ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις

170 χρόνια Κομμουνιστικό Μανιφέστο: Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών είναι η ιστορία ταξικών αγώνων (όλο το βιβλίο)

Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος ή Κομμουνιστικό Μανιφέστο (γερμανικά: Das Manifest der Kommunistischen Partei) είναι το θεμελιακό κείμενο της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Γράφτηκε από τον Καρλ Μαρξ και τον Φρίντριχ Ένγκελς, από τα τέλη του 1847 μέχρι τις αρχές του 1848 μετά από πρόσκληση της «Κομμουνιστικής Λίγκας» (Bund der Kommunisten) για να αποτελέσει το πρόγραμμά της.Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 21 Φεβρουαρίου 1848, λίγες ημέρες πριν την Φεβρουαριανή Επανάσταση στο Παρίσι 24 Φεβρουαρίου 1848.

Το κείμενο, παρότι μόνο 23 σελίδων, αποτελεί μακράν το πολιτικό κείμενο με την μεγαλύτερη επιρροή μετά την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της Γαλλικής Επανάστασης.

Το μανιφέστο εκδόθηκε αρχικά στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα φλαμανδικά και τα δανικά, ωστόσο αντίκτυπο είχε κατεξοχήν στη Γερμανία. Μετά την αποτυχία των επαναστάσεων του 1848, το κείμενο των Μαρξ και Ενγκελς παραγκωνίστηκε για μερικά χρόνια.

Ωστόσο η προεξάρχουσα θέση του Μαρξ στην Διεθνή Ένωση Εργατών (γνωστή και ως Α’ Διεθνής) και η ανάδυση στην Γερμανία δυο μεγάλων κομμουνιστικών κινημάτων, έδωσε νέα ώθηση στο κομμουνιστικό μανιφέστο και σε άλλα κείμενα του Μαρξ. Ανάμεσα στο 1871 και 1883 μεταφράστηκε σε άλλες επτά γλώσσες και μέσα στα επόμενα 40 χρόνια κατέκτησε τον κόσμο. Μέχρι το 1917 είχε εκατοντάδες εκδόσεις σε περίπου 30 γλώσσες.

Τα περιεχόμενα

Το κομμουνιστικό μανιφέστο αποτελεί ένα κείμενο με τεράστια ιστορική και πολιτική σημασία αφού εκεί παρουσιάζεται συνοπτικά η θεωρία που ανέπτυξαν οι Μαρξ και Ένγκελς σε σχέση με την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και την ιστορία.

Η χρονική περίοδος κατά την οποία γράφτηκε το κομμουνιστικό μανιφέστο, είναι η περίοδος όπου αναπτύσσεται ο καπιταλισμός, διαδεχόμενος την φεουδαρχία. Ο καπιταλισμός αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έδωσαν στην ανθρωπότητα η βιομηχανική επανάσταση και οι ανακαλύψεις στις θετικές επιστήμες εδραιώνει την θέση του. Συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων κοινωνικών συστημάτων (φεουδαρχία και δουλοκτητικό σύστημα) της εκμετάλλευσης από ανθρώπου από άνθρωπο.

Στο πρώτο κεφάλαιο του μανιφέστου οι Μαρξ  και Ένγκελς παρουσιάζουν τις δύο κοινωνικές τάξεις που βρίσκονται σε αντίθεση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, την αστική και την εργατική. Η διαφορά τους συνίσταται στην σχέση που έχουν με τα μέσα παραγωγής (μηχανές, εργοστάσια, πρώτες ύλες) η αστική τάξη κατέχει τα μέσα παραγωγής, ενώ η εργατική δουλεύει τα μέσα παραγωγής πουλώντας την εργατική της δύναμη.

Εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος υπό τον τίτλο “Κοινωνιστικό Μανιφέστο” στα Ελληνικά (1913)

Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση για το πώς λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα και πως μπορεί να ανατραπεί. Παρουσιάζουν την βασική αντίθεση του καπιταλιστικού συστήματος ότι ενώ η παραγωγή είναι μια μαζική, κοινωνική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλοι, τα κέρδη της τα απολαμβάνουν μόνο οι λίγοι. Όμως με την κοινωνική αυτή διαδικασία η εργατική τάξη μεγαλώνει όλο και περισσότερο και στο τέλος θα ανατρέψει το σύστημα που την καταπιέζει. Η εργατική τάξη είναι αυτή που θα κάνει την ανατροπή γιατί η ίδια είναι η καταπιεζόμενη τάξη και αντιλαμβάνεται πιο εύκολα την ανάγκη για ένα τέτοιον αγώνα αφού δεν έχει να χάσει τίποτα παρά «μόνο τις ίδιες της τις αλυσίδες». Τονίζεται επίσης ότι οι κομμουνιστές, ως το πιο αποφασιστικό και συνειδητοποιημένο κομμάτι της εργατικής τάξης έχουν υποχρέωση να καθοδηγήσουν αυτόν τον αγώνα.

Ένα άλλο ζήτημα που θέτουν οι Μαρξ και Ένγκελς είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών  που εκφράζεται στο σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Τονίζεται η ανάγκη για αλληλοβοήθεια και συνεργασία μεταξύ των εργατών χωρίς να παραγνωρίζεται, όμως, το γεγονός ότι πεδίο δράσης για τον καθένα είναι τα σύνορα της χώρας του.

Στο τελευταίο κεφάλαιο οι συγγραφείς αναφέρονται στα  πολιτικά καθήκοντα των κομμουνιστών στον αγώνα για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, δείχνοντας έτσι την σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Εξάλλου και οι ίδιοι είχαν έντονη δράση μέσα στους αγώνες του εργατικού κινήματος. Ο Ένγκελς είχε πει ότι «Δεν σκοπεύαμε λοιπόν καθόλου να ψιθυρίσουμε αποκλειστικά στο αυτί του επιστημονικού κόσμου τα νέα επιστημονικά ευρήματα, εκθέτοντάς τα σε χοντρά βιβλία, Αντίθετα».

Το κομμουνιστικό μανιφέστο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας που βιώνουμε την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Με φάρο τις αρχές της κοσμοθεωρίας του Μαρξισμού – Λενινισμού όπως αποτυπώνονται τόσο στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο όσο και σε ολόκληρο το έργο των κλασσικών, οι νέοι κομμουνιστές οφείλουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Γιατί δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πέραν από τις αλυσίδες μας. Έχουμε όμως να κερδίσουμε έναν κόσμο ολόκληρο.

Διαβάστε το κομμουνιστικό μανιφέστο

kommounistiko_manifesto