ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Πρώτο Θέμα

Όταν το κράτος εγκληματεί, οι φοιτητές πρέπει μόνο να διαβάζουν!

Της Τζώρτζιας Ρασβίτσου

Υπάρχει άραγε μεγαλύτερος κατήφορος για μια κυβέρνηση απ’ το να συλλαμβάνει φοιτητές;

Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής έχουν πλέον ενδυθεί την κρατική μαύρη στολή και επιτίθενται νόμιμα. Καθημερινές οι εικόνες από τα κρατικά τάγματα εφόδου σε κάθε πορεία διαμαρτυρίας συλλαμβάνοντας, χτυπώντας και τραβολογώντας φοιτητές και εργαζόμενους. Η εικόνα είναι συνήθης και αποκρουστική: στο έδαφος πεσμένος ένας φοιτητής κι ένας κρανοφόρος από επάνω.

Οι ακροδεξιές πρακτικές φίμωσης του φοιτητικού κινήματος έρχονται μετά από μία μεθοδική επικοινωνιακή- προπαγανδιστική καμπάνια  απαξίωσης των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων, εμφανίζοντάς τα ως βανδαλισμένα κτήρια με λεηλατημένους εξοπλισμούς, ως χώρους διακίνησης ναρκωτικών, με καθηγητές που απειλούνται, φοιτήτριες που βιάζονται  και  φοιτητές που ανήκουν σε «κομματικούς στρατούς». Με τον γνωστό τρόπο δηλαδή που η κυβέρνηση ξέρει να αποσπά συναινέσεις από την κοινή γνώμη για τάξη και ασφάλεια.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια θεωρούνται από την κυβέρνηση ένα επικίνδυνο φυτώριο στελεχών, ιδεών και αντίστασης, γι’αυτό αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο της. Θέλει να ευνουχίσει το φοιτητικό κίνημα. Υπέρτατη επιδίωξη της οι φοιτητές να ψηφίζουν «ακομμάτιστα». Δηλαδή απολίτικα. Οι  εκλογές να γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο ανά έτος. Να εκλέγονται οι πιο δημοφιλείς στο Instagram. Οι ωραίοι και οι ωραίες των selfies. Η πολιτική δεν θα χωρά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές πρέπει μόνο να διαβάζουν, να μην ασχολούνται με τα κοινά, να μην οργανώνονται, να μην έχουν κοινωνικές ευαισθησίες. H δράση τους θα παρακολουθείται από κάμερες και τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα είναι οι αποστειρωμένοι ναοί της «γνώσης».

Θα επιστρέφουμε άραγε στην εποχή των παράνομων φοιτητικών παρατάξεων; Τι είδους κυβέρνηση είναι αυτή που πιστεύει ότι η ανώτατη εκπαίδευση κινδυνεύει από την πολιτική;

Εδώ και εβδομάδες οι έλληνες φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους ενάντια  στο νομοσχέδιο που απαξιώνει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ένα νομοσχέδιο τέρας που περιλαμβάνει «αυτόνομα»  πανεπιστήμια, «ανοιχτά» στις επιχειρήσεις, κατάργηση της ισότιμης εκπαίδευσης, μείωση τμημάτων, κατηγοριοποίηση πτυχίων, ιδρυμάτων και αποφοίτων. Κέρδη των επιχειρήσεων με την πλάτη της έρευνας της πανεπιστημιακής κοινότητας, νομιμοποίηση  της καταστολής.

Η φωνή των πολιτικοποιημένων φοιτητών ενοχλεί γιατί είναι η φωνή της νεολαίας που αντιστέκεται. Το φοιτητικό κίνημα είναι πράγματι μία απειλή για την κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί είναι δυνατό, πολιτικοποιημένο και γειωμένο με την ελληνική κοινωνία. Είναι εκείνο που αντιστέκεται στην ακροδεξιά και γνωρίζει ότι έχει τη δύναμη να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές. Γι’αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους μετατρέψει  σε παθητικούς δέκτες των αυταρχικών πρακτικών της.

Αν σήμερα υπονομεύεται το ελεύθερο Πανεπιστήμιο, αύριο ίσως έχουν σειρά οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των εργαζόμενων και μετά ποιος ξέρει τι άλλο.

Η δεξιά και κάθε αυταρχική κυβέρνηση, προσπαθεί να ελέγξει, να υπονομεύσει και να καταργήσει  την ελεύθερη συλλογική δράση μέσα στα Πανεπιστήμια. Χρησιμοποιεί νόμους-υπονόμους. Ποτέ δεν κατάλαβαν οι αυταρχικές, εμμονικές ακροδεξιές κυβερνήσεις, ότι οι νόμοι-υπόνομοι  της καταστολής, θα είναι η σπίθα για την φωτιά που θα φουντώσει και θα τις μετατρέψει σε στάχτη κι αποκαΐδια.