ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός…

Δεν πρωτοτύπησε και πάλι ο πρωθυπουργός στην τελευταία προσπάθειά του να πείσει ότι μπορεί να συμβιβάζει τα ασυμβίβαστα. Το διέπραξε αυτή τη φορά στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου την περασμένη Τρίτη. Στο περιθώριο του οποίου, συζητώντας με δημοσιογράφους, απηύθυνε στο νοήμον κοινό δύο συμπληρωματικά, κατά τη γνώμη του, μηνύματα αυτοπεποίθησης – και αυταρέσκειας, καθότι, όπως είπε, «είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες».

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023, ήταν το πρώτο. Υπαγορευμένο σαφώς από την ανάγκη να δείξει ότι δεν πτοείται από τις απώλειες που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή της Metron Analysis πρόσφατα, όπου η διαφορά της Ν.Δ. σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται συρρικνωμένη στις 7,6 μονάδες.

«Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα του ενός […] Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία», ήταν το δεύτερο μήνυμα. Το οποίο, σε κραυγαλέα αναντιστοιχία με την ψυχραιμία που θέλει να εκπέμψει το πρώτο, υποκρύπτει την… ελπίδα ότι οι απώλειες για τη Ν.Δ. μέχρι τις κάλπες (της άνοιξης τους 2023…) δεν θα είναι τέτοιες που θα αποκλείσουν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την ίδια.

Αλλά υπάρχει και ένα τρίτο μήνυμα. Δεν το εξέπεμψε ο πρωθυπουργός. Το εκπέμπει το γεγονός ότι μόλις έξι ημέρες νωρίτερα, στις 23 Μαρτίου, είχε πει στη Βουλή: «Αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα πάνω απ’ όλα είναι πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες οι οποίες δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου». Μόλις έξι ημέρες μετά, στο forum, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφώνησε τον επικήδειο της αυτοδυναμίας. Έξι ημέρες πυκνού χρόνου που δείχνουν ότι –με την κοινωνική δυσαρέσκεια να διογκώνεται συνεχώς– η πιθανότητα η Ν.Δ. να αποτελέσει τον κορμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να έχει εξαερωθεί πολύ πριν τις εκλογές, πόσο μάλλον αν αυτές γίνουν την άνοιξη του 2023.

Η φθορά έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Σε δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι την Παρασκευή, το κυβερνών κόμμα χάνει μία μονάδα, ενώ μόλις το 7% χαρακτηρίζει επαρκή τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση.

Η βελτίωση, το επόμενο διάστημα, κάποιων αναπτυξιακών δεικτών στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση, δεν θα αναστρέψει την πραγματικότητα που διαμορφώνει η ακρίβεια στην ενέργεια και σε ζωτικά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Θύμα, κυρίως τα πιο αδύναμα στρώματα, το μεγαλύτερο κομμάτι της μικρομεσαίας τάξης, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, δηλαδή η πλειονότητα του πληθυσμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην κοινωνία. Η πολιτική δεν μπορεί να την αγνοήσει χωρίς σοβαρό κόστος.

Αυτό το κόστος υπαγόρευσε την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην πρόκληση για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές: «Δεν πρόκειται να δώσω σωσίβιο σε μια κυβέρνηση της φθοροποιού στασιμότητας, η οποία βυθίζεται στα λάθη της, στην αλαζονεία της και στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον της χώρας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ίδιο forum.

Όφειλε να το γνωρίζει αυτό ο πρωθυπουργός πριν απευθύνει την πρόκληση; Ναι, αν η ειλικρινής πρόθεσή του ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν στην πραγματικότητα η απεύθυνση δεν ήταν προς την πτέρυγα εκείνη του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη που ίσως θα προχωρούσε ακόμη και στη διάσπαση για να αποτρέψει μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν ο πρωθυπουργός πραγματικά προσέβλεπε σε κυβέρνηση συνεργασίας θα έβλεπε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως ολότητα, όχι ως στόχο προς λεηλασία, όπως προφανώς το βλέπει. Αυτό που δεν βλέπει είναι η πραγματικότητα: Ο ήδη λεηλατημένος κεντρώος χώρος δεν θα του αποδώσει τις δυνάμεις που θα αναπληρώσουν τη φθορά την οποία θα υφίσταται στο εξής.

Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει, και θα επιμείνει μέχρι τέλους, στην εικονική πραγματικότητα, ελέω της οποίας υπάρχει από την ημέρα που κατέθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ν.Δ..

Στη συζήτηση στο forum προέβλεψε «ένα πολύ καλό τουριστικό καλοκαίρι» και εκτίμησε ότι η απώλεια το μισού εκατομμυρίου επισκεπτών από τη Ρωσία θα αναπληρωθεί από αυξημένες άλλες αφίξεις! Διαπίστωσε «μια συνεχόμενη επιτάχυνση των παραγωγικών επενδύσεων στην πατρίδα μας», με το Μετρό της Θεσσαλονίκης να καταλαμβάνει περίοπτη θέση στα μεγάλα έργα που… δρομολογούνται, όπως είπε! Είδε τον πρωτογενή τομέα να απογειώνεται, με νέους συνεταιρισμούς, καινούριες οργανώσεις παραγωγών με προϊόντα τα οποία (θα) είναι ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα! Διέβλεψε στην ελληνική οικονομία «μια δυναμική που μας κάνει να αντέχουμε και να πιστεύουμε ότι όταν τελειώσει η γεωπολιτική κρίση θα ξαναπιάσουμε το νήμα της ανάπτυξης»!!

Αλλά εκεί που πραγματικά απογειώθηκε και ο ίδιος, ήταν στο ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας. Στο υπουργικό συμβούλιου, πριν το forum, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «κάποιες (!) εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως, για παράδειγμα, με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση». Πώς να παραχθούν εδώ σε ποσότητες συγκρίσιμες με τις εισαγωγές από την Ουκρανία; Μα είναι σαφές! «Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε τα 300 χιλιάδες στρέμματα που βρίσκονται σε αγρανάπαυση»!!

Κάποιος να εξηγήσει επειγόντως στον «υπεύθυνο, θεσμικό πολιτικό» ότι, πρώτον, αυτά τα 300 χιλιάδες στρέμματα είναι αγροτεμάχια σκόρπια ολούθε στην επικράτεια, άρα δεν προσφέρονται για εκτατική καλλιέργεια με αποδόσεις ουκρανικού τύπου. Δεύτερον, πρέπει να επιταχθούν από το κράτος (στα πρότυπα της κολλεκτιβοποίησης, μήπως;). Και τρίτον, πρέπει να περάσουν καναδυό χρόνια πριν αρχίσουν να αποδίδουν και, οπωσδήποτε όχι νωρίτερα από τις περίφημες «εκλογές την άνοιξη του 2023»…