ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Κρατούν το ΕΣΥ διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ

Υπάρχει μια σοφή συμβουλή, την οποία δημόσιοι άνδρες και γυναίκες θα έπρεπε να παίρνουν πολύ σοβαρά: «Μην προκαλείς την τύχη σου». Ο κ. Μητσοτάκης, νιώθοντας απεριόριστα προστατευμένος στο επικοινωνιακό κάστρο της σιωπής και της απόκρυψης, την αγνόησε. Τέτοιες πρόνοιες είναι για τους κοινούς θνητούς, όχι για πολιτικούς που κοντεύουν να πιστέψουν και οι ίδιοι σαν αυταπόδεικτες τις πολύ καλά αμειβόμενες κολακείες των βαρόνων των μίντια. Αξίζει να ξανακούσει αλλά και να δει κανείς το βίντεο με την ομιλία του στη Βουλή, με τι θράσος, με πόση σιγουριά, με τι μένος εναντίον όσων επικρίνουν την πολιτική του, απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να της πει: «Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνητότητα. Εχετε εσείς; Φέρτε τη!»

Του την «έφεραν» οι σύμβουλοί του

Δεν χρειάστηκε να κάνει τον κόπο η αντιπολίτευση. Λίγες μέρες μετά ήρθε στη δημοσιότητα όχι κάποια ένδειξη, αλλά τα στοιχεία μελέτης συμβούλων της κυβέρνησης, που συνδέουν απερίφραστα τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ με την εξαιρετικά αυξημένη θνητότητα. Νομίζοντας ότι προκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση, προκάλεσε την τύχη του. Αν είναι μια φορά αισχρό να λες εν γνώσει σου ψέματα (όπως φαίνεται από τη δήλωση του κ. Λύτρα ότι η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί σε ανώτατο επίπεδο), είναι δέκα φορές αισχρότερο να αμφισβητείς με θράσος και αλαζονεία το αυτονόητο, αυτό που βιώνει ως πραγματικό κίνδυνο όποιος έχει την «ατυχία» να βρεθεί διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Έναν κίνδυνο που δεν τον ανακαλύπτει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, απλά τον επιβεβαιώνει. Πριν εκείνη τον επιβεβαιώσει, τον έχει νιώσει σαν πικρή αίσθηση υποβιβασμού σε χαμηλότερη κατηγορία φροντίδας ο ίδιος ο νοσηλευόμενος. Κι αυτό δεν μπορείς να το καταλάβεις, αν δεν έχεις βρεθεί εσύ ο ίδιος ή ένας πολύ δικός σου άνθρωπος σ’ αυτή τη θέση. Πράγμα που δεν θα συμβεί ποτέ στον κύριο πρωθυπουργό.

Πολύ χειρότερο από ένα ψέμα

Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον κ. Μητσοτάκη. Πολύ χειρότερο και βαρύτερο από ένα ψέμα. Γιατί αυτό οφείλεται στην παντελή απροθυμία του να δεχτεί το μείζον συμπέρασμα της μελέτης. Ότι στον πυρήνα της αυξημένης θνησιμότητας βρίσκεται η άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να ενισχύσει δραστικά το ΕΣΥ γενικά και ειδικότερα τις ΜΕΘ, καθώς δηλώνει με χίλιους τρόπους ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολυτέλεια, πεταμένα λεφτά και, κυρίως, εμπόδιο στα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Από αυτή την άποψη, ακόμα πιο σημαντικό είναι το εύρημα της μελέτης, σύμφωνα με το οποίο από τη στιγμή που διασωληνώνονται 400 νοσούντες από κορονοϊό, το σύστημα πιέζεται τόσο, ώστε η θνησιμότητα αυξάνεται αλματωδώς από εκεί και πάνω, «με αποτέλεσμα να χάνουμε ασθενείς, που θα ζούσαν υπό άλλες συνθήκες».

Γι’ αυτό και όταν ρωτήθηκε ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του γιατρός και μέλος της επιτροπής ειδικών κ. Βατόπουλος ποιο συμπέρασμα βγαίνει από τη συγκεκριμένη μελέτη, είπε πως το ΕΣΥ ήταν και είναι ανάγκη να ενισχυθεί αποτελεσματικά. Αλλωστε, και ο κ. Λύτρας, συνεργάτης του κ. Τσιόδρα στη συγκεκριμένη μελέτη, δηλώνει με νόημα: «Το αν ενισχύθηκε ή όχι το ΕΣΥ και αν αυτό είναι αρκετό, δεν θα το πω εγώ (…) Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στο φόρτο». Το μεγάλο ηθικό και πολιτικό βάρος που καταλογίζεται στον κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο και τόσο για ένα ψέμα που αποδείχτηκε ότι έχει πολύ κοντά ποδάρια. Είναι για την εγκληματική επιμονή του να θεωρεί επαρκή τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του για το ΕΣΥ υπό την ασφυκτική πίεση της πανδημίας. Τη στιγμή που από όλες τις πλευρές, ακόμα και από κορυφαίους συμβούλους της κυβέρνησης, επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους ότι όχι απλώς δεν αρκούν, αλλά είναι τόσο κάτω από τις πραγματικές ανάγκες, που κοστίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό το συμπέρασμα δεν μπορεί να θεωρηθεί μακάβριο παιχνίδι με τους αριθμούς των νεκρών. Είναι καμπάνα στ’ αφτιά όλων μας.

Το καθαρό μήνυμα της μελέτης

Αυτό είναι το καθαρό μήνυμα της μελέτης, που αποδομεί τον κυβερνητικό ισχυρισμό περί ενίσχυσης του ΕΣΥ και αξίζει να μεταφερθεί στα πέρατα της επικράτειας, χωρίς να μειωθεί η αξία του από την πιο επικοινωνιακή και αναγκαία αποκάλυψη του ψεύδους. Ο κάθε ψεύτης, σήμερα είναι αύριο δεν είναι. Η πολιτική του της υποβάθμισης του ΕΣΥ είναι μόνιμη και διαρκής απειλή και η απόκρουσή της χρειάζεται να γίνει παλλαϊκό αίτημα. Ένα αίτημα που ούτε θα διαδοθεί ούτε θα διατρανωθεί από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, που ήδη έχουν θάψει τη μελέτη. Είτε με την κατάταξή της στα ψιλά των ειδήσεων, είτε με την υποβάθμισή της σε αντικείμενο τρέχουσας και συνηθισμένης αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι δουλειά, είναι καθήκον του καθενός μας, όλων εκείνων που βιώνουν στην καθημερινή ζωή τους την ανάγκη και τη σημασία ενός ενισχυμένου ΕΣΥ, με ισχυρό βραχίονα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συμπαραστάτη της λαϊκής οικογένειας, που διαρκώς θα αναβαθμίζεται και θα εκσυγχρονίζεται. Για να μπορεί να καλύπτει όχι όπως-όπως τις έκτακτες ανάγκες σε εποχές πανδημίας, αλλά με πληρότητα τις καθημερινές και εξελισσόμενες απαιτήσεις της μεγάλης πλειονότητας του λαού, χωρίς διακρίσεις. Αυτό είναι το όφελος που χρειάζεται και μπορούμε να αποκομίσουμε από τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας, παράλληλα με τον αγώνα για την απαλλαγή από την κυβέρνηση της ΝΔ, που στέκεται εμπόδιο για την πραγματοποίηση και αυτού του στόχου.