ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις

Σταματήσαμε την καταστροφή!

Ποιος/α μπορεί να αμφισβητήσει ότι μόλις μέσα σε τρία χρόνια και μάλιστα σε ένα δύσκολο εξωτερικό αλλά και εσωτερικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει διαμορφώσει νέες, θετικές, «κανονικότητες» για εκατομμύρια πολίτες της χώρας; Ειδικότερα για τα πιο φτωχά στρωματά, που εξ αίτιας της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών διαχείρισης της, αποτελούν σήμερα την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Είναι η πρώτη φορά που εκατομμύρια πολίτες, αισθάνονται και βλέπουν «από την ίδια τους την πείρα» ότι «κάποιος νοιάζεται για αυτούς»!

Το «κοινωνικό μέρισμα» και η μεροληπτική κάθε χρόνο διανομή του στους φτωχότερους, είναι μια «νέα κανονικότητα». Αν την πρώτη χρονιά δεν το περίμενε κανείς, τώρα έγινε «αναμενόμενο».

Είναι σίγουρο ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το πάρει πίσω. Υποχρεωτικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό θα πρέπει να το διανέμει. Από «παροχή” που ήταν αρχικά, γίνεται «δικαίωμα» και αποτελεί μια, έστω, ιδιότυπη διαδικασία αναδιανομής του πλούτου σε συνθήκες κρίσης.

«Νέα κανονικότητα» είναι εδώ και πολύ καιρό, η δωρεάν και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των πολιτών της χώρας στις υπηρεσίες υγείας.

Σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης , από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση της Αριστεράς έκανε κάνει πράξη, αυτό που ήταν το ζητούμενο για δεκαετίες. Να αποσυνδέσει το δικαίωμα στην υγεία, από την εργασιακή κατάσταση του κάθε ένα και της κάθε μιας.

Αυτό έδωσε την δυνατότητα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας, που η κρίση και τα μνημόνια τους είχαν πετάξει έξω από το σύστημα περίθαλψης, σήμερα  να μπορούν να προγραμματίζουν την ζωή τους απελευθερωμένοι από το άγχος του «τι θα γίνει αν…»

Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» αποτελεί μια επιπλέον «νέα κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η κάθε οικογένεια ξεκινάει τώρα πια τον μήνα της, από μια σίγουρη,  έστω και ελάχιστη οικονομική βάση, με εξασφαλισμένα τρόφιμα και «την ΔΕΗ», με εξασφαλισμένη την υγειονομική περίθαλψη!

Αυτές είναι μόνο τρεις από τις πολλές «νέες κανονικότητες», γιατί υπάρχουν και άλλες:

Οπως π.χ. ότι κάθε χρόνο χιλιάδες οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακους σταθμούς και σύντομα κάθε παιδί θα έχει μια θέση σε αυτούς, όπως ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τέλος της χρονιάς θα έχουν πάρει τις επιδοτήσεις τους και δεν θα περιμένουν μήνες και μήνες για τις αποζημιώσεις από τις ζημιές που έπαθαν, ότι κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, ότι για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, η ελπίδες να βρουν σύντομα δουλειά έχουν μεγαλώσει, οτι…ότι… ότι!

Δεν είναι όμως περίοδος για πανηγυρισμούς.  Εχουν πολλά να γίνουν ακόμα, γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας μας είναι τεράστιες.

Ομως κανείς και καμία δεν μπορεί να παραβλέψει ότι μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε λίγο χρονικό διάστημα, με πισωγυρίσματα ή όχι, η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να κάνει πράξη το βασικό της προεκλογικό σύνθημα

Να σταματήσει την κοινωνική καταστροφή που μας είχαν οδηγήσει οι πολιτικές διαχείρισης της κρίσης από την Ν.Δ και τα άλλα κόμματα της διαπλοκής!