Το «κουρδιστό πορτοκάλι», η περίφημη ταινία του Στάνλευ Κιούμπρικ, περιγράφει τη δράση μιας ομάδας νεαρών που επιδίδονται σε ακραίες πράξεις βίας, ξυλοδαρμούς, βιασμούς, δολοφονίες, χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Το φιλμ θυμίζει πολύ αυτό που συμβαίνει με μια μερίδα νέων στην Ελλάδα.
Η δολοφονία του 19χρονου Αλκιβιάδη, είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια. Η αφορμή είναι πάντα ασήμαντη, όπως και στη χθεσινό φόνο στη Θεσσαλονίκη:
-Τον Ιανουάριο επίθεση από νεαρούς δέχθηκε αστυνομικός, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης Χαραυγιακός – Ερμής, στην Ηλιούπολη της Αθήνας.
-Ξανά τον Ιανουάριο, στην περιοχή της Καλαμαριάς, στο προαύλιο του 17ου Δημοτικού Σχολείου, ομάδα νεαρών με κράνη και ρόπαλα, επιτέθηκε σε άλλη ομάδα νεαρών ατόμων που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα στον τραυματισμό ενός 22χρονου.
-Λίγες μέρες μετά στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή των Πεύκων, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» δύο νεαροί, όταν ομάδα ατόμων τους επιτέθηκε. Τον έναν τον τραυμάτισαν στο πόδι με μαχαίρι και τον άλλο τον χτύπησαν στο πρόσωπο.
-Στις 30 Ιανουαρίου στον Βύρωνα, δέχθηκε άγρια επίθεση ανήλικος μαθητής. Οι δράστες, μια ομάδα 10 νεαρών, πλησίασε με άγριες διαθέσεις και ζήτησε από τον 17χρονο και τον φίλο του να τους ακολουθήσουν. Εκείνος αρνήθηκε και τότε άρχισαν να τον χτυπούν και να τον κλωτσούν στο πρόσωπο. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, περιστατικά με συμμορίες ανηλίκων είναι συχνό φαινόμενο.
-Τον Δεκέμβριο στο Μπουρνάζι, επίθεση από τρεις ανήλικους μαχαιροβγάλτες δέχτηκε τα ξημερώματα παρέα νεαρών. Ένας από δράστες είναι ανήλικος με βαρύ ποινικό παρελθόν. «Οι συνάδελφοί μου βρίσκουν συνεχώς σε ανήλικους μαχαίρια και σιδηρογροθιές. Τον τελευταίο χρόνο είχαμε πέντε περιπτώσεις με συμμορίες ανηλίκων», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολική Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας στο MEGA.
-Τον Νοέμβριο στην Πάτρα, σημειώθηκε τραυματισμός 16χρονου μαθητή, μετά από επίθεση 20 νεαρών με πέτρες σε σχολείο.
-Επίσης τον Νοέμβριο, στη Λαμία, είχαμε τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μαγαζάτορα από ομάδα νεαρών. Είχε κάνει παρατήρηση σε έναν από αυτούς, γιατί έκανε φασαρία και ενοχλούσε τους πελάτες του.
-Τον περασμένο Μάιο, στο Πόρτο Ράφτη, σημειώθηκε άγρια επίθεση από ομάδα νεαρών κατά 30χρονου, που μεταφέρθηκε σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο. Το θύμα βρέθηκε μπροστά στην αντιπαράθεση δύο ομάδων νέων, και όταν προσπάθησε να παρέμβει για να σταματήσει τον καυγά, κακοποιήθηκε από τους εμπλεκόμενους, που τον χτυπούσαν σε κάθε σημείο του σώματός του, στα τυφλά.
-Πέρυσι τον Ιανουάριο σημειώθηκε επίθεση δύο νεαρών σε σταθμάρχη του μετρό, που τους ζήτησε να βάλουν μάσκα και είπε σε έναν από αυτούς να κατεβάσει τα πόδια του από το κάθισμα. Οι δύο νεαροί αρχικά του επιτέθηκαν φραστικά και όταν αυτός αποβιβάστηκε στην Ομόνοια, τον ακολούθησαν στην αποβάθρα του σταθμού και τον γρονθοκόπησαν.
Οι βίαιες σκηνές κατεγράφησαν από την κάμερα ασφαλείας. Οργισμένη αντίδραση τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη: «Είναι κτήνη, θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη».
Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα πιο πρόσφατα επεισόδια. Θα χρειαζόταν ακόμα κι άλλα άρθρα, για να καταγραφούν όλα.
Γυρισμένο το 1971, το φιλμ «κουρδιστό πορτοκάλι» σχολιάζει την τυφλή εγκληματικότητα των νεανικών συμμοριών και το κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον μιας δυστοπικής Μεγάλης Βρετανίας, λίγα χρόνια πριν τον τυφώνα «Μαργκαρετ»(Θάτσερ)
Η Ελλάδα βαδίζει στον δρόμο της ίδιας δυστοπίας και η χθεσινή οδηγία του κ.Μητσοτάκη στην αστυνομία να βρεθούν οι δολοφόνοι της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, ακόμη και αν η αστυνομία καταφέρει-όπως πρέπει- να τους βρει.
Πρόκειται για γενικότερο φαινόμενο, με βαθύτερες κοινωνικές αιτίες, που σχετίζονται με τα πολλαπλά αδιέξοδα της νεολαίας, την αποδιάρθρωση των κοινωνικών δεσμών και την έλλειψη οραμάτων. (στην τρισκατάρατη μεταπολίτευση, την οποία η νεοφιλελεύθερη ελίτ τόσο ξορκίζει, οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους θα κόλλαγαν αφίσες για κάποια οργάνωση νεολαίας).
Η κυβερνητική πολιτική έχει ενισχύσει τα αδιέξοδα αυτά, αλλά προφανώς το πρόβλημα ξεπερνά τα πολιτικά κόμματα και τις απωθητικές κοκορομαχίες. Χρειάζεται μια άλλη στρατηγική για την κοινωνία και τη νεολαία, που να τής δίνει ελπίδα, όραμα και δουλειά. H λύση δεν μπορεί να είναι αυτή που σατιρίζει ο Κιούμπρικ στο τέλος της ταινίας του: o αρμόδιος υπουργός υπόσχεται στον Αλεξ( Μάλκολμ Μακ Ντάουελ) τον αρχηγό της συμμορίας, να του βρει δουλειά. Με αντάλλαγμα τη συνεργασία του Αλεξ με την προεκλογική του εκστρατεία..