ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Όταν ΝΔ και ακροδεξιά ταυτίζονται στη ρητορική του μίσους

«Πράκτορες της ΜΙΤ πυρπόλησαν τη Μόρια» γράφει εφημερίδα(ΚΟΝΤΡΑ) που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ από τα ακροδεξιά! «Τι ωραία που θα κόλλαγε! Πόσο καλά θα εξυπηρετούσε το εθνικό αφήγημα περί επικείμενης «προβοκάτσιας» … ότι πίσω από τη φωτιά στη Μόρια μπορεί και να κρύβονται τούρκοι μυστικοί πράκτορες!» γράφει ο Μιχάλης Μητσός στα σημερινά ΝΕΑ, εξαερώνοντας τους συνομωσιολογικούς πομφόλυγες.

Τελικά τι ισχύει στην πραγματικότητα; Γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το προσφυγικό; Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι εγκλωβίστηκε στην ακροδεξιά ρητορική της, προκειμένου να ψηφοθηρήσει, και έτσι όποιες λύσεις προώθησε, ακόμα και οι πιο αυταρχικές, όπως τα στρατόπεδα-φυλακές, προσέκρουσαν στην άρνηση του ακροδεξιού της ακροατηρίου. Όλες οι προσπάθειες να αποσυμφορηθούν τα κέντρα προσφύγων των νησιών σταμάτησαν μπροστά στην αντίδραση των ακροδεξιών τοπικών αρχόντων και κατοίκων της ενδοχώρας. Τώρα οιμώζουν οι κυβερνώντες ότι δεν τους «άφησαν να εφαρμόσουν την πολιτική τους»! Ποιοι άραγε; Μα οι δικοί τους άνθρωποι είναι που αντιδρούν. Αρχής γενομένης από τον γνωστό Μουτζούρη αλλά και τους πάλαι ποτέ μακεδονομάχους!

Ποιος δεν θυμάται τις επικοινωνιακές παράτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όταν φωτογραφιζόταν μπροστά από τη φωτογραφία του σύρου πρόσφυγα του Γιάννη Μπεχράκη, ή όταν αποχαιρετούσε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μερικά ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες άλλα βρίσκονταν στην κόλαση της Μόριας;

Ποιος δεν πιστεύει ακράδαντα ότι οι ακροδεξιοί του κ. Μηταράκη και της ΝΔ δεν θα εμποδίσουν και πάλι την μεταφορά από τη Λέσβο στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων ανήλικων;

Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Οι ίδιοι. Αυτοί τροφοδοτούν το ιδεολογικό οπλοστάσιο και τη ρητορική του μίσους των ξενοφοβικών, των ρατσιστών και των φασιστών. Όροι και φράσεις, όπως «απέλαση», «να καούν», «ασύμμετρη απειλή», «πράκτορες» και άλλα, χρησιμοποιούνται κατά κόρο από τους πολιτικούς εκπροσώπους της ΝΔ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ακροδεξιά ρητορική

Ως ξενοδοχειακό συγκρότημα εφτά αστέρων θα μας παρουσιάσουν σε λίγο το κολαστήριο της Μόριας οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπου δήθεν φιλοξενούνταν με όλες τις ανέσεις τους κάποιοι “κακομαθημένοι” πρόσφυγες που δεν εκτίμησαν τον ευγενικό και φιλόξενο οικοδεσπότη και έβαλαν φωτιά! Έτσι μας τους παρουσίασε με μάτι που έσταζε μίσος και έμπλεος υστερικής αγανάκτησης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο λόγος του γεμάτος από «λαθρομετανάστες». Ένας όρος που εμπεριέχει υποτίμηση και ρατσισμό και χρησιμοποιείται κατά κόρο από τους ακροδεξιούς μαζί με τη φράση «η πατρίδα μου», που συμπαραδηλώνει την ξενότητα του άλλου.

Από κοντά και ο Κασιδιάρης που γράφει: «Η 5η φάλαγγα δρα εντός των τειχών: ΜΚΟ, λαθρομετανάστες και πράκτορες ξένων δυνάμεων καίνε τα νησιά μας! #ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!…», αποδεικνύοντας ότι ΝΔ και ακροδεξιά δεν είναι απλώς συγκοινωνούντα δοχεία αλλά ταυτίζονται!

Μαζί όμως και η… Κόντρα.

Γιατί άραγε; Επειδή “φυσάει κόντρα” ή από ευήθεια;