ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ανθρώπινος ψυχισμός

Γράφει ο Δημήτρης Λεοντής

 

Το Αυτό (ή Εκείνο ή Προεγώ), το Εγώ και το Υπερεγώ είναι ίσως η πιο σημαντική ιδέα του Σίγκμουντ Φρόυντ η οποία διήρκεσε περισσότερο από κάθε άλλη θεωρία του. Ουσιαστικά αυτές είναι πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού οι οποίες αναπτύσσονται σε διαφορετικά στάδια της ζωής μας.
Το Αυτό είναι το πρωτόγονο ενστικτώδες μέρος του νου μας που περιέχει τις ερωτικές και πρωτόγονες επιθυμίες μας καθώς και τις κρυφές αναμνήσεις. Το Υπερεγώ λειτουργεί ως η ηθική συνείδηση και το Εγώ είναι το ρεαλιστικό πλαίσιο που μεσολαβεί ανάμεσα στις επιθυμίες του Αυτό και του Υπερεγώ.
Σύμφωνα με τη θεωρία του Φρόυντ, ο ψυχισμός διαφοροποιείται σε συστήματα με διαφορετικές και διαρθρωμένες μεταξύ τους λειτουργίες και ιδιότητες, τα οποία μπορούμε να νοήσουμε μεταφορικά ως ψυχικούς τόπους. Οι ψυχικοί αυτοί τόποι (περιοχές) είναι το ασυνείδητο, το προσυνειδητό και το συνειδητό.
Σε γενικές γραμμές, το συνειδητό αφορά τις ψυχικές διεργασίες, τα περιεχόμενα και τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στη συνείδηση ή στη συνειδητή γνώση, αν στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτές.
Το προσυνειδητό παρουσιάζει παρόμοιες λειτουργίες με το συνειδητό και αφορά τον προσωρινό τόπο, όπου οι εισερχόμενες από το ασυνείδητο διεργασίες μπαίνουν σε διαδικασία διαλογής ως προς την προσβασιμότητά τους στο συνειδητό.
Αντίθετα, οι διεργασίες στο ασυνείδητο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν έχουν καθόλου σχέση» ούτε με την πραγματικότητα, ούτε με τον χρόνο. Λειτουργούν με βάση την πρωτογενή ψυχική διαδικασία, όπου πλέγματα επιθυμιών, αναπαραστατικών και αντιληπτικών μνημονικών ιχνών, συντάσσονται ως αναπαραστάσεις πράγματος, και αέναα κινούνται, μετατίθενται, συμπυκνώνονται και συνυφαίνονται, υποκείμενα στην αρχή της ευχαρίστησης ..και πέρα από αυτήν.
Το Αυτό βρίσκεται εξολοκλήρου στο ασυνείδητο Το Εγώ βρίσκεται κυρίως στο συνειδητό. Το Υπερεγώ βρίσκεται και στα τρία επίπεδα
Σημείωση: Η λέξη ”Υποσεινήδητο” ΔΕΝ χρησιμοποιείται στη θεωρία του Φρόυντ. Είναι ένας απαρχαιωμένος όρος που περιελάβανε το προσυνειδητό και το ασυνείδητο.

Ο Καρλ Γιουνγκ ορίζει το Συλλογικό ασυνείδητο ως εξής : «Η περιοχή της ψυχής που είναι άπειρα αρχαιότερη από την προσωπική ζωή του ατόμου». «Φαίνεται …ότι περιέχει ορισμένα σχέδια, τα «αρχέτυπα», που είναι κοινά για όλη την ανθρωπότητα»
Πρόκειται λοιπόν για μία ψυχική περιοχή της ασυνείδητης πλευράς μας που είναι κοινή σε  όλους τους ανθρώπους και  περιέχει μνήμες αρχαίων εμπειριών του ανθρώπινου είδους, οι οποίες συχνά αναδύονται στα όνειρα ή φανερώνονται μέσω συμβόλων ή μέσω των μύθων των διαφόρων εθνών.
«Το  Συλλογικό ασυνείδητο είναι σαν μια βάση δεδομένων που χρειάστηκε αιώνες για να συγκροτηθεί, αλλά συνοδεύει πλέον κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Εκεί έχουν αποκρυσταλλωθεί πρότυπα ψυχονοητικής συμπεριφοράς και βρίσκονται τα θεμέλια   πολλών εκδηλώσεων του ανθρώπου, όπως οι μύθοι, οι αριθμοί, οι συμβολισμοί, οι αρχές της τέχνης και της επιστήμης»
——————————————————————————————————————————————
Ο Zίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud, 1856 – 1939) ήταν διακεκριμένος Αυστριακός φυσιολόγος, νευρολόγος και ψυχίατρος, ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης, μιας κλινικής μεθόδου ψυχοθεραπείας διαμέσου του διαλόγου μεταξύ ασθενούς και ψυχίατρου.
Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (Carl Gustav Jung, 1875 – 1961) ήταν Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, ενώ υπήρξε ο εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας.
Ο Zίγκμουντ Φρόυντ και ο Καρλ Γιουνγκ ήταν οι δύο επιστήμονες που είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στην ανάπτυξη του ψυχοδυναμικού μοντέλου. Στην πραγματικότητα, οι διαφωνίες μεταξύ τους συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτού του μοντέλου κατά τον 20ο αιώνα.