ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

133 εκατομμύρια ευρώ έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του κυρίου Μηταράκη, για να φτιάξει φυλακές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για πρόσφυγες και μετανάστες.
Αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει 133 εκατομμύρια, χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα, για φυλακές, την ώρα που η χώρα αγκομαχά και βυθίζεται σε βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας και της πολιτικής της.

Δε θα αναφερθώ εδώ στις επιπτώσεις που θα έχουν για τα νησιά μας τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι επακόλουθες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι όμως αυτή πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα για να διατεθεί ένα τέτοιο τεράστιο ποσό; 133 εκατομμύρια; Δεν υπάρχουν άλλες ανάγκες; Με τόσα χρήματα μπορούν να ζήσουν πάνω από 10.000 (δέκα χιλιάδες) οικογένειες για ένα χρόνο. Με τόσα χρήματα θα μπορούσαν να φτιαχτούν καμιά 40ριά σχολεία.

Με τόσα χρήματα θα μπορούσαν να φτιαχτούν 7-8 σύγχρονα Νοσοκομεία, με περισσότερες από 100 κλίνες το καθένα, σαν αυτό που διεκδικούν οι κάτοικοι του νησιού μας.

Με τόσα χρήματα θα μπορούσαν να προσληφθούν, χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές, χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως πρώτη προτεραιότητα επιλέγει να φτιάξει στρατόπεδα συγκέντρωσης δεσμεύοντας τεράστιες εκτάσεις σε ακριτικά νησιά. Λες και χρειαζόμαστε φυλακές, δεσμοφύλακες και ματατζήδες και όχι σχολεία, νοσοκομεία, δάσκαλους ,καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτές.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους Ευρωπαίους να σταματήσει τα προσφυγικά/μεταναστευτικά κύματα. Ένα πανευρωπαϊκό ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, το οποίο θα το έχουμε μπροστά μας για δεκαετίες, με ευθύνη της κυβέρνησης, καλείται η χώρα να το αντιμετωπίσει μόνη της απέναντι στην Τουρκία. Πρόκειται για αλαζονεία και ηλιθιότητα μαζί.Η ανίκανη κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει το πρόβλημα σε Ελληνοτουρκική διαφορά.

Επόμενο είναι να δούμε και αυτό το πρόβλημα αύριο στο τραπέζι διμερών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οι γείτονες με κάτι θα επιχειρήσουν να το ανταλλάξουν.