ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

«Αυτή η δροσερή πνοή μας έχει πουντιάσει λίγο, μας έχει πλευριτώσει»

 

 

Ανάμεσα σε διάφορα επιχειρήματα χωρίς καμία λογική και σοβαρότητα, όπως το ότι η Υπουργός Παιδείας «δεν γνωρίζει» ότι τα κριτήρια για τα ιδιωτικά κολέγια στην Ελλάδα δεν ορίζονται από τα ξένα πανεπιστήμια με τα οποία «συνεργάζονται», ξεχώρισε η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι με την αστυνομία στα Πανεπιστήμια μπαίνει «η δροσερή πνοή της Δημοκρατίας». Την Τετάρτη, χιλιάδες φοιτητές ανέπνευσαν αυτήν τη δροσερή πνοή, κατά τη διάρκεια τις μαζικής καταστολής στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. «Όταν τον άλλον τον παίρνουν επειγόντως για χειρουργείο, από κει που θα πήγαινε απλά στο σπίτι του, απλά επειδή πήγαινε να πάρει ένα Μετρό από την Ομόνοια, νομίζω ότι αυτό δεν είναι ούτε δημοκρατία ούτε υπεράσπιση του Πολίτη» τονίζει φοιτήτρια που ξεκίνησε για να κατέβει να διαμαρτυρηθεί και κατέληξε, μετά από μία στάση στο «Ιπποκράτειο», στον «Ερυθρό Σταυρό» τραυματισμένη, ελαφρά πάντως σε σχέση με αρκετούς άλλους.

Η Ζωή είναι φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο και παράλληλα σπουδάστρια στο ΕΚΑΒ. Την Τετάρτη βρισκόταν στο συλλαλητήριο όταν αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν φίλο της. «Εγώ ακολούθησα από πίσω, τον πήγαν στο πλάι της Βουλής του φορέσαν χειροπέδες… Τους φώναζε ¨δεν αντιστέκομαι” επανειλημμένα. Τους έλεγα ότι θέλω να δω αν είναι καλά, ήθελα να δω αν είχε χτυπηθεί στο κεφάλι. Τους έλεγα “αφήστε με να δω ότι είναι καλά, έχω την ιδιότητα του διασώστη, αφήστε με να δω αν είναι καλά και πάρτε τον”».

Η φοιτήτρια δεν ήταν ανάμεσα στις δεκάδες προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε 24 συλλήψεις, αλλά λόγω χτυπημάτων που δέχθηκε στην πλάτη και στο χέρι, που επιδείνωσαν προηγούμενο νευρολογικό ιατρικό πρόβλημα βρέθηκε να αναζητάει νοσοκομείο. «Εγώ είμαι καλά. Σε σχέση με άλλους ανθρώπους που είδα, εγώ είμαι καλά. Ο ώμος μου πάει λίγο καλύτερα. Έχω πρόβλημα με την πλάτη μου, έχω πρόβλημα όταν ανασαίνω βαθιά» σημειώνει.

Αρχικά, μαζί με άλλους τραυματίες, κυρίως από την επίθεση των αστυνομικών κοντά στην Ομόνοια, καθώς το συλλαλητήριο ολοκληρωνόταν, βρέθηκε στο «Ιπποκράτειο»: «Οι άνθρωποι οι πρώτοι που πήγαμε στο Ιπποκράτειο, οι οποίοι μας λέγανε εν τω μεταξύ, ότι είναι πολύ συγκινητικό να το ακούς αυτό, το ότι “είμαστε μαζί σας”, οι γιατροί να μας το λένε αυτό το πράγμα  ότι “είμαστε μαζί σας” και να μας κατατοπίζουν το τί ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να μην το αφήσουμε έτσι, μας είπανε ότι πρέπει να πάρουμε το πρωτόκολλο και το βιβλίο, το τι  είχε γραφτεί μέσα από τους γιατρούς και να υπάρχει ιατροδικαστική γνωμάτευση στους τραυματισμούς. Παρόλα αυτά ψάχνανε οι ίδιοι οι γιατροί να βρουν για να γίνει η ιατροδικαστική γνωμάτευση και δεν υπήρχε χθες διαθέσιμος πουθενά. Αυτό ειπωμένο από τον άνθρωπο της διαλογής στο Ιπποκράτειο. Τον γιατρό διαλογής, έτσι».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «κατέληξα τέλος πάντων αρχικά στο Ιπποκράτειο και μετά στον Ερυθρό, γιατί χρειαζόμουνα νευροχειρουργό. Εκεί πέρα, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα,  από το συλλαλητήριο που έγινε, που μόνο εκείνη την ώρα και αρκετές ώρες μετά, μέχρι να βρούμε την ειδικότητα, ήταν ακόμα περίπου 10 άτομα. Δίπλα μου ήταν άτομο με χτυπημένη αυχενική μοίρα, με ράμματα… Υπήρξε παιδί το οποίο μπήκε χειρουργείο, γιατί μέσα στο μετρό, σήκωσε ο αστυνομικός τον πυροσβεστήρα και τον έσκασε στο πρόσωπο. Του ‘σπασε τα δόντια, του ‘σπασε το φατνίο…Όταν τον άλλον τον παίρνουν επειγόντως για χειρουργείο, από κει που θα πήγαινε απλά στο σπίτι του, απλά επειδή πήγε να πάρει ένα Μετρό από την Ομόνοια, νομίζω ότι αυτό δεν είναι ούτε δημοκρατία ούτε υπεράσπιση του πολίτη και νομίζω ότι δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο σε σχέση με το τι έχουμε να δούμε μέσα στα Πανεπιστήμια που γι’ αυτό».

Mεταξύ των φοιτητών εκεί ήταν και ο γιος του πρώην Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, του Νίκου Μαρκάτου, που κατήγγειλε τα γεγονότα την Πέμπτη. «Τραυμάτισαν κοπέλα με μηχανάκι, η οποία βρίσκεται στον Ερυθρό Σταυρό, στον ίδιο Ερυθρό Σταυρό που βρίσκεται και ο γιός μου τον οποίον έσπρωξαν και έβγαλε τον ώμο του. Με πυροσβεστήρα αστυνόμος έσπασε το σαγόνι και έβγαλε τα δόντια από φοιτητή ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χειρουργείο» τόνισε ο κ.Μαρκέτος στον Real. «Η αστυνομία έκανε πογκρόμ εκ προθέσεως ενάντια στη σπουδάζουσα νεολαία. Σε έξι – επτά χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι αγνόησαν τον ιό γιατί πιστεύουν ότι το μορφωτικό επίπεδο αυτής της χώρας επιτέλους πρέπει να αλλάξει και δεν μπορεί η κάθε μια υπουργός Παιδείας να περνάει αυτά που περνάει» πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις των αστυνομικών της ομάδας «ΔΡΑΣΗ», μία από τις ομάδες που δημιούργησε ξανά η Νέα Δημοκρατία, σε μία πρακτική που την έχουμε δει και σε προηγούμενες διαδηλώσεις, καταγράφηκαν με από τον φακό του Άρη Μεσσήνη για το Γαλλικό Πρακτορείο.

Eνώ, έστω πολύ έμμεσα και θολά, τα γεγονότα αυτά καταγράφονται και στο video της ΕΛ.ΑΣ από το drone, με την Αστυνομία, πολύ διακριτικά, να παραδέχεται ότι η κατάσταση «ξέφυγε». «15:41:33 άλλοι αστυνομικοί της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» κατέρχονται την οδό Ρήγα Φεραίου. Κάποιες υπηρεσιακές μοτοσικλέτες φαίνεται να ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο και μία μοτοσικλέτα φαίνεται να κατευθύνεται πάνω σε μια ομάδα ατόμων, που βρίσκεται στο σημείο. Η επέμβαση των αστυνομικών στο συγκεκριμένο σημείο αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά, αν και η ΓΑΔΑ είδε μόνο «μία μοτοσικλέτα».

Για το «πογκρόμ», πέριξ της Ομόνοιας, που εξαπέλυσε η «δροσερή πνοή της δημοκρατίας» κατά τον Πρωθυπουργό, οι μαρτυρίες συλληφθέντων στην «Εφημερίδα των Συντακτών» περιγράφουν το όργιο βίας των ανεξέλεγκτων «δυνάμεων της τάξης» με τα λυμένα χέρια.

Στον Ερυθρό Σταυρό «ανταλλάξαμε τηλέφωνα, να επικοινωνήσουμε, να βρούμε το δίκιο μας» αναφέρει η Ζωή. «Ανταλλάξαμε τηλέφωνα, να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε. Η μητέρα της κοπέλας που ωρυόταν ότι 20 χρονών κοπέλα, τι της κάνετε. Η κοπέλα εν τω μεταξύ ήταν δίπλα ακριβώς στο φορείο, και να περιμένει η Ασφάλεια μέσα, σε καιρούς κορονοϊού. Ήταν μέσα δύο ασφαλίτες για μία κοπέλα. Να κοιτάνε τα ονόματά μας στα καρότσια. Να μη μας αφήνουν έστω… να ‘μαστε λίγο καλύτερα… Και η έννοια τους ήταν… και να λένε, αν τον γράψανε, αν τον κάνανε… Λες και ήμασταν βόδια, λες και ήμασταν ζώα,  για να κάνει ράματα ο χειρουργός. Λες και εκτονώνονται. Γιατί αυτό είναι εκτόνωση».

Προφανώς, τα πολυδιαφημισμένα σχέδια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι η Αστυνομία θα «ενημερώνει» όταν πρόκειται να ασκήσει βία, παρέμειναν στις γλαφυρές ανακοινώσεις. «Δεν βγήκε κανείς να μας πει: “παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε βία”. Δεν μας είπαν “παιδιά τώρα θα σας τις βρέξουμε, έχουνε παρεισφρήσει…” Ήρθαν κατευθείαν με βία» σχολιάζει η φοιτήτρια.

To ίδιο, φάινεται να συμβαίνει και με τις υποτιθέμενες «διευκρινίσεις» του Υπουργού, Χρυσοχοϊδη, για τον «χώρο των δημοσιογράφων», μετά τις αντιδράσεις στα σχέδια που παρουσίασε αυθαίρετα η ΕΛ.ΑΣ. Ο δημοσιογράφος του Documento, Αντώνης Ριγόπουλος, κατήγγειλε ότι «στο χθεσινό συλλαλητήριο άκουσα τέσσερις φορές από χείλη αστυνομικών προς δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ τη φράση “γιατί δεν είσαι εκεί που είναι και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι;”. Αυτή είναι μια φράση που δε θα άκουγες στο παρελθόν. Είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η φοβερή ιδέα του «οριοθετημένου χώρου» για τους δημοσιογράφους στις πορείες επιχειρείται να εφαρμοστεί de facto. Μιλάνε για αυτό, λες και είναι ήδη αυτονόητο το ότι οι δημοσιογράφοι κινούμαστε σε αγέλες. Μας κοιτάνε και έκπληκτοι όταν τους λέμε ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να σταθούμε όπου στέκονται και οι άλλοι».

Μία μέρα μετά από όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού κατασυκοφάντησε τα Πανεπιστήμια, μιλώντας για «βιασμούς και ναρκωτικά», υποστήριξε ότι «στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία αλλά η Δημοκρατία», ενώ συνέχισε μιλώντας για τη «δροσερή πνοή της δημοκρατίας που αφήνει έξω ο καπνός από τις μολότοφ».

Σχολιάζοντας την άποψη του, οι φοιτήτρια απαντά: «Ναι, μας έχει πουντιάσει λίγο, μας έχει πλευριτώσει… αυτό μας πλευριτώνει, τα γκλομπ στις πλάτες, μας πλευριτώνει η πνοή της “δημοκρατίας”…»