ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Τι δεν φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

«Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν ένα λάθος. Ένα λάθος που αναγνώρισε μεν, ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνουν ανεκτά».

Αυτή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με την αθλιότητα του Κων. Μπογδάνου να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο τα ονόματα μαθητών και δασκάλας ενός νηπιαγωγείου στην Αθήνα, «συγκλονισμένος» από τη διαπίστωση ότι κάποια από αυτά παραπέμπουν σε ξενική καταγωγή και –προφανώς για τον ίδιο– στον κίνδυνο να αλλοιωθεί από τους πρόσφυγες ο «καθαρόαιμος» πληθυσμός της Ελλάδας, την οποία ο εν λόγω υπολήπτεται τόσο, ώστε να αδιαφορεί αν με τις χυδαιότητές του διασύρει διεθνώς μια χώρα που πάντα συνέδεε το όνομά της με τον Ξένιο Δία.

Η απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης να διαγράψει τον κ. Μπογδάνο, η διαβεβαίωση ότι «κάτι τέτοια δεν θα γίνουν ανεκτά στο μέλλον», ακούγεται κούφια στα αυτιά της συλλογικής μνήμης, που θυμάται καλά ότι ο κ. Μπογδάνος έχει επανειλημμένως διαπράξει τα όμοια «αβρόχοις ποσίν».

Ένα. Μόλις τον Ιούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, είχε χαρακτηρίσει «συνεργάτη του δουλεμπορικού κυκλώματος Ερντογάν» τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο διασώστη προσφύγων, προεξοφλώντας μάλιστα –δίκην παρατρεχάμενου της παραεξουσίας– την ακύρωση της παρασημοφόρησής του από την πρόεδρο της Δημοκρατίας –όπερ και εγένετο, δυστυχώς και για την πρόεδρο και για τη Δημοκρατία.

Άλλο. Ιούλιο ξανά. Του 2020. Παρέα με τον (υπόδικο τότε και νυν καταδικασμένο…) Κασιδιάρη σε χρυσαυγίτικη συγκέντρωση στην Πλατεία Βικτωρίας. «Κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση επιθυμεί», είχε σχολιάσει ο (τότε…) κυβερνητικός εκπρόσωπος και (νυν…) αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Πέτσας. Έχει, ομολογουμένως, συντελεστεί κάποια πρόοδος επί του θέματος έκτοτε στη ΝΔ…

Άλλο; Το κορυφαίο… Φεβρουάριος του 2019. Ο κ. Μπογδάνος προτρέπει «Ψηφίστε σωστά και το’ χουμε» χρυσαυγίτη ο οποίος γράφει στο twitter ότι περιμένει πώς και πώς να χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ για να εισβάλουν τα τανκς στην ΕΡΤ. Η (τότε…) εκπρόσωπος Τύπου και (νυν…) ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, κ. Σπυράκη, ανακοινώνει ότι ο κ. Μπογδάνος δεν θα είναι υποψήφιος. Έναν ή δύο μήνες αργότερα, το όνομά του φιγουράριζε στις λίστες των υποψηφίων, συνοδευόμενο –έξι ημέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου– από τους επαίνους του κ. Πικραμμένου, επικεφαλής (τότε…) του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, προσωπική επιλογή Μητσοτάκη. «Χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους στη Βουλή», που έχουν το θάρρος να υποστηρίζουν τη γνώμη τους μέχρι το τέλος, ήταν το μήνυμα του (νυν…) αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ιστοσελίδα thepresident…

Με το θάρρος της γνώμης τους, όντως: ο βουλευτής (πλέον…) δεν άντεξε να συγκρατεί για πολύ το ζήλο του να δικαιώσει τον αντιπρόεδρο (πλέον…). Τον Οκτώβριο του 2019 δημοσιοποιούσε στοιχεία (τις οίδε από ποιους φακέλους αντλημένα…) πολίτη που συμμετείχε σε διαδήλωση του ΠΑΜΕ.

Αν χρειάστηκαν κοντά δύο 24ωρα ένοχης σιωπής σύμπασας της κυβέρνησης και της ΚΟ της ΝΔ πριν ακουστεί η διαβεβαίωση του κ. Οικονόμου, ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, πόσο μάλλον των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτη», δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες μετά από αυτήν, για να υπάρξει ο αντιπερισπασμός της πρόσκλησης της οικογένειας του Γιάννη Αντετοκούμπο στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αμβλυνθούν όπως–όπως οι εντυπώσεις σε βάρος του πρωθυπουργού για την ένοχη ανοχή του.

Με τη χώρα να έχει εισέλθει ατύπως, μετά και την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σε προεκλογική περίοδο, είναι προφανές ότι το πρώτιστο μέλημα κυβέρνησης θα (εξακολουθήσει να…) είναι η προστασία του προσώπου του επικεφαλής της, το οποίο δοκιμάστηκε οικτρά από την ατολμία του να υπερασπιστεί εαυτόν από τον κ. Μπογδάνο, διαγράφοντάς τον από το κόμμα του.

Ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 εδρών, δεν έχει ανάγκη έναν Μπογδάνο. Το ότι δεν τον διαγράφει, δεν είναι μόνο επειδή τρέμει στην ιδέα να εισακούσει στο παραμικρό την αντιπολίτευση. Είναι επειδή κατατρύχεται από τον φόβο της ύπαρξης στην alt right της ΝΔ ενός υπολογίσιμου ποσοστού ψηφοφόρων, που στις εκλογές τον επέλεξαν άλλοι για «να φύγει ο Τσίπρας» κι άλλοι για να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για αυτό το ποσοστό ο κ. Μητσοτάκης κρατά τους ακροδεξιούς βουλευτές του ως ανάχωμα στον κίνδυνο διαρροών στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Ίσως και επειδή, όπως ακούγεται, φοβάται ότι μπορεί να πρωτοστατήσουν στην ίδρυση ενός ακροδεξιού κόμματος επί ζημία του κόμματος που προσπαθεί να στήσει για ίδιον όφελος. Κρατούμε τις επιφυλάξεις μας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο μετά από μια εκλογική διάψευση των σχεδίων Μητσοτάκη –έστω και με τη ΝΔ πρώτο κόμμα, όμως σίγουρα όχι αυτοδύναμη…

Ο διαρκής φόβος του κ. Μητσοτάκη. Η βεβαιότητα ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές απλής αναλογικής –και ψυχρής λογικής. Από τις οποίες δεν μπορεί να προσδοκά κάτι περισσότερο από το να διαφυλάξει, κατά το δυνατόν, με το προφίλ του ατσαλάκωτο.

Ήδη το Μαξίμου έχει θέσει σε κίνηση εκστρατεία επικοινωνιακής θωράκισής του, για να ανασχεθεί η πτωτική τάση της δημοτικότητάς του μετά τις απανωτές αποτυχίες στο πραγματικό πεδίο της καθημερινότητας, κοινωνικής και πολιτικής.

Το χαρακτηρίζουν άτυπη προεκλογική καμπάνια. Άτυπη προφανώς για να μην αφυπνιστούν τα εκλογικά αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης. Αλλά επ’ αυτού ματαιοπονούν, κρίνοντας τόσο από το περιεχόμενο των (αναμενόμενων αυτό το σαββατοκύριακο) τοποθετήσεων του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, όσο και από το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο του ΚΙΝΑΛ για τη Νέα Αλλαγή, για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση, με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή», που παρουσίασε την Τετάρτη στη ΔΕΘ η Φώφη Γεννηματά.

Η καμπάνια θα είναι απόλυτα επικεντρωμένη στον πρωθυπουργό, στα πρότυπα της «αμερικανικής σχολής» πολιτικής επικοινωνίας, που στοχεύει στην ανάδειξη των προσωπικών χαρακτηριστικών, πραγματικών ή επινοημένων, του ανδρός μέσα από «αυθόρμητες» καθημερινές στιγμές, ώστε να διαπλαστεί το προφίλ ενός ηγέτη «ανθρώπινου, προσιτού, αγαπητού από τους καθημερινούς ανθρώπους», ιδίως από τους νέους, όπου ο κ. Μητσοτάκης υστερεί πασιφανώς, αλλά και τους ηλικιωμένους, που ολοφάνερα είναι στα όρια αντοχής των συντάξεων και της αγοραστικής τους δύναμης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξελίσσεται σε απόλυτα προβλέψιμο. Ιδίως όταν προσπαθεί να κρύψει τους φόβους του πίσω από την έπαρση, πίσω από την αλαζονική υποτίμηση του αντιπάλου. Που δεν είναι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση — στην οποία επιφυλάσσει μεταχείριση τύπου «αμερικανική σχολή πολιτικής επικοινωνίας» από το ανάποδο. Είναι το πλήθος των ανωνύμων — στους οποίους επιφυλάσσει το μέλλον «ενός ψυκτικού από το Περιστέρι», και πολύ τους πάει.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά βάθος φοβάται. Φοβάται την ηγετική ανεπάρκειά του, από το κόμμα του μέχρι την κοινωνία μας.

Ένα πράγμα μόνο δεν μοιάζει να φοβάται. Το ίσκιο του, το Made in Amerika είδωλό του. Αργά ή γρήγορα θα το φοβηθεί και αυτό.

 

Υ.Γ.: Δεν βρέθηκε ένας στο περιβάλλον του Μπογδάνου να τον πληροφορήσει ότι το όνομά του προέρχεται από το σλαβικό Μπογκντάν (Bogdan), που σημαίνει «Δώρο Θεού», ή, σε απλά ελληνικά, «Θόδωρος»;