ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Το πέναλτι του ΑΝΤ1

 

Επιτέλους υπήρξε αντίδραση. Σχεδόν μία εβδομάδα τώρα, οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 επέλεξαν να παρουσιάζουν πριν από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του EURO μια άκρως σεξιστική και προσβλητική για τις γυναίκες εκπομπή με την ονομασία “Στα πέναλτι”. Μια εκπομπή που αναπαράγει φτηνά και χυδαία στερεότυπα ξεσηκώνοντας πλήθος αρνητικών σχολίων και διαμαρτυριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που ουδόλως ευαισθητοποίησε τον ΑΝΤ1.

Χθες, όμως, επτά σωματεία του γυναικείου ποδοσφαίρου, με επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον πρόεδρο του ποδοσφαίρου γυναικών, τη νομική υπηρεσία και τη διεύθυνση δημοσίων σχέσεων της ΕΠΟ, ζήτησαν την άμεση παρέμβασή της προς τον ΑΝΤ1 για τη διακοπή της απαράδεκτης αυτής εκπομπής. Οι ομάδες χαρακτηρίζουν το σποτ της εκπομπής, που είχε συνέχεια στις καθημερινές παρουσιάσεις, ως δυσφημιστικό, απαράδεκτο και προσβλητικό για τη γυναίκα. Στην επιστολή τους οι ομάδες τονίζουν πως το ποδόσφαιρο γυναικών είναι αθλητισμός με πρωταγωνιστή τη γυναίκα και δεν έχει σχέση με αυτό το απαράδεκτο κατασκεύασμα, όπου καθημερινά και πριν από κάθε αγώνα παρουσιάζεται όλη η στερεοτυπική εικόνα της σχέσης της γυναίκας με τον αθλητισμό, με το γυναικείο σώμα να αντικειμενικοποιείται για ακόμα μία φορά στην τηλεόραση, την κάμερα να εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία και οκτώ γυναίκες να παρουσιάζονται ως μη σχετικές με το άθλημα.

Ας καταλάβουν επιτέλους οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού πως το φίλαθλο κοινό δεν έχει ανάγκη τις σεξιστικές τους ιδέες για να περνά την ώρα του μπροστά στη μικρή οθόνη. Μπάλα θέλουμε να δούμε και όχι τις φτηνιάρικες παραγωγές τους, που μας γυρνούν δεκαετίες πίσω. Ας φροντίσουν λοιπόν να βελτιώσουν τον έτσι κι αλλιώς προβληματικό τρόπο κάλυψης του EURO, αντί να χρηματοδοτούν προσβλητικά για το γυναικείο φύλο υποπροϊόντα χυδαίας αισθητικής.