ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η κυβέρνηση να ευγνωμονεί τους εμπρηστές της Μόριας

 

Δεν ήταν «φιλοξενία» η Μόρια, Ντροπή ήταν, όπως Ντροπή είναι η ΒΙΑΛ, η Αμυγδαλέζα, η Μαλακάσα, η Κόρινθος και κάθε στρατόπεδο προσφύγων, Ντροπή είναι η πλατεία Βικτωρίας με όλους τους ανθρώπους της «γυμνής ζωής» πεταμένους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς Πρόσωπο.

Το «Bye bye Moria», που τραγουδούσαν οι πρόσφυγες και για το οποίο εξανέστησαν οι Γεωργιάδης, Χρυσοχοΐδης και σύσσωμη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν «Bye bye κόλαση», «Bye bye Ντροπή».

Και να τώρα, έρχεται μία φιλοκυβερνητική εφημερίδα («το μέσο είναι το μήνυμα» κύριε Μητσέ) για να πει πως αν δεν υπήρχαν οι εμπρηστές της Μόριας, η κυβέρνηση έπρεπε να τους εφεύρει. «Μην είστε λοιπόν τόσο αυστηρός, κύριε Χρυσοχοΐδη, με τους εμπρηστές… μερικά λάθη φέρνουν αποτέλεσμα», γράφει ο Μ. Μητσός (Τα ΝΕΑ, 16.9.2020). Ναι, είναι αυτά τα λάθη που οι αρχαίοι Ρωμαίοι αποκαλούσαν felix culpa (ευτυχισμένο λάθος). Γράφει, λοιπόν, ο Μ. Μητσός: «…μια φωτιά μπορεί να αποβεί μερικές φορές ευεργετική. Ήταν τέτοια η ντροπή από τις εικόνες των άστεγων προσφύγων της Μόριας που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο, ώστε κινήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι κύριοι Μητσοτάκης, Γεωργιάδης, Χρυσοχοΐδης και λοιποί να ευγνωμονούν τους έξι εμπρηστές της Μόριας, γιατί τους ξέπλυναν από την ντροπή. Γιατί αυτό που αποκαλούσε «πατρίδα» και «παραβίαση φιλοξενίας» ο Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν Ντροπή και εθνικό όνειδος, στίγμα για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, όλους αυτούς που έδωσαν μαθήματα συμπόνιας και ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο πριν κάποια χρόνια.

Τώρα το ανθρωπιστικό πρόσημο και η Ελλάδα της αγκαλιάς για τους αναγκεμένους έχει «μαυρίσει», σαν την ψυχή του Άδωνι και των λοιπών.