ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Οι ακροδεξιές ρεζέρβες του Μητσοτάκη

Αν και στην πολιτική ο κυνισμός είναι κάτι που συναντούμε συχνά, στη δυναστεία της οικογένειας Μητσοτάκη ο πολιτικός κυνισμός έχει αναχθεί σε πάγια πολιτική συμπεριφορά με «επιστημονικά» χαρακτηριστικά. Ξεκινώντας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αρκεί να επισημάνουμε δύο χαρακτηριστικές, κραυγαλέες περιπτώσεις: την αποστασία από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου που αποτέλεσε τον προάγγελο της χουντικής επταετίας και το λεγόμενο «βρώμικο ‘89» που οδήγησε στα ειδικά δικαστήρια και στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Στη σημερινή εποχή, ο υιός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, εξασφαλίζοντας τη στήριξη πατενταρισμένων ακροδεξιών στελεχών, οι οποίοι πλέον φιγουράρουν σε πρωτοκλασάτα υπουργεία και επικαθορίζουν σημαντικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρώντας να εγκαθιδρύσουν την ακροδεξιά ιδεολογία και στάση ζωής ως ένα νέο κυρίαρχο μοντέλο στην ελληνική κοινωνία.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, άνοιξαν κι οι δουλειές του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Άδωνι Γεωργιάδη και το κυριότερο, οι φωνακλάδικες τηλεπωλήσεις της επιχείρησής του «Ελληνική Αγωγή» αντικαταστάθηκαν από επίσημη αναγνώριση και κύρος. Το 2020, η «Ελληνική Αγωγή» πήρε τέσσερα βραβεία στον διαγωνισμό «Education Leaders Awards» και επιλέχθηκε ως το Ιδιωτικό Κέντρο Εκπαίδευσης της χρονιάς! Και, κρατηθείτε…, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της βράβευσης ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ξεφτίλα του πασοκικού εκσυγχρονισμού σε όλο της το μεγαλείο! Και για μην υπολείπεται η νυν υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, του οποίου προΐσταται, ενέκρινε για τα σχολεία τα προγράμματα της «Ελληνικής Αγωγής» του Άδωνι Γεωργιάδη. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», όπως λέει κι η παροιμία. Παρά τον θόρυβο που προκάλεσαν τα σκοταδιστικά βίντεο της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, η alt right ιδεολογική κατεύθυνση της κυβέρνησης δεν κρύβεται, απεναντίας προβάλλεται και διαφημίζεται. Άντε να ανακτήσει τον ρόλο και την αξιοπιστία του το δημόσιο σχολείο όταν κατακλύζεται από μια τσαρλατάνικη κι αναχρονιστική ελληνολατρία χουντικών καταβολών.

Εκτός από αυτές τις ακροδεξιές ομορφιές, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να πάει ακόμα παραπέρα. Αν τα πράγματα στριμώξουν, μέσα στα αδιέξοδα της αλλοπρόσαλλης κι ανάλγητης πολιτικής του, υπάρχει κι ακόμη μια εφεδρεία με σαφέστατες ακροδεξιές καταβολές. Αυτή δεν είναι άλλη από την «Ελληνική Λύση», το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο φαίνεται να μπαίνει άνετα στην επόμενη βουλή. Το τι συμβαίνει εδώ στην Θεσσαλονίκη, και κατ’ επέκταση στην Μακεδονία, με τον Βελόπουλο είναι απερίγραπτο. Αρχικά, στην είσοδο της πόλης, στο λιμάνι, δεσπόζει μια τεράστια φωτογραφία του σα να είναι διαφημιστική γιγαντοαφίσα. Κάθε βράδυ, στη λεγόμενη prime time τηλεοπτική ζώνη, ο Βελόπουλος εμφανίζεται ταυτόχρονα (!) σε τρία και τέσσερα διαφορετικά τοπικά κανάλια. Έχει μόνιμο βήμα στο κανάλι «Βεργίνα tv» σε μια εκπομπή μονολόγου όπου, με ύφος φωτεινού παντογνώστη, ελληναρά παλαιάς κοπής κι ευφάνταστου συνομωσιολόγου, λέει απίθανα πράγματα. Πολύ συχνά, σχεδόν καθημερινά, συμμετέχει στο καθημερινό λεγόμενο «ανατρεπτικό δελτίο» του σταθμού, στο οποίο τον λιβανίζουν απροκάλυπτα και ταυτόχρονα προωθούν ποικίλες ακροδεξιές, ξενόφοβες κι αναχρονιστικές απόψεις. Παράλληλα, εμφανίζεται την ίδια ώρα σε μαγνητοσκοπημένες εκπομπές άλλων περιθωριακών τοπικών καναλιών, πουλώντας θαυματουργές αλοιφές, μαντζούνια και άλλα περίεργα προϊόντα, κλέβοντας τη δόξα του πρώτου διδάξαντα Άδωνι Γεωργιάδη. Εκμεταλλευόμενος την ευπιστία πολλών ηλικιωμένων, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του ακροδεξιού κενού που άφησε η διάλυση της Χρυσής Αυγής, ευθυγραμμιζόμενος με τον σκοταδισμό ποικίλων συνομωσιολόγων, «μακεδονομάχων» και ρατσιστών, έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Αν τον χρειαστεί για μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Μητσοτάκης δεν θα διστάσει καθόλου να μετακινηθεί ακόμη ακροδεξιότερα, αναδεικνύοντας τον Βελόπουλο σε κορυφαίο υπουργό και ρυθμιστή της κυβερνητικής πολιτικής. Και φυσικά θα χρησιμοποιήσει το άλλοθι ότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση με το κόμμα του Καμμένου…