ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Πώς επιχειρεί ο Κ. Μητσοτάκης μέσω… Ουκρανίας να «κάψει» το σενάριο προοδευτικής διακυβέρνησης

Μόνο τυχαία δεν θεώρησαν αρκετοί την ιδιαίτερη αναφορά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha, στη στάση που τήρησε το ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα της αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαχωρίσει την περίπτωσή του από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25) αναφέροντας: «Προφανώς, αν εξαιρέσει κανείς το ΚΙΝΑΛ, προς τιμήν του, που είχε μια πολύ καθαρή θέση, όλοι οι άλλοι ήταν στο “ναι μεν αλλά”. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Η στόχευση της συγκεκριμένης διατύπωσης ήταν για πολλούς προφανής και διττή. Αφενός μεν ήθελε να δημιουργήσει την εικόνα δυο πολιτικών “μπλοκ” επί του ζητήματος, ενώ αφετέρου επιθυμούσε να δημιουργήσει επιπλέον δυσκολίες στην απόπειρα προσέγγισης μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου.

Και όλα αυτά την στιγμή που ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης  απέρριπτε κατηγορηματικά την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογράμμιζε: «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του κ. Τσίπρα και δεν πιστεύει στην εθνική συνεννόηση. Η εθνική συνεννόηση δεν είναι αλά καρτ και κυρίως δεν προσαρμόζεται στα κατά καιρούς συμφέροντα της ΝΔ».

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές πάντως σημειώνουν πως είναι συστηματική η απόπειρα κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα να παρουσιάσουν  με επίκεντρο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μια εικόνα ενός εγχώριου «φιλοδυτικού» δημοκρατικού μετώπου απέναντι σε ένα «θολό» μέτωπο του οποίο -όπως ισχυρίζονται- φλερτάρει με την στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και όλα αυτά με φόντο την σημαντική κυβερνητική φθορά -όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις- αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα που διαφαίνεται στον ορίζοντα, με δεδομένο πως οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.
Την ίδια στιγμή, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως η συγκεκριμένη παρέμβαση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε λίγες ώρες μετά την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη -κατά τη διάρκεια δικής του συνέντευξης στον Ant1- να διαχωρίσει τη θέση του ΚΙΝΑΛ από ένα φιλοδυτικό μέτωπο υπό την «αγκάλη» του κυβερνώντος κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να εντάξει το κόμμα του στο «ανήκομεν εις την Δύση» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο επανέλαβε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, προσχρωρώντας στο «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» του Ανδρέα Παπανδρέου, στο οποίο έκανε αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προφανέστατα η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Η Ελλάδα δεν “ανήκει” στη Δύση, είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση, στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν πως οι «ίσες αποστάσεις» εξακολουθούν να αποτελούν σταθερή στρατηγική του κόμματος. Υπενθυμίζουν δε πως επί της ουσίας, ό,τι κι αν υποστηρίζουν στο κυβερνητικο στρατόπεδο, το ΚΙΝΑΛ έχει διακριτή στάση για το ζήτημα της Ουκρανίας, στηρίζοντας μεν την στρατιωτική βοήθεια στην περιοχή, ζητώντας όμως παράλληλα την διενέργεια Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα, πράγμα που αρνείται πεισματικά ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως όσο πλησιάζουν οι κάλπες, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης και το επιτελείο του θα δυσκολεύονται να ισορροπήσουν στο «τεντωμένο σχοινί», που διέπει το πολιτικό σκηνικό σήμερα.

«Και όσο κι αν ξορκίζουμε τα “δίπολα”», σημειώνει στέλεχος του ΚΙΝΑΛ με μακρά θητεία στα κοινοβουλευτικά έδρανα και προσθετει: «Δεν θα αργήσει η ώρα που σε κρίσιμα ζητήματα θα κληθούμε να τοποθετηθούμε επί της ουσίας και χωρίς στρογγυλέματα».