ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν στο κρεβάτι τους»

 

Δυο χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, η Ελλάδα κρύβει τη «υπερηφάνεια» της κάτω από το χαλί

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρο τον πλανήτη «έσπασαν» τον εγκλεισμό, επειδή αισθάνθηκαν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στις πάνδημες διαδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό. Και πολύ σωστά. Οι υστερικές προειδοποιήσεις οπισθοδρομικών κυβερνήσεων ότι οι πορείες θα εξελίσσονταν σε «super-spreader», διασπείροντας τον κορονοϊό σε μήκη και πλάτη, αποδείχθηκαν εν πολλοίς ανεδαφικές.

Ο Covid-19 διασκορπίστηκε στις εκκλησίες, στα πάρτι, στα αεροπλάνα, στα ντεφιλέ, στις παρέες των «επιπεδιστών» και λοιπών συνωμοσιολόγων, αλλά όχι στους δρόμους της οργής. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό που προοιωνίζονταν οι Κασσάνδρες.

Οι προοδευτικοί άνθρωποι είναι έξυπνοι και προσεκτικοί. Κανένας από αυτούς δεν θα πάει να κοινωνήσει από μολυσμένο κουταλάκι και ελάχιστοι θα φιλήσουν στο στόμα κάποιον άγνωστο, όσο και αν τους ενθουσιάσει ο επαναστατικός οίστρος.

Εγώ θα πήγαινα και στο Pride, χωρίς να υπολογίσω την καραντίνα. Όπως πηγαίνω κάθε χρόνο, άσχετα με την ερωτική μου ταυτότητα. Θα έπαιρνα μαζί και τα παιδιά μου, αν είχα.

Η ανεκτικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη έχει να κάνει όχι μόνο με το χρώμα του δέρματος, αλλά και με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Είναι το ίδιο στοίχημα, από διαφορετική οπτική γωνία. Όλες οι ζωές μετράνε.

Ειδικά στην Ελλάδα, του άκρατου μεσαιωνισμού που τον τελευταίο χρόνο ντύθηκε με επίσημο μανδύα, το πτώμα του Ζακ Κωστόπουλου θα παραμείνει ζεστό μέχρι να τιμωρηθούν οι δράστες και να δικαιωθούν οι ιδέες του δολοφονημένου ακτιβιστή. Ο Ζακ ήταν συνάδελφος στο Documento και συνοδοιπόρος στα άρματα του Pride.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, αναβλήθηκαν για αργότερα ένεκα της πανδημίας. Οι νοικοκυραίοι, του δόγματος «δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…» ανάσαναν ανακουφισμένοι.

Δεν πρόκειται να τους χαλάσουν την αισθητική καλοκαιριάτικα οι τζιβιτζιλούδες και οι φλούφληδες. Ο κανακάρης τους δε θα κινδυνεύσει να γίνει «γκέουλας» διά της ώσμωσης.

Και όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τους ενοχλητικούς θιασώτες της προόδου και της λογικής, θα επιστρατεύσουν από το ντουλάπι το θρυλικό επιχείρημα που σκεπάζει όλα τα άλλα: «Ας κάνουν ό,τι θέλουν στο κρεβάτι τους, αλλά όχι μπροστά στα μάτια των παιδιών μου».

Λες και αφορά μόνο το σεξ η ομοφοβία και ο ρατσισμός του φύλου. Για την ανεκτικότητα βγαίνουμε μωρέ στους δρόμους, όχι για το «πουστριλίκι»! Για να είμαστε όλοι ίσοι.

Οι έντρομοι από τη ροζ προέλαση κυρ Παντελήδες, κάθε ηλικίας και φύλου, προβάλλουν το εξής φληνάφημα: «Οι ΛΟΑΤΚΙ έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες απέναντι στον νόμο, οπότε κακώς διαμαρτύρονται».

Την απάντηση την έδωσε, απευθυνόμενος στους 11.000 πολίτες που τον ακολουθούν στο Τwitter, o εξαίρετος δικηγόρος Βασίλης Α. Σωτηρόπουλος, αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αποδελτιώνω τις απανωτές κατραπακιές με τις οποίες φιλοδώρησε τους «αρίστους» της ομοφοβίας, επισημαίνοντας τις κραυγαλέες διακρίσεις της ελληνικής νομοθεσίας:

– ΕΡΓΑΣΙΑ: Με προεδρικό διάταγμα απαγορεύεται ο διορισμός στα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό, στρατός, πυροσβεστική κ.τ.λ.) στα πρόσωπα που παρουσιάζουν «διαταραχή ταυτότητας φύλου».

– ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ: Με υπουργική απόφαση επιβάλλεται η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης ότι το άτομο δεν είχε σχέσεις με άτομο του ίδιου φύλου από το 1979 μέχρι σήμερα.

– ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ο Ν.443/2016 που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου δεν εφαρμόζεται στην εκπαίδευση! Δεν ισχύουν οι διατάξεις αντιστροφής βάρους της απόδειξης υπέρ του θύματος διάκρισης, που ισχύουν για διάκριση λόγω π.χ. εθνικής καταγωγής ή φυλής.

– ΥΓΕΙΑ: Ο Ν.443/2016 που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας – χαρακτηριστικών φύλου δεν εφαρμόζεται στις υπηρεσίες υγείας! Αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι διατάξεις αντιστροφής βάρους της απόδειξης υπέρ του θύματος διάκρισης, καθώς και οι άλλες ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν όταν το θύμα υπέστη διάκριση λόγω π.χ. εθνικής καταγωγής ή φυλής. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε διεμφυλικά άτομα, ανάλογα με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά την γέννηση, εάν έχουν ολοκληρώσει την δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου. Ορισμένες επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου δεν παρέχονται από το δημόσιο σύστημα υγείας, θεωρούμενες ως “καλλωπιστικές”.

– ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ο νόμος του 2002 προβλέπει την αναγνώριση ως γονέα του άνδρα με τον οποίο είναι έγγαμή ή σύντροφος η γυναίκα που θα υποβληθεί σε Ι.Υ.Α. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται ως γονέας η τυχόν σύντροφος της γυναίκας. Επίσης δεν προβλέπεται γονεϊκότητα για ομόφυλο ζευγάρι ανδρών με παρένθετη μητέρα. Δεν αναγνωρίζεται καμία ΛΟΑΤΚΙ κατηγορία ζεύγους ως γονέας.

– ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ: Δεν αναγνωρίζει την δυνατότητα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ αναγνωρίζει το τεκμήριο πατρότητας για παιδί που θα αποκτηθεί (όχι μόνο γεννηθεί, αποκτηθεί) κατά την διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης. Δεν αναγνωρίζεται επίσης η γονεϊκή ιδιότητα του δεύτερου, μη βιολογικού γονέα, για τα παιδιά του ενός μέρους που προϋπήρχαν του συμφώνου (ενώ με τον γάμο δύναται ο νέος γονέας να τεκνοθετήσει το προϋφιστάμενο παιδί του έτερου γονέα).

– ΓΑΜΟΣ: Δεν αναγνωρίζεται για ομόφυλα ζευγάρια, καθώς με απόφαση του Αρείου Πάγου του 2017 κρίθηκε ότι ο Αστικός Κώδικας δεν υποστηρίζει ερμηνευτικά τη σύναψη γάμου ομοφύλων, ακυρώνοντας αμετάκλητα τον γάμο της Τήλου.

Και, δυστυχώς, έπεται συνέχεια, πάντοτε προς τη λάθος κατεύθυνση. Μόνο αφελής μπορεί να περιμένει πεφωτισμένη νομοθέτηση από μία κυβέρνηση που φλερτάρει με τα όρια της ακροδεξιάς, άσχετα αν κάποιοι βουλευτές της (με πρώτο τον νυν πρωθυπουργό) υπερψήφισαν την καθιέρωση του Συμφώνου Συμβίωσης.

Το βιολί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν το παίζουν πια οι ελάχιστοι κεντρώοι, αλλά οι σκοταδιστές ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν από τη Χρυσή Αυγή λίγο αριστερότερα για να προσφέρουν στη Ν.Δ. την αυτοδυναμία.

Οι θαυμαστές του Αμβρόσιου, για να το γράψω διαφορετικά. Αυτοί που πιστεύουν ότι αποφάσεις σαν τη σημερινή του Αρείου Πάγου αποτελούν διολίσθηση προς τον κομμουνισμό και απειλή ενάντια στην ορθοδοξία.

Ο Ιούνιος, παραδοσιακός μήνας της Υπερηφάνειας (με κεφαλαίο το «Υ» παρακαλώ) ολοκληρώνεται χωρίς τα καθιερωμένα φεστιβάλ και με θαμπά τα χρώματα του ουρανίου τόξου.

Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλά μέρη του κόσμου έγιναν συμβολικές και αυτοοργανωμένες πορείες Pride το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με φωνή συμπαράστασης στο κίνημα «Black Lives Matter».

Αλλού ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος, εδώ στην Ελλάδα λίγος. Και η προβολή από τα συστημικά μέσα ανύπαρκτη. Το Εuropride, που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, ακυρώθηκε για την αποφυγή συνωστισμού.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η δίκη των γνωστών σε όλους φονιάδων ορίστηκε μόλις πρόσφατα και θα ξεκινήσει έναν μήνα αργότερα.

Αλλά η κοινή γνώμη αδιαφορεί. Τον ομοφυλόφιλο Ζακ τον θεωρεί λιγότερο ίσο από τους υπόλοιπους συμπολίτες. Του κρεμάει λογής λογής κουδούνια, για να υποστηρίξει την αποστροφή που νιώθει.

«Υπερηφάνεια», σου λέει ο άλλος. Υπερήφανος για αυτόν τον τόπο θα αισθανθώ μόνο αν δω τους υπαιτίους για το έγκλημα να σαπίζουν πίσω από τα σίδερα και τους απλούς πολίτες να χειροκροτούν. Έστω, από τα μπαλκόνια.