ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Το πλιάτσικο επισπεύδεται…

Το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αδίστακτη το γνωρίζουμε πολύ καλά. Κάθε μέρα όμως μαθαίνουμε και νέα κατορθώματα, καθώς βιάζεται, πριν απολέσει την εξουσία, να πουλήσει και τα τελευταία δημόσια περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Αυτά που μεταπολεμικά συνέδραμαν αποφασιστικά για την πρόοδο του τόπου.

Μάθαμε λοιπόν, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας, ότι με παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταργείται η πιστοποίηση της Αρχής (ΡΑΕ) για τις Εταιρείες Διανομής Αερίου, θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών, ώστε να εξυπηρετηθεί άνευ όρων η πώληση του 100% της τελευταίας από το ΤΑΙΠΕΔ στην ιταλική Italgas, στην οποία μεγαλύτερος μέτοχος είναι το ιταλικό Δημόσιο!

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, η κατάργηση αποφάσεων του Ρυθμιστή «θέτει ζήτημα για την ανεξαρτησία του». Για τον λόγο αυτό η ΡΑΕ θα απευθύνει ερώτημα προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά πόσο θίγεται η ανεξαρτησία της Αρχής από την κατάργηση αποφάσεών της.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Δαγούμας αποκάλυψε την προστατευμένη από το υπουργείο κερδοσκοπία των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε: «Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης». Επίσης, ανήγγειλε κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ συνολικά για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. «Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, δεν απαντούν στα παράπονα των καταναλωτών που υποβάλλονται στη ΡΑΕ και λάβαμε τη θρασύτατη απάντηση ότι έχουν δικό τους εργαλείο παραπόνων».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ασφάλεια εφοδιασμού σε ενέργεια. Όπως είπε, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα δεν θα μπορεί να ικανοποιεί συνδυαστικά και την εσωτερική ζήτηση και τη ζήτηση από γειτονικές χώρες που είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση και προσβλέπουν στην υποστήριξη από τη χώρα μας.

Καταλάβατε όλοι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισπεύδει τις εκλογές; Φαντάζεστε τις συνέπειες του προσεχούς χειμώνα; Όσο για τις πιθανές μίζες, όσο είναι στην εξουσία αυτοί, θα μείνουν «αδιευκρίνιστες» ή «αμετάφραστες»!