ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Το ξενοφοφικό τροπάρι τους!

Του Στρατή Πάλλη

Λοιπόν τα είπαν ο Περιφερειάρχης και οι δύο Δήμαρχοι της Λέσβου με τον Υπουργό Εσωτερικών  στο ξενοδοχείο Sofitel στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Και ως πιστοί παρακοιμώμενοι της Κυβέρνησης τηρούν σιγήν ιχθύος για το περιεχόμενο του διαλόγου. Γιατί δεν έχουν τίποτα να πούν. Γιατί δεν διαφωνούν σε τίποτα με την Κυβέρνηση επί της ουσίας!  Η άθλια αφίσα της Περιφέρειας που καλεί σε συγκεντρώσεις είναι αποκαλυπτική:

Δεν απαιτεί την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που μαρτυρούν σήμερα στα νησιά.

Δεν λέει ΟΧΙ στα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης των είκοσι χιλιάδων κρατουμένων που σχεδιάζει με αδιαλλαξία η Κυβέρνηση για τα νησιά του Αν. Αιγαίου .

Ούτε λέξη για τις ευθύνες της Κυβέρνησης , για την απανθρωπιά και την αθλιότητα που θεριεύει στις Μόριες τους τελευταίους έξη μήνες .

Η αφίσα στρέφεται ακόμα μιά φορά αποκλειστικά ενάντια στης γής τους κολασμένους , αυτούς που ήρθαν στα νησιά όχι γιά να  μείνουν σ” αυτά , αλλά γιά να φύγουν !

Γράφει η αφίσα  χωρίς ίχνος ντροπής : » Θέλουμε πίσω τα νησιά μας . Θέλουμε πίσω τις ζωές μας. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό…. » Το γνωστό ξενοφοβικό τροπάρι τους ! Για τους «εισβολείς» που έχουν «κατακτήσει» τα νησιά . Που «αλλοιώνουν» τη σύνθεση του πληθυσμού . Που «ισλαμοποιούν» τον τόπο . Που αποτελούν δήθεν εθνικό κίνδυνο. Που έχουν «πάρει » τα νησιά και τις ζωές μας και  που εμείς, οι  δούλοι τους, αγωνιζόμαστε να αποτινάξουμε τον  ζυγό τους και να τα πάρουμε πίσω… Ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι και οι σοβαροφανείς κοντόσταυλοι που τους περιβάλλουν, συμφωνούν σε όλα με το Μέγαρο Μαξίμου: Ζητούν ομόθυμα «καλύτερη » φύλαξη των συνόρων με «αποτροπές » μέσα στη θάλασσα , για να μην πούν ευθέως ότι δεν τους νοιάζει αν οι βάρκες κινδυνεύουν να βυθίζονται . Καταδιώκουν τις ΜΚΟ που ντύνουν, ζεσταίνουν, περιθάλπουν , γιατρεύουν , κυριολεκτικά σώζουν ζωές Υποστηρίζουν ανενδοίαστα ότι η εξαθλίωση των προσφύγων θα είναι μήνυμα απογοήτευσης προς όσους έχουν πρόθεση να τους ακολουθήσουν . Ομοφωνούν για τα κλειστά κέντρα – στρατόπεδα συγκέντρωσης ανδρών , γυναικών και παιδιών. Ζητούν οι άθλιοι να κλείσει άμεσα ο Καρά Τεπές που λειτουργεί άψογα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και να  πεταχτούν οι 1.200 ευάλωτοι στον ανθρώπινο σκουπιδοτενεκέ της Μόριας. Προπαγανδίζουν τις ομαδικές απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες .

Η μόνη τους διαφορά είναι η χωροθέτηση των κάτεργων. Και μας καλούν όλους, με απύθμενο θράσος, κρατικούς λειτουργούς και πολίτες , να εφαρμόσουμε και να στηρίξουμε τις εγκληματικές πολιτικές τους. Το έκαναν προεκλογικά εμφανιζόμενοι ως θαυματοποιοί επίλυσης του μεταναστευτικού. Το συνεχίζουν τώρα δυσφημώντας τα νησιά παγκοσμίως (σκασίλα τους γιά τον τουρισμό ) και πανικοβάλλοντας τις άλλες περιοχές της χώρας που καλούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Πασχίζουν συστηματικά , μεθοδικά , να ξεριζώσουν μέσα απο τις ψυχές μας τη συμπόνια , την καλοσύνη , την ανθρωπιά , τον αυτοσεβασμό μας.

Δεν θα το καταφέρουν .

Οι ψύχραιμοι και σοβαροί άνθρωποι των νησιών , ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις , οφείλουμε να υποστηρίξουμε μιά διαφορετική μεταναστευτική πολιτική: Με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα ζωής των ανθρώπων. Με λογικής δυναμικότητας Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και οχι φυλακές. Με γρήγορη και δίκαιη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και γρήγορη μεταφορά στην ενδοχώρα , οχι σε καταυλισμούς αλλά μέσα στους αστικούς ιστούς, όπως ζητούν οι δήμαρχοι της Κρήτης και άλλων περιοχών. Πολιτικές ένταξης στην κοινωνία , συμμετοχή στη δημόσια παιδεία . Τέλος , επιστροφή όσων , σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο , δεν δικαιούνται ασύλου ή διεθνούς προστασίας. Και για εδώ και τώρα, άμεσο απεγκλωβισμό.
Οι μετριοπαθείς συμπολίτες μας που θεωρούν ότι με την συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις θα συμβάλλουν στην επίσπευση του τέλους του δράματος που βιώνουμε όλοι, πρόσφυγες , μετανάστες και ντόπιοι, ας είναι προσεκτικοί. Ας μην αγοράσουν το σάπιο εμπόρευμα της ξενοφοβίας , του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας που ορισμένοι τους πουλούν και τους ξαναπουλούν από τα μπαλκόνια. Ας παραμείνουμε άνθρωποι .Και προ παντός μακριά από χρυσαυγίτικους τραμπουκισμούς , όπως αυτούς που είδαμε στη Χίο κατά του Μυταράκη.