ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Χουντοδημοκρατία

Νίκος Μωραΐτης

Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό. Και πολίτευμα; Έλα ντε! Εδώ σε θέλω! Γιατί όλοι αυτοί που ξανάρχισαν σιγά σιγά να λένε «έχουμε Χούντα», φυσικά και κάνουν λάθος.

Κανένα τανκ δεν κατέβηκε στις 7 Ιουλίου 2019, κανένα ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο δεν καταλήφθηκε, κανένα πραξικόπημα δεν επιβλήθηκε, οι πολίτες με την ψήφο τους και με μεγάλη διαφορά επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό της χώρας και τη Νέα Δημοκρατία ως κυβερνόν κόμμα.

Νίκη της δημοκρατίας, λοιπόν, τα όσα ζούμε; Κάθε άλλο. Γιατί δημοκρατία σημαίνει ενημέρωση, πλουραλισμός, δημοκρατική λειτουργία των ΜΜΕ, και όχι Μέσα αγορασμένα από μία οικογένεια η οποία λυμαίνεται τον τόπο.

Το να αποκρύπτεις ειδήσεις ικανές να γίνουν πρώτο θέμα, το να ταΐζεις τον κόσμο απίθανα ψέματα, δεν είναι δημοκρατία.

Το να μην μπορείς να διακρίνεις στα πάνελ ποιος είναι ο βουλευτής της ΝΔ και ποιος ο δημοσιογράφος, δεν είναι δημοκρατία.

Το να έχεις καλεσμένους μόνο από ένα κόμμα, το να κόβεις τη σύνδεση κάθε φορά που κάποιος θα πάει να πει κάτι αρνητικό για την κυβέρνηση, δεν είναι δημοκρατία.

Το να κάνεις άσπρη λίστα ΜΜΕ που ενισχύονται λόγω κορονοϊού και μαύρη λίστα ΜΜΕ που αποκλείονται διότι δε συνεμορφώθησαν προς τας κυβερνητικάς υποδείξεις, δεν είναι δημοκρατία.

Το ότι όποιος δημοσιογράφος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση -από την αριστερή Ακριβοπούλου και την (σημιτική αλλά κατά δήλωσή της… ΚΚΕ) Τρέμη μέχρι τον δεξιότατο Τράγκα- κόβεται και δεν μπορεί να βρει δουλειά πουθενά, δεν είναι δημοκρατία.

Το να γίνεται ένα τεράστιο φαγοπότι μέσω χαριστικών νόμων, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και απευθείας αναθέσεων, δεν είναι δημοκρατία.

Το να καταδικάζεται η καθαρίστρια χωρίς πτυχίο και να αθωώνεται ο παιδόφιλος πρωθυπουργικός φίλος (ο οποίος λέγεται ότι μπαινοβγαίνει πάλι στο Μαξίμου), δεν είναι δημοκρατία.

Το «πινγκ πονγκ» που παιζόταν πάντα στις ειδήσεις -δεκαετίες ολόκληρες- ήταν αυτό ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση: Αυτό δήλωσε η κυβέρνηση, αυτό απάντησε η αντιπολίτευση, αυτό ανταπάντησε η κυβέρνηση. Ποτέ δεν υπήρχε τέτοια προβολή του ενός, από το 1974 και μετά.

Χούντα λοιπόν δεν έχουμε, γιατί η κυβέρνηση εκλέγεται. Δημοκρατία δεν έχουμε, γιατί διαθέτουμε ΜΜΕ που θα ζήλευαν ολοκληρωτικά καθεστώτα του Τρίτου Κόσμου. Ζούμε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς που θα μπορούσε να περιγραφεί με τον όρο Χουντοδημοκρατία.

Δηλαδή, πολλά νόμιμα κόμματα υπάρχουν, ένα θα βλέπετε στα κανάλια μας, τις θετικές για το κόμμα αυτό ειδήσεις θα μεταδίδουμε, από ‘κει και πέρα είστε… ελεύθεροι να ψηφίσετε ό,τι θέλετε.