ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Μία εβδομάδα επικοινωνιακών τρικ, δύο χρόνια απάνθρωπων πολιτικών

Με τις κλειστές πόρτες που δημιουργούν αποθήκες ψυχών και δεσμοφύλακες, με μια λογική «να κλειστούμε στο καβούκι μας» -που ευθυγραμμίζεται με το Βίζεγκραντ- αγνοώντας ακόμα και την ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα, αλλά και με τα κλειστά μυαλά των ακροδεξιών, και μη, της κυβέρνησης, καταδικάζονται οι πρόσφυγες, οι πολίτες και η χώρα, μέσα σε μια Ευρώπη διαρκώς κατώτερη των περιστάσεων.

Η ξενοφοβική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ταυτοτική για μια μερίδα στελεχών, μελών και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προσέγγισης ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε πως συγκινήθηκε με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που αρνήθηκε να υπογράψει αυτόγραφο σε ελληνική σημαία, επειδή είναι «σύμβολο της πατρίδας», αλλά όταν προκλήθηκε, δεν δέχθηκε ότι και ο Γιάννης και όλη η οικογένεια ζούσαν σε άθλιες συνθήκες επί χρόνια χωρίς καμία στήριξη και ότι αν δεν ήταν το NBA στη μέση, πιθανώς να ήταν σήμερα σε κάποια σειρά αναμονής για την άδεια παραμονής τους ή σε κάποιο Κέντρο Κράτησης ή ακόμα και να στοχοποιούνταν επειδή στην τάξη τους υπήρχαν περισσότερα παιδιά μεταναστών…

Μάλιστα, για να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται, επανέλαβε αρκετές φορές με στόμφο ότι «η κυβέρνηση αυτή κατάφερε να μειώσει τις λαθρομεταναστευτικές ροές» και απαντώντας για τις επαναπροωθήσεις είπε πως οι καταγγελίες ακόμα και από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «είναι παγερά αδιάφορες» γιατί δεν έχει δικαιοδοσία, ενώ ερωτηθείς για τον έλεγχο που διεξάγεται για το θέμα από την αρμόδια επίτροπο, είπε: «Δεν θα μας κάνει και ντα η κυρία επίτροπος, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας».

Πέραν του αυτονόητου ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, παρά μόνο λαθραία τσιγάρα, καύσιμα κ.λπ., και του επίσης δεδομένου ότι οι ροές έχουν μειωθεί κυρίως λόγω της πανδημίας, οι υπουργοί της κυβέρνησης Γεωργιάδης και πρόσφατα στη Βουλή η κ. Βούλτεψη επιμένουν να απαξιώνουν κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης που έχουν συμβάλει στις προσπάθειες της Ελλάδας αλλά και στην ανθρωπιστική και νόμιμη διαχείριση παγκόσμιων κρίσεων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εκθέτει και απομονώνει τη χώρα με τέτοιες δηλώσεις και πρακτικές, υπονομεύοντας ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας που είναι το διεθνές δίκαιο και στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, οι κ. Δένδιας και Μηταράκης συμφώνησαν να έρθουν στη χώρα μας επτά βουλευτίνες από το Αφγανιστάν για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να μεταβούν στις ΗΠΑ. Ο απεγκλωβισμός και η διάσωση της ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους είναι κάτι θετικό που όμως είναι προφανές ότι, όπως και στην περίπτωση πολιτογράφησης των Αντετοκούνμπο αμέσως μετά τις αναρτήσεις Μπογδάνου, η πρόθεση και εδώ είναι ξεκάθαρα επικοινωνιακή.

Διότι με αυτή την κυβέρνηση είναι που απορρίπτονται ως απαράδεκτα αιτήματα Αφγανών, μέσω της ΚΥΑ για την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και εγκλωβίζοντάς τους στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι αρμόδιοι υπουργοί επιμένουν να μην απαντούν στις αμέτρητες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και «εξαφανίσεις» στο Αιγαίο και τα νησιά και δεν προχωρούν καν σε αναστολή επιστροφών στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει και «καμπάνια αποτροπής» με απευθείας ανάθεση δεκάδων χιλιάδων ευρώ (έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.), η οποία θα αποτρέπει τους Αφγανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν άσυλο, λες και αυτό το κάνουν από επιλογή.

Η πολιτική που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με τη βοήθεια και των συστημικών ΜΜΕ που έχουν «θάψει» το προσφυγικό, έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα.

Ο ίδιος ο κ. Μηταράκης πριν από μία εβδομάδα εγκαινίαζε την κλειστή δομή υποδοχής στη Σάμο και εξέπεμπε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει σημείο εισόδου. Μέχρι σήμερα κατηγορούσαμε την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε φυλακές, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο όρος «φυλακή» είναι μάλλον ήπιος για τον οργουελιανό εφιάλτη που ετοιμάζει και με τα συστήματα παρακολούθησης που δοκιμάζονται από το υπουργείο. Μακριά από όλους και από όλα, με λειτουργία στρατοπέδου με υπηρεσιακά σημειώματα εξόδου και με κέντρο κράτησης-φυλακή, όπου αργά η γρήγορα θα μεταφερθούν οι περισσότεροι από τους διαμένοντες.

Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό -και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε ως κυβέρνηση- είναι εκείνη που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, σέβεται απαρέγκλιτα -και όχι a la carte- τα ανθρώπινα δικαιώματα, παλεύει για να επικρατήσουν η αλληλεγγύη και η ισορροπία δικαιωμάτων με τις τοπικές κοινωνίες και απαιτεί από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν δημιουργώντας ισχυρές τις συμμαχίες. Με τις κλειστές πόρτες που δημιουργούν αποθήκες ψυχών και δεσμοφύλακες, με μια λογική «να κλειστούμε στο καβούκι μας» -που ευθυγραμμίζεται με το Βίζεγκραντ- αγνοώντας ακόμα και την ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα, αλλά και με τα κλειστά μυαλά των ακροδεξιών, και μη, της κυβέρνησης, καταδικάζονται οι πρόσφυγες, οι πολίτες και η χώρα, μέσα σε μια Ευρώπη διαρκώς κατώτερη των περιστάσεων.

Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κορινθίας