κατέληγε σε φιάσκο, όπως εκείνη του Ζέπελιν που θα επιτηρούσε τη μικρασιατική ακτή υπερυψωμένο στον σαμιώτικο ουρανό. Μακάρι να ήταν απλά μια αμετροεπής , ναπολεόντειου ύφους έμπνευση του υφυπουργού Άμυνας που προώθησε τον διαγωνισμό με τις ακριβείς προδιαγραφές (συγκεκριμένο ύψος, βάθος και λοιπά χαρακτηριστικά – σύντομα θα μάθουμε τον ” άριστο ”  κατά τα φαινόμενα μειοδότη ).

Δυστυχέστατα για όλους, πρόσφυγες – μετανάστες , πολίτες και κυβέρνηση , αυτή η απόπειρα βιασμού του μέτρου και της λογικής , του εθνικού και διεθνούς δικαίου, του σεβασμού στο δικαίωμα στη ζωή , αυτή η Ύβρις , ξεπερνά κάθε προηγούμενο: Εξελίσσεται ως προμελέτη εγκλήματος που πρόκειται να εκτελεστεί σε ήρεμη ψυχική κατάσταση .Δεν αναφέρομαι στους προφανείς κινδύνους για την ναυσιπλοΐα, την παράκτια αλιεία, την προσπέλαση στα λιμάνια, τις παραλίες κλπ . Ούτε  για την θλιβερή εικόνα των κατά τα άλλα τουριστικού προορισμού νησιών μας, που  θα κάνει τον γύρο του κόσμου, συμπληρώνοντας τις αλγεινές παραστάσεις της Μόριας , της ΒΙΑΛ, της Σάμου. Ούτε μπαίνω στον προβληματισμό αν ο φράχτης θα τοποθετηθεί στην συνοριακή οριογραμμή η κοντά στις ακτές -προβληματικά και τα δύο, ή αν θα τον πάρει και πού θα τον πάει ο άνεμος .

Μιλώ  για την  ανατροπή μετά την πρόσκρουση στον φράχτη , μέσα στη νύχτα , των υπερφορτωμένων, έτσι ή αλλιώς επισφαλών πλεούμενων μιας χρήσης που προμηθεύονται οι πρόσφυγες από τους διακινητές. Το τραγικό λάθος της κυβέρνησης είναι ότι θεωρεί ότι η  βεβαιότητα της πρόσκρουσης και ο κίνδυνος πνιγμού θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά . Παραβλέπει ότι  τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού θα αδυνατούν να προσεγγίσουν την αντίθετη πλευρά του φράγματος για να διασώσουν αυτούς που κινδυνεύουν. Οι κυνικότεροι μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι οι πιθανές “απώλειες ” θα ενισχύσουν την  ικανότητα αποτροπής . Κάνουν πως αγνοούν τη διεθνή εμπειρία , ότι τέτοιου είδους ενδεχομένως θανατηφόρες αποτρεπτικές πρακτικές και ακόμα χειρότερες ( ναρκοπέδια , ηλεκτροφόρα σύρματα ) ελάχιστη έως μικρή αποτελεσματικότητα έχουν. Αν όντως την αγνοούν, ας ζητήσουν πληροφόρηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες .

Η κυβέρνηση επενδύει τελικά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στον ξενοφοβικό κανιβαλισμό – κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ρατσιστικό κομμάτι του πολιτικού της ακροατηρίου . Αναλαμβάνει την πολιτική και ηθική ευθύνη , αλλά οι επιτελείς της καλά θα κάνουν να μην παραβλέπουν την ποινική : Η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία τιμωρεί την έκθεση σε κίνδυνο , πόσο μάλλον την πρόκληση θανάτου. Τελικά τη θάλασσα κανείς δεν θα μπορέσει να την εξαντλήσει. Μακάρι για όλους να αποτύχει η δοκιμαστική τοποθέτηση του φράχτη . Να το εύχεται και η κυβέρνηση γιατί έτσι, αφ’ ενός θα έχει διαμηνύσει στην ακροδεξιά της πτέρυγα ότι έκανε φιλότιμη προσπάθεια , αφ’ ετέρου θα απαλλαγεί από το όνειδος της επικείμενης ανθρωποκτονίας .

Τολμώ να πω, ας προκαλέσει η ίδια την αποτυχία της δοκιμής . Ας μαστιγώσει τότε τελετουργικά ο κ. Στεφανής τη θάλασσα σαν άλλος Ξέρξης και ας πούμε όλοι μαζί χαλάλι το μισό εκατομμύριο ευρώ του διαγωνισμού , αν είναι να σωθούν ζωές ανθρώπων .