ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ο άλλος είσαι εσύ

Του Παντελή Μακρή*
Όλη η ηθική παρακμή της ελληνικής κοινωνίας συνοψίζεται στο διπλό αίτημα “Ναι στον εμβολιασμό, Όχι στην υποχρεωτικότητα”, το οποίο μεταφράζεται απλά, “εμβολιαστείτε εσείς να την σκαπουλάρουμε εμείς”. 
Είναι η ίδια υποκρισία και ο ατομικισμός που ακούγεται στο ” Α, τι κρίμα οι Αφγανές που τις κυνηγάν οι Ταλιμπάν, αλλά όχι και να έρθουν λαθρομετανάστριες εδώ. Ας πάνε σε μουσουλμανικές χώρες “.
Αν δεν νιώσουμε την κοινή μας μοίρα μπροστά στο θάνατο, αν δεν νιώσουμε αδέρφια απέναντι σε μια καταστροφή, σε μια πυρκαγιά (Εύβοια), σ’ ένα σεισμό (Αϊτή), σ’ ένα πόλεμο (Αφγανιστάν), σε μια πανδημία (Γιουχάν- Μπέργκαμο-Ευαγγελισμός), δεν θα μάθουμε ποτέ να βάζουμε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι για τον ξένο, κι άλλο εμβόλιο να προστατεύσουμε τον διπλανό μας άλλον. Και θα σταυροκοπιώμαστε φοβισμένοι κι άπραγοι που δεν είμαστε ο επόμενος ξένος, ο επόμενος διασωληνωμένος, προς ώρας… 
Μόνο η Ισότητα και η Αδελφοσύνη θα μας κάνει ελεύθερους ανθρώπους. Γιατί Ελευθερία σημαίνει η από κοινού αποδοχή μιας σειράς δεσμεύσεων για την προάσπιση της βιολογικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής. 
Αλλιώς είμαστε έρμαια της ασυδοσίας του εκάστοτε ισχυρού και των ιδιοτελών συμφερόντων του. Των ιμπεριαλιστών, των φαρμακευτικών, των Ταλιμπάν, των ναζί, των εθνικών και πολυεθνικών εργολάβων και τόσων άλλων, όσες και οι ελευθερίες ή οι ευκαιρίες που μας πουλάν. 
Είναι φτωχική  και μίζερη η Ιθάκη χωρίς το ταξίδι που απλώνεται μπροστά μας.
*Κοινωνιολόγος, μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φαλήρου Α’ Θεσσαλονίκης.