ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ένας στίχος για τους απεργοσπάστες

«Όποιος δεν μοιράστηκε την πάλη θα μοιραστεί την ήττα» είχε γράψει κάποτε ο Μπρεχτ κι αυτόν το στίχο αφιερώνουμε στους απεργοσπάστες δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ, που την Πέμπτη επέλεξαν να διεκδικήσουν -όπως υποστήριξαν- το δικαίωμά τους στην εργασία ώστε να βγουν στο γυαλί για να ενημερώσουν το τηλεοπτικό κοινό όχι φυσικά για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, αλλά για το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας και την ταλαιπωρία των οδηγών εξαιτίας των απεργών και των διαδηλωτών.

Πάντα, λοιπόν, στο πλευρό του μποτιλιαρισμένου οδηγού οι απεργοσπάστες του ΣΚΑΪ, που φρόντισαν για ακόμη μια φορά να βρεθούν απέναντι από την πλειονότητα των εργαζόμενων και απέναντι από τους συναδέλφους τους. Για τη στάση τους αυτή, μάλιστα, χειροκροτήθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης που επιδοκίμασε το tweet γνωστού απεργοσπάστη, που, για να υποστηρίξει τη στάση του, κάλεσε χθες τους δημοσιογράφους να τελειώνουν με τον “συνδικαλιστικό ολοκληρωτισμό”, καθώς ως ολοκληρωτισμό αντιλαμβάνεται τις αποφάσεις τής πλειονότητας του επαγγελματικού μας κλάδου.

Μόνο που στην απαξίωση ενός επαγγελματικού σωματείου προχωρούν με περισσή ευκολία μόνο αυτοί που δεν το χρειάζονται. Αυτοί που δεν κινδυνεύουν ούτε από απολύσεις, ούτε από εργοδοτική αυθαιρεσία και φυσικά μπορούν και βιοπορίζονται πολύ καλύτερα από την πλειονότητα των συναδέλφων τους. Μ’ αυτή, λοιπόν, την άνεση και τη βεβαιότητα ότι τα προνόμιά τους δεν έχουν ημερομηνία λήξης, είναι εύκολο να επιλέγουν το στρατόπεδο της απεργοσπασίας, καθώς πιστεύουν δεν θα υποχρεωθούν κάποια μέρα να “μοιραστούν την ήττα”.

Ας μην λογίζονται, λοιπόν, ως μέρος του επαγγελματικού μας κλάδου κι ας βρουν έναν άλλο τίτλο για τον τρόπο που επέλεξαν να βγάζουν το ψωμί τους. Κι αν κάποια στιγμή η ανάγκη τούς τα φέρει τούμπα, τότε το ξανασυζητάμε για τις ήττες που ποτέ τους δεν μοιράστηκαν μαζί μας.