ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Όλγα Στέφου / Οι βλαβερές συνέπειες του πίτουρου

Φυσικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών κι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεταπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός δεν παρακολουθεί «απλώς» τους αντιπάλους του. Παρακολουθεί τα στελέχη της κυβέρνησης, τις συζύγους τους, επιχειρηματίες και πρώην αξιωματούχους του κρατικού μηχανισμού. Παρακολουθεί τους πάντες.Ίσως, τελικά, να μην έκανε τόσες διακοπές, όσες νομίζαμε. Ίσως να ήταν όλες μια ειδική αποστολή.

Αλλά το φοβερά ενδιαφέρον κομμάτι είναι η από του σύννεφου πτώση των συστημικών ΜΜΕ, κυρίως. Γιατί το δεξιό Ίντερνετ, η «Υπόγα», αρνείται τα πάντα. Τα ΜΜΕ, όμως, έχασαν μια σχέση εμπιστοσύνης. Και ξεσηκώθηκαν.

Θα πείτε, γίνεται να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με το αφεντικό σου; Δεν γίνεται, λέμε εμείς οι μαρξιστές. Διότι όταν σου δίνουν μισθό μέσω της λίστας Πέτσα, είσαι υπάλληλος. Απλά πράγματα. Σε ελέγχουν. Τελείωσε η δημοσιογραφία, σαν να λέμε.

Έτσι πάει, όμως. Όταν καταπιέζεται ο πρώτος, ακολουθούν οι δεκάδες χιλιάδες και ούτω καθεξής. Όταν τα ΜΜΕ σιώπησαν, συγκάλυψαν κυβερνητικά εγκλήματα εις βάρος της Δημοκρατίας, ακόμη και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ήταν απλώς μία ακόμη ημέρα στο γραφείο.

Μην μιλάς. Μην ακούς. Μην σε νοιάζει.

Πολλές, πολλοί πίστεψαν και ότι δεν τους αφορά, ίσως. Ότι είναι άφθαρτοι, γιατί είναι με το καθεστώς Μητσοτάκη. Αλλά να το πρόβλημα των μη δημοκρατικών καθεστώτων, των μη αμιγώς δημοκρατικών: Κανένας δεν γλιτώνει όταν ανακατευτεί με τα πίτουρα. Δεν έχουν φιλίες στο καθεστώς Μητσοτάκη, έχουν μόνο συμμάχους, που, μάλιστα, είναι εξαιρετικά αναλώσιμοι. Όπως το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, ας πούμε.

Και κυλάει η ζωή μας αυτές τις ημέρες σε μια κατάσταση σοκ από πλευράς κυβερνητικών, υπουργών, δημοσιογράφων. Τέτοιο σοκ ούτε όταν η έκθεση Λύτρα αποκάλυψε πως στα νοσοκομεία Covid χάθηκαν ζωές αδίκως. Τώρα είναι όλοι σοκαρισμένοι και θυμωμένοι.

Αυτό είναι το κακό με τη Δημοκρατία. Δικαιώματα έχεις όταν υπάρχει. Και για να υπάρχει, πρέπει να τη στηρίζεις.