ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΑΗΤΤΗΤΟΥ

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΟΝΤΗΣ

 

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΗΤΤΗΤΟΙ

Το αήττητο αναφέρεται σε μια συνολική αίσθηση ότι είμαστε πολύ ισχυροί για να νικηθούμε από οτιδήποτε, ότι είμαστε άφθαρτοι, ακλόνητοι και καθόλου ευάλωτοι. Αν και είναι υπέροχο να νιώθουμε θετικοί και χαρούμενοι στην καθημερινή μας ζωή, είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνουμε ταπεινοί και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι.

Όταν αισθανόμαστε άφθαρτοι και παντοδύναμοι, είμαστε στην πραγματικότητα πιο ευάλωτοι. Ο εφησυχασμός μπορεί εύκολα να οδηγήσει, για παράδειγμα, σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σε υποτροπή χρήσης ουσιών ή σε ακραίες αντιεπιστημονικές απόψεις γύρω από διάφορες ασθένειες, τον εμβολιασμό, τα φάρμακα, προβλήματα στις σχέσεις κλπ.

Είναι σαφές ότι το αήττητο είναι ένα συστατικό του ναρκισσισμού, καθώς εξ ορισμού, οι άνθρωποι με υψηλό ναρκισσισμό δεν μπορούν να δουν ή να παραδεχτούν τα δικά τους ελαττώματα. Πιστεύουν ότι αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, με αποτέλεσμα να εκφράζουν με διάφορους τρόπους το συναίσθημα του ανίκητου.

Τέλος, το αίσθημα του αήττητου σχετίζεται με την έννοια του προσωπικού μύθου. Ο ψυχολόγος David Elkind επινόησε αυτόν τον όρο για να αναφερθεί στην τάση των εφήβων να εμπλέκονται σε ατελείωτες εγωκεντρικές φαντασιώσεις. Εάν πιστεύουμε στον προσωπικό μας μύθο, βλέπουμε τον εαυτό σας ως τον ήρωα ή ως την ηρωίδα της ιστορίας της ζωής μας και φανταζόμαστε ότι και οι άλλοι μας βλέπουν έτσι.

Επομένως, είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πρώιμης ανάπτυξης. Μέσω της εμπειρίας και της ωρίμανσης, τα περισσότερα άτομα (τα μη ναρκισσιστικά) αποκτούν μια πιο ρεαλιστική και μετρημένη άποψη για τη σημασία τους.